Chaos na vzestupu

Chaos na vzestupu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466746/bmid_chaos-na-vzestupu-68K-466746.jpg 4 39 11

Úvodní kniha nové trilogie Star Wars o tajemném národu Chissů. Za hranicí galaxie se rozkládají Neznámé oblasti: nezmapované a plné skrytých tajemství a nebezpečí. V jejich vířícím Chaosu se nachází Ascendence, domov záhadných Chissů. Mír v Ascendenci je však náhle otřesen po útoku na chisskou hlavní planetu, po němž za sebou nepřátelé nezanechají ani jedinou stopu. Ascendence pověřuje jednoho ze svých nejbystřejších vojenských důstojníků úkolem vymýtit neviditelné útočníky – osobu narozenou bez titulu, avšak adoptovanou mocnou rodinou Mitth, jež mu dala jméno Thrawn.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Chaos Rising , 2020


více info...

Přidat komentář

markinho962
30.07.2023 2 z 5

Extrémní zklamání, jako začíst se do jmen, který nikdo nemůže ani vyslovit je holt těžké, popis postav zde nedostatečný. Dal jsem celou knihu, ale jen z povinnosti

luksky
30.03.2023 3 z 5

Trošku se mi motala minulost a současnost , ale jinak zajímavé čtení a fajn rozjezd. Uvidíme co bude dál :-) Nejvíc mě potěšil vstup mé oblíbené postavy z klasické linky SW :-)


michal3736
17.02.2023 3 z 5

Zajímavé čtení jen jsem se místy ztrácel a čekal, že některé vzpomínkové části vysvětlí narážky v hlavní dějové lince...no uvidíme jak to bude pokračovat.

Hor89
09.01.2023 4 z 5

První díl Thrawnova "originu". Kniha je velmi čtivá, hlavní postavy jsou zajimavé a propracované, a děj je docela dobrý - jen druhá půlka (kromě závěru) je trochu nudnější. Velké plus má kniha za vykreslení Chisské kultury a vzpomínkové mezikapitoly. Menší mínus za pár nelogičností v příběhu (např. chodkyně a jejich ztráta schopností).

ArkAngel
29.12.2022 4 z 5

Politika a válečné strategizování mě ve světě Star Wars baví a "prequel Thrawnova originu" nám to dává v plné síle. Chissové jsou obecně velmi zajímavým národem a kromě Thrawna nabízí i další skvělé postavy, jako je třeba Ar´alani, de facto jeho ženská verze. Jsem rád, že se Zahn rozhodl více prozkoumat tuto kulturu a i jiné světy kolem ní, protože sledovat pořád to samé se časem omrzí. Možná to není nejlepší titul z tohoto vesmíru, ale kvůli tematickému zaměření mne bavila a pořád je to lepší než fraška na devátou, faktoriál, kterou předvedla sequelová trilogie.

wullcann38
28.12.2021 4 z 5

Teda, od Zahna bych čekal víc...
V první půlce knihy (Která byla zajímavá) jsem si říkal proč má na Databázi (Na Zahna) tak málo procent, jenže pak jsem se dostal do druhé nudnější půlky.
Dávám 70% a doufám že další díl bude lepší.

Forest66
23.09.2021 3 z 5

Je to takové průměrné čtení, lepší než přepsaná Thrawnova trilogie, ale mnohem slabší, než původní. Prolínání dvou časových linií bylo tentokrát napsané dost mizerně, protože obsah, obsazení i zápletka byly v zásadě totožné, takže události naprosto splývají. Přesto si pokračování rád přečtu, protože Chissové jsou zajímavé téma a tahle část byla napsaná docela dobře

Ládja
18.07.2021 2 z 5

Opět plácání slámy a zbytečná výplň něčeho, co by výplň už nepotřebovalo. Hnaní peněz a možností ze světa Star wars. Nic jiného to není. Je pěkné, že se čtenář-fanoušek podívá i na jinou stranu a trochu jinam v té předaleké galaxii, ale jinak je to pořád tak trochu o ničem. Tajemným hrdinům, antihrdinům by nějaké to tajemství mělo zůstat a nemusí se o nic vědět úplně vše. Nejlepší je pořád čtenářova fantazie, která má plnou možnost nových a nových příběhů, ale takto?
Jako fanoušek si přečtu nejspíše i ostatní díly, ale nemám z nich radost, i do tohoto dílu už jsem se musel trochu nutit a vlastně ani pořádně nevím, co čem to vše bylo...

