Charkov - Donbas 1943 - Poslední německé vítězství na východní frontě

Charkov - Donbas 1943 - Poslední německé vítězství na východní frontě https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69416/bmid_charkov-donbas-1943-posledni-nemeck-ScK-69416.jpg 5 6 2

Publikace polského autora detailně přibližuje útočné akce německé Skupiny armád Jih generála polního maršála Ericha von Mansteina na východoevropském válčišti v únoru a březnu 1943. Německá armáda se dokázala vyrovnat s těžkou porážkou svých sil u Stalingradu, na Kavkaze a na středním Donu v prosinci 1942 a lednu 1943. Němci stabilizovali frontovou linii a připravili protiútok. Rudá armáda se příliš spoléhala na předchozí německé oslabení, postupovala podle nerealistických plánů na široké frontě směrem k řece Dněpru a nerespektovala zásady logistického zabezpečení vojsk. Proto se vyčerpané a v rozsáhlém prostoru rozmístěné sovětské jednotky dostaly pod úder sice početně slabší, ale lépe připravené německé armády, byly poraženy a donuceny k rozsáhlému ústupu. Mansteinova ofenziva tak na konci zimy 1942/43 zachránila německé pravé křídlo východní fronty a připravila situaci pro rozhodující střet, jenž se v létě 1943 odehrál v prostoru kurského oblouku.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie , Vojenství

Vydáno: , Jota
Originální název:

Charków-Donbas 1943 , 2007


více info...

Přidat komentář

Kamba
07.05.2022 5 z 5

Úvod byl sice hodně chaotický, autor začal chrlit spousty informací a hodně jsem si musel načítat jinde, abych pochopil, jaké byly časové souvislosti apod.
Naštěstí v druhé kapitole se již autor zastaví, popíše soupeřící armády a začne popisovat jednotlivé fáze bitvy. Za mě informací tak akorát, ani moc detailní, ani moc povrchní. Užitečné byly i dvě mapy, takže jsem si dokázal udělat obrázek i o prostoru. Ale určitě bych se nezlobil, kdyby jich bylo více.

finální verdikt: Parádní kniha o posledním vítězství německé armády na východní frontě.

jprst
17.10.2016 4 z 5

Kniha patří k tomu lepšímu, co bylo o bojích na východní frontě u nás vydáno. Poskytuje poměrně ucelený přehled o tom, co se na východní frontě v popisovaném období dělo. Boje jsou vykresleny celkem detailně, jak ze strany Němců tak i Sovětské armády, a popisy bojů jsou oživeny vzpomínkami přímých účastníků, to výrazně zvyšuje čtivost celé knihy. Vadou je poměrně dost nepřesností, které ale česká redakce v poznámkách úspěšně opravila, ale jako doplnění další literatury o tomto tématu je to kniha užitečná.


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) východní Evropa rok 1943 východní fronta (2. světová válka)

Autorovy knížky

2008  90%Charkov - Donbas 1943 - Poslední německé vítězství na východní frontě

Kniha Charkov - Donbas 1943 - Poslední německé vítězství na východní frontě je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x