V temnu

V temnu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421336/bmid_v-temnu-5jc-421336.jpg 4 88 25

Francesca Mildová je mladá, inteligentní, i když poněkud zvláštní dívka z bohaté rodiny. Na internátní škole se spřátelí s Paulem, v němž konečně najde spřízněnou duši. Ovšem když Paul zemře, zhroutí se jí svět a ona hledá útěchu v alkoholu a sebepoškozování. Je si jistá, že Paul sebevraždu nespáchal, nikdo jí ale nevěří. Francesca je odhodlaná přijít smrti svého mého nejlepšího přítele na kloub. Za každou cenu O dvacet let později je Charlie Lagerová právě uprostřed náročného vyšetřování, když ji její strachy a úzkosti přemůžou a ona je nucena vzít si dovolenou. Odjede proto do Gullspångu, místa, kde se narodila a vyrůstala a kam už se nechtěla nikdy vrátit. Pak se doslechne o tom, že před lety se v okolí Gullspångu záhadně ztratila dívka. Francesca. Prostě zmizela a pátrání po ní vyplynulo do ztracena Charlie by chtěla případ znovu otevřít, aby zjistila, co se s dívkou vlastně stalo. Postupně však zjišťuje, že s Francescou toho měla společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji navíc její kamarádka z dětství Susanne požádá o pomoc, poté, co ji opustil manžel, Charlie se rozhodne v Gullspångu nějaký čas zůstat. Doléhají na ni strachy z dětství i záhada Francescina zmizení. Brzy zjistí, že ne všichni jsou z jejího pátrání po minulosti nadšení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Francesca , 2018


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
31.08.2023 5 z 5

Výborná detektivka. Jen konec mohl být trochu více rozvedený. Přece jen se na posledních stránkách odhalil pořádný kus neveselé minulosti. Je zvláštně kruté, že prakticky v jednu chvíli se Charlie dozvěděla, že má dvě sestry a že obě hned ztratila. Škoda, že u nás nevyšel i další díl.

Ava365
19.08.2022 3 z 5

Název knihy dokonale vystihuje i celou její atmosféru. V celém příběhu se snad nenajde jediný sympatický člověk. Charlie i Franceska mi byly obě krajně protivné,i když Franceska měla být protipól konzumního a povrchního stylu života, tudíž by jí měl člověk fandit, byla vykreslena příliš šablonovitě a lacině, že mi prostě sympatická nebyla. U skvělých knih si člověk při čtení často řekne - škoda, už jen 100 stránek. Tady tomu bylo naopak - uf, ještě musím dát 100 stránek.


Jiho226
11.07.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, minulost se zajímavě protíná se současností, psychologicky laděno, bavila mě.

zdendula31
05.01.2022 5 z 5

Líbila se mi víc než první díl.Moc hezky se čte.

Duchoslp
04.11.2021 4 z 5

Druhá kniha byla stejně dobrá jako první. Charlie si opět vrací do Gullspangu a pouští se do vyšetřování dalšího případu, kde rozplétá další dílky své minulosti

alzbeta4340
02.06.2021 4 z 5

Ve městě, kde žila, vyšetřuje Charlie zmizení dívky Francesky, z doby, kdy byla sama malé dítě. Byla jsem zvědavá, jak se autorka popasuje s vysvětlením případu, který příliš vodítek nenabízel - a povedlo se jí to elegantně, i když trochu "vařila z vody".
Kniha navazuje na předcházející díl "Na okraji". Určitě doporučuji číst oba díly postupně a rychle za sebou, aby při čtení zbytečně neutekly důležité podrobnosti.

te-ssiinka3905
11.05.2021 3 z 5

Na Okraji mě hodně bavilo, především kvůli poznávání Betty, Charlie a všeho... Dvojka jako kdyby nevěděla co z toho vycucnout, tak prostě z tebe uděláme alkoholičku a vem si volno, a kam pojedu? Samozřejmě zpět a najednou mám 30 let starý případ.
Francesca Vám je sympatická, nebo alespoň mě... Dcera smetánky co jim s.re na svět pozlátka... Když pak zjistíte, že celou dobu měla pravdu a všichni kolem byli blázni? Není co dodat...
Finále o konfrontaci její sestry, potažmo rodiny, už bylo absolutně zbytečné a nepodstatně autorka vtáhla Charlie do této role... škoda...

Teclaireddy
27.04.2021 4 z 5

Mám ráda tento typ krimi románů - komornější děj, méně postav, psychologický rozměr a návraty do minulosti. Román byl čtivý a překvapivý. Jen závěr mi přišel trochu uspěchaný, na můj vkus bylo mnoho důležitých odhalení učiněno na základě náhod.

