Charkov 1942 - Anatomie vojenské porážky ze sovětského pohledu

Charkov 1942 - Anatomie vojenské porážky ze sovětského pohledu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100525/bmid_charkov-1942-anatomie-vojenske-porazky-ze-sovetskeho-pohledu-100525.jpg 4 5 1

V této knize Glantz využívá donedávna přísně tajné studie sovětského Generálního štábu o bojových akcích v oblasti Charkova na jaře 1942 a ve svém vlastním textu poskytuje erudovaný odborný a doplňující komentář. Bojové akce u Charkova v květnu 1942 byly jedním z nejdůležitějších střetů německo-sovětské války, ve kterém se rozhodovalo, zda se sovětské armádě podaří využít oslabení německého protivníka a bude pokračovat ve svých ofenzivních akcích ze zimy 1941/1942, či zda německá armáda převezme opět strategickou iniciativu a bude schopna realizovat své plány na rok 1942 - dosažení Volhy a Kavkazu. Sovětská strana zahájila ofenzivní akce jako první, přes značnou početní převahu je však nedokázala dovést k plánovaným cílům a nakonec, po německém protiútoku, utrpěla zdrcující porážku. Vzhledem ke skutečnosti, že kniha byla poprvé vydána v devadesátých letech minulého století, rozhodlo se nakladatelství ji redakčně doplnit o nejnovější informace, aby český čtenář dostal komplexní dílo na základě dnešního stavu poznání. Veškeré redakční doplňky se nacházejí v poznámkovém aparátu a redakčnímu zásahu za účelem zvýšení kvality publikovaných fotografií podlehla také fotografická příloha. Kniha dává českému čtenáři možnost srovnání mezi úrovní sovětské vojenské historiografie z počátku padesátých let (jež však byla určena pro omezenou skupinu osob) a americkou vojenskou historiografií let devadesátých. Pokud má čtenář zájem, může nahlédnout také do překladů sovětských historických děl let šedesátých a sedmdesátých, určených však pro širokou čtenářskou obec. Názorně tak uvidí, jak se komunistická propaganda snažila skrývat pravdu o historii druhé světové války hlavně před vlastním ovládaným obyvatelstvem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vojenství

Vydáno: , Jota
Originální název:

Kharkov 1942: Anatomy of Military Disaster through Soviet Eyes , 1998


více info...

Kamba
Kamba
08.06.2022 4 z 5

Po vyčerpávající zimní válce na přelomu let 1941/1942, která si vynutila operační přestávku, sovětská a německá strana závodily o to, kdo spustí ofenzivní akce jako první a převezme tak strategickou iniciativu do svých rukou. Úspěšnější v tomto byli sověti, akorát výsledek nebyl úplně takový, jaký by čekali.
Popisu této ofenzivy je věnovaná tato docela objemná publikace. Autor detailně popisuje důvody, proč k celé akci došlo, jaké byly plány obou stran a jaké přípravy obě strany podnikly. Někdy až příliš detailně, v kapitole o plánování se zmiňuje o zapojených armádách, tankové a dělostřelecké podpoře, a v kapitole o síle jednotlivých stran se píše o tom stejné, akorát více podrobněji (každá z desítek zapojených sovětskcýh divizí a tankových brigád má svůj vlastní odstavec textu; pro představu, např. k 103. divize se můžete dočíst informaci, že ji tvořili Kirgizové a Uzbekové a průměrný věk divize byl 40 let) a dohromady obě kapitoly mají více stran, než samotný popis bojových činností (170 versus 125 stran). Na druhou stranu jsou informace dobře strukturované, tzn. nezajímavé pasáže se dají snadno přeskočit.
Popis bojových akcí je čtivý a zajímavý, detailní tak akorát, styl popisu je lehce těžkopádný - text je členěn do sekcí ohraničených v rámečku, kde je popis dění na bojišti ze sovětského pohledu, a sekcí mimo rámečky, které asi představují doplnění od autora nebo německého pohledu. Smysl tohoto členění jsem neodhalil, nicméně zvykl jsem si na něj a nakonec mě nějak extra nerušilo.
V knize lze nalézt přesně nula map bojiště, což zamrzí (hlavně při pomyšlení, kolik úsilí asi autor musel věnovat dohledávání věku bojujících Uzbeků :-)
Přes všechny popsané nedostatky však knihu hodnotím velmi dobře, kniha plní svůj účel.