Prvý hrob napravo

Prvý hrob napravo https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82355/bmid_prvy-hrob-napravo-vYt-82355.jpg 4 741 176

Charley Davidson série

1. díl >

V jednu noc boli zavraždení traja právnici, ktorí obhajovali muža obžalovaného z vraždy chlapca... Mladá, krásna a inteligentná súkromná detektívka Charley Davidsonová, hlavná postava románovej prvotiny Daryndy Jonesovej, obľubuje sarkazmus a od bežných ľudí sa odlišuje tým, že odmalička dokáže vidieť zomretých a komunikovať s nimi. Túto výnimočnú schopnosť využíva pri spolupráci s políciou, konkrétne so svojím strýkom, na riešení prípadov vrážd. Je totiž veľkou výhodou, keď môže obeti klásť otázky. V rámci výkonu svojho neoficiálneho „povolania“ smrtky pomáha Charley zosnulým, ktorí z nejakého dôvodu uviazli na polceste, prejsť na onen svet. A popritom detektívka Charley Davidsonová rieši záhadu vlastného súkromia: Kto je ten neuveriteľne vzrušujúci muž, vlastne nadprirodzená bytosť, čo sa objavuje v jej snoch a miluje sa s ňou?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Fantasy

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

First Grave on the Right , 2011


více info...

Přidat komentář

Bakana
31.03.2024 2 z 5

Takovou splácaninu jsem už tedy dlouho nečetla. Autorka sice jakžtakž umí držet dějovou linku a snažila se o vytvoření jakéhosi Phila Marlowa v sukni. Ale jinak děj, zápletka, aspekty postav jedno horší než druhé. Možná kdyby jí někdo dopobrobna vylíčil, co má napsat, o co se tam bude jednat a jaké přesně postavy budou v detektivce vystupovat, tak by to bylo jiné :-(.

Aliii
16.12.2023 3 z 5

Lehká oddychovka, plná (většinou nekorektního) humoru, ironie a sarkasmů, který mi místy přišel trochu nucený. Námět byl zajímavý, zasloužil by trochu detailnější propracování, třeba časem zkusím i další díl ze série.


Dimas
06.10.2023 4 z 5

Není to můj šálek kávy, ale jako zajímavá oddychovka supr!

anibeni
19.03.2023 4 z 5

Kniha s originálním námětem a poměrně vtipným a sarkastickým humorem hlavní hrdinky Charley mě docela mile překvapila.. Tak trochu horor a tak trochu detektivka s komedií dohromady - proč ne, i když detektivní dějová linka zde byla tak nějak upozadněna.. každopádně kniha zaujala a docela jsem zvědavá na další díly..

renefer
02.01.2023 2 z 5

Zase až tak mě to neohromilo. Podle komentářů jsem se těšila, jak se pobavím, ale dostavilo se maximálně mírné pousmání. Asi druh humoru, který zrovna mě neoslovuje. V románu souběžně sledujeme dvě linie příběhu - vyšetřování vraždy a odhalení identity tajemného milence. Ta druhá tak nějak převládá, takže z detektivní části vám za chvilku nezůstane nic zapamatovatelného. Když jsem zjistila, že série v češtině končí předčasně a dál se nepřekládalo, tak jsem byla ze začátku nešťastná, ale po přečtení si říkám, že vydavatel asi ví proč.

Niu
13.08.2022 5 z 5

Tohle bylo fakt vtipné. Smála jsem se skoro celou knihu. Ona i ta obálka vyvolává jistou nadsázku a že půjde o dosti odlišnou detektivku. Ty schopnosti Charley jsou úžasné; co jí závidím, je prořízlá pusa, pichlavý jazyk a pohotová mysl s jakou všechny uzemní :o) Líbí se mi, že i když je to o smrti, tak jinak, z druhé strany, zábavněji, lehčeji ... neumím najít pravé vyjádření. Chtělo to být čteno samo :o) Asi vyšší moc. A záhadná romanticko-erotická linka byla vtipná. Určitě si přečtu další pokračování.

