Charakteristiky jeskynních systémů vzniklých rozpouštěním karbonátových hornin

Charakteristiky jeskynních systémů vzniklých rozpouštěním karbonátových hornin https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318339/mid_charakteristiky-jeskynnich-systemu--vd4-318339.jpg 2 1 1

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Česká speleologická společnost
Originální název:

Characteristics of dissolutional cave systems in carbonate rocks


více info...

Přidat komentář

David81
17.07.2023 2 z 5

Pokud chcete získat srozumitelné, přehledné a komplexní informace o tvorbě jeskyní, vyhněte se této publikaci obloukem.
Jde o vědeckou práci, která má řadu neduhů. Jedním z nich je opravdu nelogický, až nesrozumitelný překlad pana Pavla Bosáka, utopený ve spoustě odborných výrazů. Například definici jeskyní na str. 5 jsem četl opakovaně několikrát, než jsem pochopil, že logiku ve slovosledu zde opravdu hledat nemám. O to víc působí jako pěst na oko některé svérázné překlady - například, že v jeskynních sedimentech se po zvířatech může akumulovat hnůj (str. 29).
Velice chaotické je členění jednotlivých kapitol - kdy se například v kapitole Erozní jevy v jeskynních chodbách objevuje podkapitola Korozní kapsy (str. 21). Někdy se tu i žongluje s definicemi, jako například když facety se tvoří ve statické vodě a o pár řádků dál ve vodě tekoucí (str. 24).
Krasovění je zde podmíněno dvěma zakladními faktory: 1) strukturně - existencí puklin (tzv. protojeskyní) umožňujících vnikání vody do horniny a 2) hydrologicky - schopností vody působit na horniny. Zcela zde ale chybí faktor litologický (míra rozpustnosti hornin - např. vlivem typu vápence). Chybí zmínka o rozdílné míře koroze u tekoucí a stojaté vody, nebo třeba o vlivu jeskynního mikroklimatu na tvorbu dutin.
Publikace byla pro mě naprosto zmatečná.

Štítky knihy

jeskyně studie horniny

Autorovy knížky

1989  40%Charakteristiky jeskynních systémů vzniklých rozpouštěním karbonátových hornin

Kniha Charakteristiky jeskynních systémů vzniklých rozpouštěním karbonátových hornin je v

Přečtených1x