Charles Manson - Život a doba

Charles Manson - Život a doba https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412994/bmid_charles-manson-zivot-a-doba-smE-412994.jpg 5 49 17

Charles Manson je po více než 40 let synonymem pro psychopata. Jeho jméno ani činy není možné ignorovat nebo zapomenout. Jeff Guinn se noří do hloubky Mansonova příběhu a rekonstruuje kombinaci událostí a okolností, které pomohly stvořit monstrum. Guinn líčí jeho špatné rodinné zázemí, mladistvé „nerozvážnosti“ i založení nechvalně proslulé Mansonovy „rodiny“ a odhaluje tajemství jedné z nejhorších kriminálních epizod v moderní americké historii.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Manson: The Life and Times of Charles Manson , 2013


více info...

Přidat komentář

callahanh
18.04.2022 4 z 5

Velice komplexní kniha, která se dá jednoznačně doporučit všem, pro které je Charles Manson jen jméno masového vraha, o němž se toho v našich končinách zase tolik neví. Jeff Guinn ji pojímá hodně rozsáhle, takže nikam nespěchá a jde opravdu hodně daleko do Mansonova rodokmenu, aby dal čtenáři pochopit, z jakých poměrů vzešel a že už od jeho dětství bylo vesměs jasné, že neskončí úplně nejlépe. Paradoxně právě v těchto částech je kniha zdlouhavá, protože je v ní hodně jmen, v nichž se špatně orientuje a ani čtivost není nijak velká. Jakmile ale tato pasáž skončí, úroveň se rapidně zvedá a najednou vše odsýpá, je nesmírně zajímavé až strhující. Autor udělal dobře, že Mansonovy činy zasazuje do dobového rámce a detailně popisuje klíčové události, které mu umožnily provést to, co provedl a ovlivňovaly celou tehdejší americkou společnost. Při popisech bestiálních vražd se sice autor uchyluje ke klasickým krátkým větám a odstavcům a celé je popisuje spíše filmově, to ale nijak nevadí, protože jejich efekt je hodně silný. Je až fascinující, jak se Mansonovi povedlo zmanipulovat tolik lidí a přimět je k naprosto otřesným činům, čemuž také autor věnuje značnou pozornost. Jediné, co snad krom zdlouhavého začátku chybí k dokonalosti, je nějaká obrazová příloha, aby měl čtenář vizuální představu o členech Rodiny, to se ale dá snadno dohledat kdekoli jinde. Charles Manson - Život a doba je vynikající kniha o tom, jak se zrodilo monstrum a jak byla šedesátá léta zcela unikátní po celém světě, akorát že v každé zemi jinak. 80 %

Arkagas
17.02.2021 5 z 5

Charles Manson - některé fascinuje, někteří z něj mají husí kůži. Na jeho vražedné počínání bylo natočeno nespočet dokumentů, psychologických rozborů i profilů člověka. Tahle kniha je ale i přesto všechno nejlepší přehled jeho života, jaký se mi do rukou dostal. Mapuje jeho dětství - od narození, po odložení matkou, vyrůstání u pěstounů a v dětských domovech, až po dospělost a neustálé ponižování, výčitky, nenávist a vztek kolem sebe. Upřímně se po přečtení této knihy nedivím, že byl jaký byl. Kniha nelíčí jen problémy jeho osoby a vznik jeho kultu, ale celkově člověk pochopí souvislosti s dobou, ve které Manson působil. Nenechte se odradit spoustou jmen, která Vám nejspíše nic neřeknou, ale pokud hledáte knihu, která Vás zaujme a díky které získáte mnoho nových informací, směle do ní. Přiznávám, je to jedna z mála knih, kterou jsem četla téměř dva roky a k informacím jsem se postupně vracela, ale stálo to za to. Lepší dílo, než tato kniha o Mansonovi dle mě nevzniklo.


0779
25.01.2021 5 z 5

Procházet si jednotlivě životní fáze Charlese Mansona prostřednictvím této knihy, pro mě byl šílený (v pozitivním smyslu) zážitek. Četla jsem doma, četla jsem v práci, četla jsem v letadle, prostě všude, kde jsem se zrovna nacházela. Tahala jsem ji sebou i přes její tloušťku, váhu, whatever... :-D Stálo mi to za to. Závidím všem, kteří si knihu teprve chystají přečíst, ten první zážitek při jejím čtení bych si dala okamžitě znova.

genie
31.10.2020 5 z 5

Podtitul knihy "život a doba" opravdu odpovídá jejímu obsahu. Autor se velmi detailně věnuje nejen samotnému Mansonovi a jeho Rodině (a rodině), ale zasazuje celý jeho život do celkového kontextu neklidné doby a života v Americe. I když jsem nebyla schopná knihu přečíst naráz, musím autorovo pojetí a dílo ocenit.