25veronika3
20.04.2022 4 z 5

Velmi pěkná kniha, naprosto miluju tyhle lehce hororové, vtipné a detektivní příběhy, obzvlášť, když jsou do toho zapleteni duchové. Musím souhlasit s komentářem níže, co se týče popisu míst, taky mi to trochu vadilo. Přeskakování z děje do děje bylo chvílemi tak chaotické, že jsem si stránku musela přečíst ještě jednou, abych ji pochopila. To nic nemění na tom, že se pouštím do druhého dílu a doufám, že bude stejně tak super!

david5746
09.04.2022 4 z 5

Příjemně a docela čtivě napsané. Ta základní myšlenka, že soukromá detektivka je kromě toho taky smrtka a běžně potkává mrtvé lidi, tak to bylo bezva. K tomu její specifický humor, který knihu dostává na level lehkého čtení místo na level vážně se beroucího hororu. Trochu problém jsem měl ale s celou linkou ďáblova syna, ale to je asi jak to komu sedne.
Čtení každopádně bavilo a pokračuji dalším dílem.

Kamča435
04.04.2022 4 z 5

Dobře napsané.

zp87
08.03.2022 4 z 5

Vtipné, ale plytké. Trochu mám pocit, že autorka nevytěžila z příběhu, postav a reálií vše, co mohla.
Chyběly mi popisy prostředí, měla jsem problém se přenést na místo děje. Postavy, hlavně některé, byly bohužel nedotažené včetně vztahů mezi nimi. Bylo to jako jeden ze sta dílů několikasériového seriálu.
Ale hlášky a myšlenkové pochody Charley mě opravdu bavily, včetně postav (u kterých mě právě mrzelo, že o nich nevím víc). Detektivní linku jsem vnímala spíš okrajově, ta je z toho celého asi nejslabší. Ale ten zbytek balíčku stál za čtení, vlastně mě to bavilo, jen tomu prostě 'něco' chybělo.

SBH
26.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Je mi moc líto, ale nemůžu dát pět hvězd, ačkoli našlápnuto měla slečna Charley dost dobře.
Kladů bych mohla vyjmenovat přehršel. Začnu mega vtipnou a sympatickou hlavní hrdinkou. Téhle holce jsem fandila od prvního řádku a už mám v knihovně zamluvený další díl. Jo, vlastně bych měla začít interesantní obálkou a brutálně vtipnými nadpisy kapitol (Lépe mrtvé viděti, než mezi ně patřiti).
Nejvyšší devizou byl rozhodně humor. Charley nebere vážně ani svůj poměrně temný osud, ani potíže, které s ním logicky souvisí. Je vtipná, sebevědomá a reálně sebekritická – tedy až na výpadek v závěru, kdy si vyčítá pochybení v případu týrané ženy, ale sakra – všichni jsme obdařeni svobodnou vůlí a když je holt někdo adeptem Darwinovy ceny, tak mu není pomoci. Ale chápu, sebralo ji to. Slovní přestřelky mezi Charley a Garrettem či Andělem jsou naprosto boží.
Po dočtení mi hlavou běžely dvě situace vyřešené „bohem na stroji“, tedy bez vnitřní logiky (Proč by si Reyesův otec kupoval dítě, jemuž by ještě navíc nechal jiné příjmení?). Dnes už si ale dokážu vybavit jenom tohle jedno a důvodem je jeden ze záporů knihy.
Ten první se týká sexy tajuplného Reyese. Jeho postava je plošší než žehlicí prkno, vyjma mnou uvedených dvou vlastností se o něm nedá říct nic jiného a moc mi nesedí, že by z něj byla zrovna Charley tak paf. Za celou knihu pronese snad jediné slovo, a to její zkomolené příjmení. Mým favoritem je jednoznačně Garrett, který je ovšem okatě odstaven na vedlejší kolej.
Ale tohle všechno bych vydýchala, kdyby knize nechyběla součást, kterou začínám považovat za stejně zásadní jako humor – a to popisy. Příběh se odehrává ve vzduchoprázdnu, vůbec jsem se do něj nedokázala přenést, celou dobu se odehrával mimo mě a to mi vadí. Navíc kvůli tomu děj ubíhal bezhlavě rychle, což je sice v dnešní době žádoucí, nicméně den po dočtení si obtížně vybavuji jednotlivé zvraty a souvislosti.
Tolik zdůvodnění pouhých čtyř hvězdiček, ačkoli se jedná o zářivý klenot na nebi fantasy paranormálních příběhů. Škoda, že se kniha nedá sehnat v e-podobě. Tištěnou bych ji asi nechtěla, ale ve čtečce bych ji ráda nosila všude s sebou.

