Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467551/bmid_checkpoint-charlie-E47-467551.png 4 28 11

Nový strhující pohled na dějiny berlínské zdi, především slavného hraničního přechodu Charlie, jenž se stal symbolem studené války, střetu o moc mezi Západem a Východem. V důkladně zdokumentovaném a přitom čtivém příběhu tohoto místa vystupují významné postavy světové politiky jako D. Eisenhower, J. V. Stalin, J. F. Kennedy, N. S. Chruščov, Mao Ce-tung, a další. Na přesvědčivosti mu dodává řada působivých svědectví získaných z rozhovorů s lidmi, kteří zeď stavěli a bourali, s dětmi, které ji překonaly, s příbuznými a přáteli, jejichž blízcí zahynuli při pokusu o průnik do západní zóny, s příslušníky vojenské policie a vojáky strážícími kontrolní stanoviště, s agenty CIA, MI6 a Stasi, kteří dohlíželi na přeshraniční akce. Tři desetiletí po pádu berlínské zdi nám tato kniha připomíná, kolik lidských osudů zasáhla a jaké to bylo žít v rozděleném světě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Checkpoint Charlie: The Cold War, The Berlin Wall, and the Most Dangerous Place On Earth , 2019


více info...

Přidat komentář

Inutihar
20.09.2023 3 z 5

Sbírka historek o tom, jak hrdinní Angličané a Američané (a možná trochu i Francouzi) v Berlíně vyhráli studenou válku.
Asi jsem od toho čekal trochu víc.
Velké dějiny se knihou dle očekávání prolínají spíše na pozadí osobních příběhů, ale i tak jsou některé z mého pohledu klíčové momenty až příliš zestručněny. Ale jako největší slabinu knihy vidím chybějící pohled z "druhé strany". Mnohé vzpomínky vojáků z Británie nebo USA nejsou zas tak extra zajímavé a raději bych si přečetl, jak v knize zmiňované krizové momenty vnímali a řešili v NDR nebo SSSR. Nebo něco víc o zkušenosti východních Berlíňanů či o protišpionských operacích Stasi.
Druhá věc, co mi vadí, je ten styl, jak je to napsáno. Text v některých pasážích dost drhne (třeba ta část o tiskové konferenci SED z listopadu 1989 je dost šílená) až do nečitelnosti. Ale díky bohu, že je to všechno pryč a po Berlíně se můžeme procházet bez omezení a na hrozné momenty minulosti už jen vzpomínat v muzeích a u památníků.


Edit říjen 2023: měl jsem možnost nahlédnout do anglického originálu a to, co jsem si pamatoval jako nesmysly či chyby překladu je přeloženo správně, bohužel ty chyby a nesmysly jsou již v původním textu

mirRa_cze
24.08.2022 4 z 5

Na mě trochu kostrbatě napsané, přesto vynikající vhled do života (především) amerických a britských vojáků na území západního Berlína, okořenený příhodami špionů na území východního Německa. Kniha je velmi poučná a přináší řadu důležitých, stejně jako zajímavých informací o smutné moderní historii tohoto města.


LenkaKT
27.01.2022

Skvěle čtivá literatura faktu, plná příběhů a svědectví.

Karammela
27.01.2022 5 z 5

Nádherná knížka i pro nás, co "vzdělávací" literaturu moc nemusíme. Historii zdi autor proplétá autentickými příběhy, ze kterých mrazí, a protože má skvělý styl, čte se to samo. Určitě si ji přečtu ještě jednou, budu ji chválit, kudy budu chodit...a safra, koukejte to dát k přečtení i svým dětem. Protože historie má tu nepříjemnou vlastnost, že se ráda opakuje, obzvlášť, když ji ignorujeme...

Jack93
18.10.2021 5 z 5

Už když jsem viděl knihu prvně po jarním znovuotevření knihkupectví, tušil jsem, že půjde o poutavé dílo. Realita však předčila očekávání. Jak autor upozorňuje hned na začátku, nejde o historickou analýzu, nýbrž o svědectví lidí, jejichž život existence berlínské zdi zásadně ovlivnila. MacGregorovo dílo je perfektním příkladem orální historie. Dát dohromady desítky jednotlivých příběhů vyžaduje velké umění.
Zároveň ale knize nechybí komplexnost. Začínáme poválečnými dějinami Německa/Berlína, pokračujeme blokádou hlavního města, vznikem NSR/NDR, důvodem vybudování zdi, krizí, při níž sovětské a americké tanky stály u Checkpointu Charlie proti sobě, popisem nejslavnějších útěků z nesvobody do demokracie a končíme rozložením zdi a znovusjednocením Německa. Po přečtení zbývá jediné - vrátit se zpátky do Berlína a znovu si projít ta nejdůležitější místa studené války.