Matuko05
07.01.2021 5 z 5

Vynikajúce. Autorka má veľmi svieži štýl písania. Kniha má veľmi podobné tempo ako Annnabelle. A tá atmosféra...mal som pocit, ako by tam celý deň bolo stále zamračené, šero tým pádom dosť smutno. Je to rozhodne opäť smutný príbeh. Nemôžem sa dočkať Beatrice ;)

Haduwig
28.07.2020 3 z 5

Zatímco Francesčina linie příběhu byla velmi poutavá a čtivá, Charliino vyšetřování bylo dost zdlouhavé a nudné - stále mluví s lidmi, kteří jí skoro nic neřeknou a k rozřešení celé záhady v podstatě stačí jeden nález. Problémem asi je, že u Charlie je příběh velmi roztříštěný - vyšetřování, vztah s Johanem, její a Bettyina minulost, vzpomínky na Annabell... Všechno to pak klouže po povrchu a odhalení vypadají dost uspěchaně.
Není to špatná kniha, ale moc mě nenavnadila na třetí díl.

JustWomen
29.06.2020 2 z 5

Tak tady se vařil druhý čaj z jednoho sáčku. Vlastně to bylo stejné jako první díl, a to nejen postavy, prostředí, ale vlastně i typ případu. Bylo to úplně stejné natahované téma, nic nového a některá vysvětlování mi připadala přitažená za vlasy, jakoby autorka ve snaze přijít s něčím originálním moc tlačila na pilu.

Džungle_knih
25.06.2020 4 z 5

Plotwist celé knihy mi došel ke konci knihy, pár stránek před koncem. Měla jsem hodně proměnných, kdo je vrah a byla jsem blízko.
Pohled Francesy mi byl ze začátku bližší, ale v polovině bych si nejradši četla jen pohled Charlie. Betty nesnáším a doufám, že bude pokračování a zjistím ještě něco bližšího o této děsné ženské.

rezzba
11.06.2020 3 z 5

Nevím. V 1 knize mně to prolínání s minulem líbilo, tady už mně celkem štvalo. Jméno Betty dlouho nezapomenu. Ale jinak dobrý. Snad 3 kniha nebude zase o vzpomínání v jejím bývalém domově. Ovšem teda konec a to naprosto bezdůvodné přiznání jsem teda nepobral.

astra3
30.05.2020 5 z 5

To bylo dost povedené. Velmi čtivé.

Calibra
24.05.2020 5 z 5

Velmi se mi líbí styl psaní autorky. Myslím si, ze toto pokračování s hrdinkou Charlie nepusobilo tak depresivne jako první díl. Samozřejmě když opomenu některé náhody, tak je pro mě opět skvěle dílo.

MMacicekk
18.04.2020 4 z 5

I když je příběh spíše detektivním románem, nic mu to neubralo na čtivosti, napětí a zvratech, kterých si v něm užijete docela dost. Konec byl třešničkou na dortu, i když jsem se upřímně těšila na epilog z pohledu Francescy, který mi v knize chyběl.
Celkově však knihu musím hodnotit jako nadprůměrnou, protože autorka už ve své prvotině ukázala, že psát umí. V temnu doporučuji všem čtenářům, kteří vyhledávají promyšlené příběhy a vyhýbají se litrům prolité krve a zbytečnému násilí, ale přesto jim nevadí jistá melancholie, která příběh obestírá.

plamínek21
17.02.2020 5 z 5

Autorka mne baví. Zaujal mě už její předchozí román, kdy přichází na scénu svérázná vyšetřovatelka Charlie, kterou do jejího rodiště přivádí vyšetřování zločinu. "V temnu" se mi líbilo ještě více. Charlie se znovu musí utkat nejen s pátráním po dávno pohřešované dívce, ale také opět se svou minulostí, vzpomínkami na kontroverzní matku a sebou samou. Knížka je velmi čtivě napsaná, napínavá do poslední stránky.
Spisovatelka má dar čtenáře do děje vtáhnout, knihu jsem odkládala opravdu nerada.

Áňa 998
03.01.2020 5 z 5

Druhý díl pro mě byl o něco lepší než ten první. Vrací se známé postavy, děj navazuje na předchozí knihu - Na okraji. Napínavá kniha až do poslední stránky.

Devil-Ivet
24.12.2019 4 z 5

I druhý díl byl povedený, napínavý a velmi čtivý. Nenašla jsem žádná hluchá místa a nadšeně jsem se ponořila do minulosti Charlie, do života její matky a ony vzpomínky jsem doslova hltala. Také Francesca byla velmi zajímavá osoba. Svá a nepochopená a není divu, že se Charlie do její minulosti tak ponořila. Kam se asi poděla? Co se jí stalo? Charlie se až do poslední chvíle nezastaví.

Refadora
26.11.2019 5 z 5

Není to úplně detektivka, ale je to další krásně napsaná napínavá knížka o životě v určité sociální skupině, s perfektně vykreslenými charaktery. Charlie a Franceska mi už teď chybí! Těším se na další knížky autorky! Jen poznámka pro ty, kteří nečetli první autorčinu knížku- tato na ni v mnoha ohledech navazuje a část zápletky z první knihy je tu vysvětlena.

Štítky knihy

Švédsko sousedské vztahy

Autorovy další knížky

Lina Bengtsdotter
švédská, 1977
2018  82%Na okraji
2019  83%V temnu
2020  90%Beatrice

Kniha V temnu je v

Právě čtených3x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených5x
Knihotéce98x
Chystám se číst74x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x