Iamblichos
26.04.2020 5 z 5

Ked som tak cital o Rodine a vobec o hippies, ako keby som mal pred ocami sucasnych mladych progresivnych liberalov, Fridays for future, Gretu, antifa....hrozne, kolko paralel a podobnosti som nasiel...

DK197
01.05.2019 5 z 5

Ano, kniha má své nedostatky. Novinářský drobnohled a pojetí "zeširoka" tomu stejnou měrou dodává zajímavé detaily jako zvyšuje náročnost textu, místy ubírá na čtivosti, jindy ji zvyšuje. Přehršel jmen mi navíc osobně trochu popletl hlavu, ale to zavinil život - nikoli autor.

Je to ovšem kniha, která se snaží o nezaujatý střízlivý popis. Od jeho rodinného zázemí po soudní řízení s jeho Rodinou. A stálo za tím tolik práce a zdrojů... s ohledem i na důsledný historický kontext dějin Ameriky, který dílo dokresluje... že, přestože jsem s pátou hvězdičkou váhala, nemůžu jinak - toto je Ch. Manson od A do Z. Doporučuji. 5*

Simstr
14.01.2019 5 z 5

Kniha naprosto splnila mé očekávání. Za mě jedna z nejlepších biografií. Vtáhne Vás do děje a už nepustí. Ke konci knihy hodně jmen a postav, ale neztratíte se !!!

Lucina88
04.01.2019 3 z 5

Čekala jsem od knihy víc. Mám ráda takové psychopaty, ale bohužel ty popisky pro mě byly takové nijaké. Musím ale říct, že kniha byla napsána opravdu čtivě, bohužel mě “chytla” až asi od sté strany. Život rodiny Mansonů, pra babiček a dědečků moc nezaujal, ale chápu autora, který tímto chtěl kompletně “rozpitvat” z čeho se Charles zrodil a proč byl takový, jaký byl.

PetiJelinkova
09.12.2018 1 z 5

Bohužel jsem od knížky čekala úplně něco jiného a i přesto jsem se snažila ji dočíst, ale nedalo se. To je snad má první knížka, co jsem nedočetla až do konce.

KuroHaru
21.10.2018 5 z 5

Podle mě naprosto dokonalá kniha, která je napsána velmi čtivě a poutavě. I když je to literatura faktu, vtáhne do děje stejně dobře jako nějaký thriller. Autor neoperuje pouze s popisem Mansonova života a jeho sekty "Rodina", ale především zasazuje obojí do kontextu doby a objasňuje, jak divoká 60.léta ovlivněná válkou ve Vietnamu, rasovými nepokoji a hnutím hippies dala Mansonovi prostor, aby mohl nerušeně a nekontrolovaně zrealizovat všechny své šílené nápady včetně vraždy.
Jen mi malinko chyběla nějaká příloha s fotografiemi, které by příběh dokreslovaly, ale kdo není líný, může si plno obrazového materiálu dohledat na internetu :) A kdo je velký nadšenec, najde na YouTube rozhovory s nejslavnějšími členy Mansonovy sekty i jím samotným.

Zdenička007
19.06.2018 5 z 5

Super životopisná kniha napsaná očima novináře. Nestranného novináře. Prostě našel fakta a ta popsal. Začíná to dokonce životem až jeho babičky, aby si čtenář dokázal představit, z jakých poměrů pochází. Docela ucelený obrázek o tom magorovi. Po přečtení zrovna asi týden na to ve věznici zemřel, brala jsem to osobně, byla jsem naprosto nadšená a ráda, že je po něm Nechápu, že nedostal trest smrti. Tedy chápu, akorát byl zrušen, ale jsou případy, kde bych ho obnovila. Rozhodně po přečtení této knihy nebudete tomu vrahovi a deviantovi nakloněni, to Vám slibuju. No a docela to vykreslilo i dobu. Jako tedy měla jsem o hippies trochu romantičtější představy. Asi z Četníka (nevím, který díl to byl), jak je ověšují květy se slovy "miluji tě".... tak tak to fakt nebylo. Špína, hnus, drogy, vraždy, no moc hezká doba... Fakt dobře psané, tyto knihy většinou nečtu, tak jsem se trochu bála, ale zklamaná jsem vůbec nebyla.