Thrawn89
23.05.2021 3 z 5

Docela mě překvapilo, že krátce po vydání trilogie o Thrawnově působení v Impériu se dočkáme hned další trilogie, tentokrát o Thrawnových počátcích v jeho rodné Chisské Ascendenci. Doufám, že velký prostor, který Thrawn dostává v rámci SW universa postupně spěje k jeho nástupu na obrazovky, nejspíše v rámci aktuálního hlavního taháku - televizního hraného seriálu SW: The Mandalorian, kde už byl Thrawn ve druhé sérii zmíněn. Ačkoliv se na zjevný Thrawnův nástup do hlavního SW mainstreamu těším, současně cítím stále větší obavy z toho, jak to dopadne (Thrawn v Rebels byl těžké zklamání, ale tam jsem se utěšoval tím, že jde o animák pro nejmladší cílovku zatímco The Mandalorian zatím vypadá o poznání lépe).
Moje obavy vyvolává celkové směřování SW pod vedením Disney a bohužel i směr, kterým se vydal Timothy Zahn ve svých nových knihách. V původních Legends (první trilogie, Mezigalaktická výprava…) působil Thrawn mnohem přesvědčivěji a hlavně tyto knihy měli silný, promyšlený příběh. Obávám se, že nové knihy v rámci Canonu jsou psány horkou jehlou. Ať už je příčina jakákoliv, přijde mi, že cílem těchto knih je pouze rychle vymyslet nějaké pozadí, které vysvětluje některé důležité momenty v nově budovaném universu (v tomto případě asi hlavně setkání Anakina s Thrawnem na Batuu). Je možné, že vše bude do sebe později zapadat a nově se vynořující nepřátelé Chissů budou později hrát roli v dalších knihách či seriálech, ale zatím mě to celé přijde jako velmi laciné vaření z vody.
Nechci být ale příliš negativní. Kniha mě bavila. Thrawn byl opět tajemně geniální, tak jak to máme rádi. Bylo zde také několik ukázek jeho dedukce chování jednotlivých ras z jejich nejen výtvarného umění i ukázka jeho schopností na bojišti, což jsou věci, které vždy rád čtu. Sedla mi také jeho spolupráce s Ar’alani, Thalias a Che’ri. Zaujal mě koncept chodkyň po obloze. Na druhé straně mě zklamal poměrně slabí popis Chissů, kde jsem čekal větší vhled do této nesmírně zajímavé rasy. Hlavně však struktura příběhu, navíc opět dle mého nešťastně rozděleného do dvou souběžných linek, mi prostě nepřišla příliš zajímavá. A bohužel i hodně nelogičností např. rozpor mezi Thrawnovou genialitou v armádě a naivitou v politice, chodkyně na obloze ztrácejí své schopnosti ve 13 letech, zatímco nechisský navigátoři si drží své schopnosti i v dospělosti a těch věcí je tam více.
Závěrem tak mohu říci, že ačkoliv jsem se čtením nenudil, nemám z toho příliš dobrý pocit. Thrawn mě opět baví a i vedlejší postavy, které ho provází, se k němu dobře hodí. Ale celkový struktura příběhu, slabé vysvětlení souvislostí, ve kterých se příběh odehrává, slabí popis Chissů a některé nelogické momenty sráží knihu do průměru. Uvidíme, kam to povede dál…

daniel6725
10.05.2021 2 z 5

(SPOILER) Nic jsem od toho nečekal, ale i tak jsem zklamaný. Prequel Thrawnovy trilogie je velmi složitým čtením, ve kterém se dá jen těžko orientovat. Jednak za to můžou složité názvy a jména, jednak postavy i místa trpí absencí jak vnitřního tak vnějšího popisu, kvůli čemuž nevíte, kde jste, co se tam děje, nebo proč byste měli mít hrdiny rádi a záporáky neradi. Thrawn pořád cestuje z jednoho místa na další, vede tam nudné a zbytečné dialogy a to všechno kvůli něčemu, co jsem vlastně ani moc nepochopil. Nějaké neznámé národy spolu asi válčí, ale vlastně moc nevíme proč. Nedá se ani říct, že by tato kniha nějak vysvětlovala otazníky, které nám zůstaly z "Velezrady", případě z "Rebels". Ke konci knihy nás autor sice provede krátkým crossoverem s "Thrawn - Spojenectví", ale nastíněné příčiny setkání s Anakinem Skywalkerem u Batuu mi přijdou strašně stupidní (Thrawn "unese" devítiletou holku, která je ve společenství Chissů něco jako nejcenější poklad, učí ji létat a pak spolu zkoumají naprosto random planetu, tři dny sedí ve stíhačce a čekají na to, že se možná někdo ukáže a to jen pro případ, že by z tohoto jediného neznámého "emzáka" mohl být spojenec ve válce mezi planetami?). Musím se přiznat, že Thrawnovy "kvízové otázky" vedlejším postavám, které je mají vést k určité dedukci, už mi taky začínají pěkně lézt na nervy, protože deduktivní pro čtenáře opravdu nejsou a správné odpovědi tak působí neautenticky. Taky je mi líto, že jsme se toho o Chissech vyjma jejich nedůkladně vysvětlené rodinné politiky, moc nedozvěděli.

Škoda. Tohle mi vůbec nesedlo a vlastně jen marně přemýšlím nad tím, kam má tato plánovaná trilogie směřovat, nebo o čem kromě "pohleďte na mladého Thrawna" má být. Třeba to další díly spraví. Zatím ale pouze 2*.

KubaHanzelin
21.04.2021 4 z 5

Origin.. originu?
Jeden canon origin Thrawna už jsme tu měli, aneb "Imperiální origin" Velkoadmirála Thrawna, poté co ho na něj náhodou narazí hlídka v počátcích Impéria, ten byl poměrně dobrý a tak už jsem si myslel, že Zahn, minimálně pro nějakou dobu Thrawna opustí a bude se věnovat něčemu jinému, třeba novému projektu ze světa SW a on se mu i věnovat začal, ale nikoho nepřekvapilo, že jde zase o Thrawna, ale málokdo čekal, že se bude jednat o trilogii, která přechází té Imperiální.
Takže jsme se podívali konečně zblízka na Chissy a jejich Ascendenci, myslím, že bylo na čase. "Chaos na vzestupu" funguje jako velmi dobrý začátek Thrawnovy vojenské kariéry, kde se opět projevuje jeho strategická genialita a obecně, vše to co na něm máme rádi, dočkáme se menšího originu admirálky Ar'alani, kterou můžeme znát z již zmíněné předchozí trilogie, kde se také mihla.
Jsem zvědavý jak to bude pokračovat, máme tu velkou neznámou hrozbu pro Chisskou Ascendenci a samozřejmě náš hrdina je jediný, který ji může zastavit, doufám, že se i další dva díly udrží minimálně stejnou kvalitu