druzickaster
30.09.2021 4 z 5

Kniha je bezesporu zajímavé shrnutí poválečného rozdělení Německa a potažmo Berlína na západní a východní blok. Čtenář se dozví zajímavé věci o vybudované Berlínské zdi a jejich obětech, resp. obětech komunistického režimu. Nemohu se však zbavit dojmu, že je kniha spíš jednostranně prozápadně zaměřená a nějak nechápu proč dějiny Berlínské zdi nesepsal východní Němec, proč Brit? Z blahé paměti si pamatuju na poměrně zvláštní útěky, které v knize vůbec nejsou obsaženy (přelet pomocí rogala atd.) I přes výtky mohu toto dílo doporučit k přečtení.

opic 12
06.07.2021 5 z 5

Zdi.
Zátarasy.Ploty.Závory.Opevnění.Hranice.Čáry.Linie.Uzavírky.A jistě další z mnoha nástrah,aby někdo jiný někam jinam nechodil kam není povoleno.
Zdi napříč uzemí.Přes hory a řeky.Vedoucí skrze městem.Ulicemi.Domy.
Rozdělující rodiny.Příbuzné.Přátelé.Milence.
Rozdělující povahy i myšlení.Zdi v hlavách lidí.
Režim co se historicky znemožnil,vlastně svým způsobem unavil.
Ale ještě než samotná překážka padla,stála mnoho životů.Než se ten nesmysl rozložil a byl rozdupán.Flustrovaní Berlínané nevěřící té absurditě,že něco takového je možné.Co dokáží ti nahoře vymyslet a dokončit do obludných rozměrů.
Ochránit obyvatelstvo před zlem.O jak jsou starostlivý.Když se utíká,tak se zamkne.Dveře bez kliky a basta.
Orwell byl překonán mami.Dohled lidí nad jejich životy.Systematické deptání organizace Stasi.
Paranoia.Donášení.Nikde nebylo bezpečno.Leckdy ani ve vlastním bytě.Totalita ve své formě dovedená na samou mez úděsné dokonalosti.
Checkpoint charlie je svědectvím o tom všem a spoustu jiného.Hlavně však o době a lidech uvnitř uměle rozděleného města.
Dnes možná pro mladou generaci jen těžko pochopitelné a přeci tak ještě docela nedávno skutečné.
Tenkrát na mezi východem a západem,kdy svět šílel a vymýšlel kdejakou chujovinu.
Kdy stačilo málo a svět byl na pokraji další světové.Hrstka měla osudy většiny lidstva ve svých rukou.Až zarážející.
Je skvělé žít v době,kdy je nám dopřáno o tom jenom číst.Oni to zažili ty nespočetné davy.Zdi padnou.Kasty a moc se rozloží.Kulty osobností vyšumí.Říše zavane prach.Ale co ty zdi.Cožpak nikdy nevymizí.
Dokud budou vycházet takové knihy a napsány bez ohýbání historie pak snad můžeme být zatím klidní.
Klidní.Zatím.
Jestli budete zlobit.Tak vás zamknem !

ondrej.b
11.06.2021 5 z 5

Tak přesně na tuhle knihu jsem čekal. Naprosto čtivou a srozumitelnou formou vyjádřeno vše, co se chcete dozvědět o rozděleném Berlíně, o zdi a o všem s tím spojené. Můžete koukat na různé filmové dokumenty o té době, ale v knize je to tak nějak všechno srozumitelnější a víc zajímavější.

sidini
21.05.2021 4 z 5

Lze vyprávět komplikované dějiny jako rozdělení Německa srozumitelně? Ano, tato kniha je toho důkazem. O událostech Západního a Východní Berlína vypráví autor pomocí skutečných příběhů. Hlavními aktéry nejsou jen politici, ale také agenti tajných služeb, vojáci, novináři, a v neposlední řadě také obyčejní lidé – obyvatelé Berlína toužící natolik po svobodě, že za ní byli ochotni vše riskovat a někdy zaplatit i cenu nejvyšší. Ačkoliv mi téma rozdělení Německa nebylo neznámé, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a kapitoly jsem hltala jako bych četla napínavý román. Jen děsivé na tom bylo, že vyprávěné příběhy se skutečně staly. Je až neuvěřitelné, co vše museli lidé prožívat, strach, odloučení, beznaděj, smrt, a proč? Protože komunismus je … .

LukBook
02.05.2021 5 z 5

Velice působivé a strhující vyprávění o berlínské zdi očima pamětníků. Dostanete se pod kůži tajným agentům, politikům i obyčejným lidem, kteří se ji pokusili překonat a utéct do západní části. Fakt skvělá knihy i pro všechny, kteří se chtějí s historií berlínské zdi seznámit.

naroznej
29.03.2021 5 z 5

Tak tato kniha by měla být povinnou četbou na školách. Aby děti pochopily v jakém hnusu byly nuceni jejich rodiče/prarodiče žít. Perfektní rozbor poválečného Německa a celé poválečné historie jednoho velkého města. Dnes už se to jeví pomalu jako absurdní pohádka. Ale ta zeď byla všude přítomná a setkal se s ní každý návštěvník i východního Berlína.