Chaos - Praktický průvodce

Chaos - Praktický průvodce https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385236/bmid_chaos-prakticky-pruvodce-f05-385236.jpg 1 5 4

Dnešní svět je příliš rychlý, příliš jiný a příliš chaotický. Globalizace zapříčinila, že se svět kolem nás mění bleskovou rychlostí. A proto je třeba vzít zase otěže do svých rukou a zkusit si s touto příručkou Bruna Mariona naplánovat budoucnost, jakou pro sebe budeme chtít sami. Autor pracuje nejen s teorií chaosu, ale také s fraktálními obrazci. Na těch ukazuje, že se není třeba chaosu bát, je spíše důležité se v něm naučit chodit.... celý text

Žánr:
Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

CHAOS, A USER'S GUIDE , 2014


více info...

Přidat komentář

padola
21.01.2023 2 z 5

V listopadu 2022 dosáhla světová populace osmi miliard. Zhruba čtyřikrát více než na konci druhé světové války. K tomu máme globalizovanou ekonomiku, internet a sociální sítě. Představíme-li si, kolik toto vytváří komunikačních vazeb, je nám jasné, že svět je dnes mnohem komplexnější, než kdykoli v dějinách, a je tudíž konstruktivnější ho zkoumat optikou teorie chaosu než optikou lineární.

Autor bohužel nepochopil, co ve skutečnosti znamená fraktál, a kniha by byla lepší, kdyby namísto "fraktální" říkal "roztříštěné". Nabízí nicméně zajímavé podněty, i když klouže pouze po povrchu. Většinou není jasné, zda jde o autorův osobní názor či zda to, co říká, má něčím podložené.

Ocenila jsem, že v chaosu vidí příležitost a ne zánik civilizace. Narozdíl o některých historiků, kteří vycházejí z toho, že to, co se ve světě děje, už tu bylo. Nebylo. Osm miliard lidí na zemi je historický precedens.

ElfkaEleanor
28.05.2019 1 z 5

Kniha se snaží být poutavá a mít přínos, ale pro laika je příliš složitá. Autor se ohání odbornými pojmy, které nevysvětluje a skáče z témata na téma. Propojení hledá ve fraktálech, ale občas se sám zamotává.


xBob
04.11.2018 odpad!

Velké zklamání. Nic víc než výčet populárních témat současnosti. K propojení všech témat jsou zvoleny fraktály. Je to umělé propojení, které chvílemi působí legračně. Zkuste si v každé větě vyměnit slovo "fraktál" třeba za "mrkev" a alespoň se pobavíte.

petaSk
14.08.2018 2 z 5

[audiokniha]
Některé myšlenky byly zajímavé, ale těch, které bych mohla využít ve svém životě, bylo minimum, ačkoliv autor na konci knihy říká opak. Chaos není ani tak návod na to, jak si poradit a využít chaos, jako spíše vizionářský seznam, jak by se co mělo v různých oblastech (firmy, vzdělávání) dělat. Knihy, které jsou jen souhrnem a doporučeními pro společnost jako celek, nemám ráda, protože tyto informace mi jsou k ničemu. Některé z autorových doporučení mi taky naháněly hrůzu - neoddělovat pracovní a volný čas nebo si pomocí facebooku a Google maps moci vždy dohledat kde kdo je. Některé návody už byly do praxe zavedeny - práce z domu, občasné docházení do práce a celoživotní vzdělávání. Navíc spojení mezi fraktály a životní filosofií společností mi přišlo uměle naroubované a neviděla jsem spojitost.

Autorovy knížky

Bruno Marion
francouzská
2018  24%Chaos - Praktický průvodce

Kniha Chaos - Praktický průvodce je v

Přečtených10x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x