Janniska
28.12.2017 5 z 5

Čitelné,zajímavé

Zdeničkačteráda
07.11.2017 5 z 5

Knihy jsem se trochu bála, nemám moc zkušeností s takovouto literaturou, ale nakonec se mi moc líbí. Brutální vraždy nejsou popsané se senzacechtivostí, ale s respektem k obětem. Člověk se až diví, jak tento magor dokázal zmanipulovat lidi. Knihu doporučuji, neuvěřitelně vykresluje dobu hippies, o které jsem měla asi lehce romantičtější představy...

BobRyder
12.10.2017 4 z 5

Už tomu bude více než sto let, co se po vídeňských ulicích potulovala jedna ztracená duše. Tato duše patřila mladíkovi, jehož ctižádostí bylo stát se slavným malířem. Akademie výtvarných umění však nesdílela jeho bezbřehou důvěru v jeho talent a odmítla jej přijmout. Mladík se tak utvrdil v nenávisti ke světu a když se po letech stal vůdcem německého národa, doplatily na tuto jeho nenávist miliony lidí svými životy.
O několik desetiletí později se na jiném místě, ale ve stejném vnitřním pekle, pohyboval po Kalifornii jiný mladý muž s uměleckými ambicemi. V jeho případě šlo o vášeň pro hudbu, ale poté, co lidé ze showbyznysu neslyšeli v jeho písních onu jedinečnost, kterou v nich slyšel on sám, zatvrdil se i on ve své agresivitě namířené vůči těm, kdož měli být zodpovědní za jeho vlastní selhání. Tento jeho postoj připravil o život nejméně sedm lidí.
Adolf Hitler ovládl duše miliónů lidí, Charles Manson si vystačil s několika desítkami stoupenců.
Společně s touto knihou autora Jeffa Guinna jsem přečetl knihy Eda Sanderse a Grega Kinga na stejné téma. Knihy se vzájemně doplňovaly a já si tak mohl vytvořit ucelený obrázek o Mansonovi. Kdybych však měl doporučit jedinou z těchto třech knih, zvolil bych tuto Guinnovu. Autor v ní nelíčí pouze příběh Mansonovy Rodiny, ale čtivě popisuje i dobu, která vytvářela podhoubí pro Charlieho zločiny. Jeff Guinn líčí americká šedesátá léta v mnohem temnějších barvách než v jakých jsem je dosud znal, přitom však moudře poznamenává, že Charles Manson sice skutečně byl produktem 60.let, ale zároveň i předchozích třech dekád, v nichž se utvářela jeho osobnost.
Dnes, téměř padesát let poté, se stává skutečností to, čeho se Mansonovi současníci obávali. Z Charlieho se stává popkulturní ikona, Charles Manson Superstar, podobně jak se tomu stalo třeba s dvojicí Bonnie a Clyde. I oni byli v první řadě především bezcitní vrazi, z nichž se staly v lidovém povědomí mýtické osobnosti. Charles Manson je tak mnohými chápán jako bojovník proti establishmentu, jako součást kontrakultury. Guinnova kniha tomuto náhledu nenapomáhá, ba právě naopak. Manson je zde líčen tak, jak je to jedině možné. Jako psychopat a zločinec. Guns N´Roses mohou nahrávat jeho písničky jak se jim zlíbí, ale čtenáři této knihy již budou navždy znát pravdu o ztroskotanci jménem Charlie Manson...

Mišima
14.03.2017 5 z 5

Knih o fenoménu Charles Manson jsem v minulosti četl několik (tahle je v pořadí čtvrtá). Guinnovu knihu však zatím z toho přečteného hodnotím jako nejlepší! Nesnaží se čtenáře příliš šokovat, ale krok za krokem odhaluje celou Mansonovu narušenou osobnost, stejně jako situace kolem ní, které v konečném důsledku vedou k výsledné Apokalypse.

tomcruisee
30.01.2017 4 z 5

Knizka me velmi zaujala... byla zvlastni a na to, ze to psal novinar, tak vlastne byla super ctiva. Clovek se od zacatku az do konce divi, jak se lide daji zmanipulovat. Jasne, drogy v tom hraly velkou roli ale....hezka, zvlastni, ctiva a hlavne prekvapiva kniha. Doporucuji!

Martulka1
23.01.2017

Tuto knihu vřele doporučuji příběh velkého manipulátora který si dokázal podmanit desítky lidí, ale také se tu dozvíte poměrně dost zajímavých věcí o éře hippie v jejím srdci tedy San Francisku