Petra-1
24.10.2021 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha. Hlavní postava je super ironická a sarkastická tvrdačka. Kniha má originální námět a rozhodně stojí za přečtení.

Mindy
24.09.2021 3 z 5

Hodně odpočinková knížka. Trochu mě mrzelo, že v prostřední části se vytratili duchové, konverzace s nimi mě bavila z celé knihy nejvíc. Mám i další díly této série, ale jejich četbu prozatím odložím.

VenAlud
12.09.2021 3 z 5

Objevit tohle ve své veronicamars základkové éře ani nedýchám (a spoustu věcí odpouštím...)!

Elenče
30.05.2021 2 z 5

Kniha slibovala všechno, co mám ráda - detektivku, duchařinu, romantiku. Ale ve skutečnosti z toho vyšel divný patvar, z kterého mi sice není tak špatně jako z dortu, který vařili pejsek a kočička, ale nedostavilo se ani žádné nadšení, které ve mě vyvolávala anotace. Detektivní linka se někam vytratila a vlastně jediné postavy, k nimž jsem dokázala cítit sympatie, byli nebožtíci. Části s nimi se mi líbily z celé knihy nejvíc. Poměrně chudé mi přišly i výrazové prostředky autorky, ale to v tomto případě může být i výsledek práce překladatele, těžko hodnotit. Pokud to shrnu. Četba odbíhala, krátké věty udávaly svižné tempo, ale čekaný wau efekt se nedostavil. Nejsem si jistá, jestli se vrhnu i na další díly.

Fallenyard
08.05.2021 5 z 5

Tohle bylo vtipné! Originálně svěží paranormální detektivka s neodolatelnou, průšvihářskou a zábavnou hlavní hrdinkou. Tak akorát perverzní, tak akorát napínavé, několikrát jsem se opravu nahlas zasmála a u některých scén se dojala. Nejsem fandou erotických scén v literatuře, ale i ty byly napsány v duchu celé knihy, takže dobře doplňovaly příběh. Už se těším na další díl.

baji42
01.05.2021 4 z 5

Zajímavá a originálně napsaná kniha.

LenSiri84
16.04.2021 5 z 5

Keď som si knihu kupovala nič moc som od nej nečakala, zaujala ma obálka. Keď som ju začala čítať bola som veľmi príjemne prekvapená. Charley je super vtipná, sebavedomá skrátka skvelá hlavná postava a má geniálne hlášky :) Je to veľmi dobrá kniha a tiež jej ostatné pokračovania, preto som bola veľmi sklamaná, keď sa u nás prestali prekladať ďalšie diely.... je to veľká škoda. :(

jinbr
09.03.2021 5 z 5

Tato kniha mě opravdu překvapila a velmi potěšila. Hezký a nápaditý příběh, vtipné dialogy a poznámky. Charley mě byla opravdu sympatická. Sexuální epizody měly také trochu jiný charakter, než je obvykle zvykem, ale nevadilo mi to. Reyes mně byl rovněž velmi sympatický. Zajímavý námět, byla jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet dál.

JezinkaJ
08.02.2021 3 z 5

Jedna z nejdivnějších knih, kterou jsem kdy četla.
Souhlasím s Tervou, že milostné scény Daryndě fakt nejdou. Vtipný mi to připadalo jen do konce první třetiny. Škoda, Reyes je bezesporu zajímavá a všehoschopná figura, mohl by předvádět jinačí kousky než jen sex v představách hlavní hrdinky. Doufám, že časem na to přijde i Darynda a my si počteme ještě líp. Reyes by byl skvělým partnerem i protivníkem. Jsem zvědavá, kam se to vyvine.
Co se mi ale moc líbilo, je komunikace s mrtvými. Vidět je a číst jejich vtipné poznámky, bylo zábavné a táhlo mě to ve čtení dál. Pro mě originální nápad a hlavně kvůli duchům budu ve zdolávání série pokračovat. Kybicové a rádci za zády a všude kolem se Daryndě většinou dost hodí a ještě jsou jí ku pomoci.
... a přitom nemám duchařinu vůbec ráda. :-) Občas člověk vystoupí ze zajetých kolejí a občas je za to dost rád.
Jo jo, sarkasmus a černý humor to je moje.