Chaplinovo království

Chaplinovo království https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59379/bmid_chaplinovo-kralovstvi-PHW-59379.jpg 4 17 4

Známý polský filmový kritik a esejista zachycuje v první části své knihy historii a vývoj filmu z hlediska technického a uměleckého zpracování. Druhá část je svým způsobem úvodem do filmové sociologie. V popředí autorova zájmu tu stojí jednotlivé filmové směry a školy, nejvýznačnější díla, jejich tvůrci, režiséři, scenáristé a herci.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná Umění
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Kino dla wszystkich , 1964


více info...

Přidat komentář

rickiwolf
02.02.2024 4 z 5

Zajímavě pojatá kniha o filmu od jeho vzniku až po 60. léta, do příchodu nové vlny. Jsou zde uvedeny důležité filmové školy v Evropě (samozřejmě včetně SSSR) a Spojených státech

čef
18.07.2022 4 z 5

Historická kniha o historii filmu není zas tak špatná, i přesto že byla vydaná v roce 1965 v Československu. Jsou zde sice obsaženy mnohé dobové tanečky, ale poměrně uměřené, např. sovětský film je zde představen až ostýchavě. Hlavně se autor věnoval začátkům filmu a jeho průkopníkům, novátorským změnám v technice, předmětu těchto kouzelných děl i jejich hvězdám. Dokonce si byl dobře vědom omezenosti svého názoru a jeho jisté brzké překonání. Film od té doby hodně pozbyl ze své atraktivnosti, dnes již můžeme poznávat svět mnohem svobodněji online, ale je jistě dobré občas si něco připomenout.


belldandy
11.06.2018

Velice čtivě napsaný přehled starších dějin kinematografie, od Lumiérů po období před Novou vlnou. Není to zrovna vyčerpávající výčet všech děl a okolností, ale pro získání první představy, to může být ta pravá kniha. Tu a tam se najde nějaká chyba - já je našla hlavně v popisu filmů. Asi je to pochopitelné z hlediska doby vzniku knihy - v době, kdy tyto filmy byly přístupné jen sem tam na nějakém festivalu - bylo důležité vše udržet v paměti. Než je autor vrazil do své knihy nějaké drobnosti už zapomněl.

Babouš
15.09.2014 3 z 5

Jako přehled filmové historie dobrý, ale v podstatě jde o stručný výtah z knihy The Movies od Richarda Griffitha a Arthura Mayera, která vyšla o deset let dřív.

Štítky knihy

dějiny filmu film

Autorovy knížky

Krzysztof Teodor Toeplitz
polská, 1933 - 2010
1965  84%Chaplinovo království

Kniha Chaplinovo království je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Doporučených1x
Knihotéce63x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x