Chalúpka strýčka Toma

Chalúpka strýčka Toma https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465356/bmid_chalupka-strycka-toma-276-465356.jpg 4 264 54

Chalúpka strýčka Toma. Všetky osudy postáv v nej, akokoľvek sú neuveriteľné, sa zakladajú na pravde. Černošskí hrdinovia – strýčko Tom, teta Chloe, George Harris a jeho žena Eliza, reprezentujú černošský ľud, utláčaný svojimi bielymi otrokármi, ale predsa bystrý, inteligentný, charakterný a často aj zbožný. Taktiež sú tu vykreslené aj protichodné povahy a názory otrokárov. Niektorí z nich boli tak krutí, že od nich inak pokojní a prispôsobiví "negrovia" utekali aj za cenu straty vlastného života do ďalekej Kanady, kde otrokárststvo už neexistovalo. A práve proti týmto bol namierený nový zákon o ich navrátení bývalým vlastníkom, ktorý inšpiroval Stowovú k napísaniu svojej knihy. Napriek veľkej snahe otrokárov hlavne z juhu zneškodniť toto dielo sa to našťastie nepodarilo a kniha veľkou mierou prispela k zrušeniu otrokárstva. Dodnes je zaujímavá pre mladých aj starších čitateľov. Štvrté vydanie... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Uncle Tom's Cabin , 1852


více info...

Přidat komentář

Marie60
05.03.2024 5 z 5

Souhlasím s předchozími komentáři.

MarťaVigo
23.01.2024 5 z 5

Smutný příběh, ale přesto věřím, že stojí za přečtení i v dnešních nadcházejících dnech...,myslím , že je to i poučné.


vmatusko
24.09.2023 5 z 5

Ďalšia z kníh, pri ktorej si človek uvedomí ako sa máme dobre. Čítanie o černošských otrokoch s ktorými zaobchádzali ako ani nie s ľuďmi bolo miestami náročné. Predstava že sa k človeku správajú ako k tovaru - kedykoľvek ho môžu predať, byť, vládnuť nad ním je drsná. Miestami sa mi tlačili slzy do očí - aký môže byť človek zlý.
Kniha mi pomohla rozšíriť si obraz o otroctve v minulosti, je napísaná pútavo, veľmi dobre sa čítala.

Jirka92333
11.08.2023 5 z 5

Velice smutný a dojemný příběh!! Stojí za to přečíst.

sajanka
21.07.2023 4 z 5

Strašně ráda jsem četla tuto knihu a dojímala jsem se nad osudy černých otroků.

MiJant
02.03.2023 4 z 5

Aj po 100 rokoch táto krásna knižka má čo povedať každej generácii... Schválne, skúste!!

visisb
21.02.2023

O velikosti románu nelze pochybovat. V druhé polovině 19. století šlo vskutku o bestseller, kniha se stala po bibli druhou nejprodávanější a dokázala vzbudit bouřlivé reakce jak mezi zastánci tak mezi odpůrci otrokářství. Lincoln měl při setkání s Beecher-Stowe údajně říct: "Tak toto je ta malá dáma, která zapříčinila tuhle velkou válku." (maje na mysli Americkou občanskou válku). To mi připomnělo, že podobnou moc pohnout světem přisuzovali v téže době v Rusku Turgeněvovým Lovcovým zápiskům. Cara Alexandra II. prý motivovaly ke zrušení nevolnictví (1861). V každém případě dosah vlivu Chaloupky je nedozírný, ačkoli dnes se o ní v USA už neučí. Dnešní čtenáři totiž román posuzují bez historického kontextu a tak jim paradoxně vychází, že je plný předsudků a stereotypů o Afroameričanech. Strýček Tom je pak v tomto čtení náboženským fanatikem, který na sobě nechá štípat dříví., snaha poskytnout otrokům vzdělání, je upírání jejich identity. Samotný podtitul knihy Život mezi nízkými je dnes pohoršující.

katerina3502
28.09.2022 5 z 5

Krásný příběh, dobře se čte, místy smutný a dojemný. Závěr byl pro mne celkem překvapivý.

Hakate
28.08.2022 4 z 5

Pěkná kniha, pěkný příběh, velmi dobře se čte.

pydla
09.08.2022 5 z 5

Vezmu-li v potaz, že tato kniha byla v 19.stol. vydána jako kniha pro děti, pak bych musel přidat ještě jednu hvězdičku. Neuvěřitelně silný, krásný a lidský příběh o otroctví černochů v Americe, jejich strádání i bezmoci, včetně pohledů na věc z obou stran a víře v lepší časy. Neodpustím si i pokřivenost církve.
Četl jsem vydání z roku 1977 Albatrosem, s ještě kudrnatě bohatou češtinou, což už dnešní mládež neosloví, ale za mě, dokonalé.

Čmeláček
18.06.2022 5 z 5

Výborná kniha, četla se skvěle. Sice zase mimo žánry, které čtu obvykle, ale nevadilo mi to.

Falgen123
12.06.2022 5 z 5

Tak to byla síla. Kolikrát jsem chtěla knihu odložit, protože jsem jako rodič nemohla přes slzy číst dál... Jako dítě pro které je knížka určena bych ji tak nedocenila. Až když má člověk vlastní děti tak čte i mezi řádky jaké utrpení musely prožívat postavy zvlášť když si uvědomíte že to se dělo denně a autorka psala z autentických zkušeností... V té době přímo žila a nedovedu si představit jakou musela mít odvahu když tuto knihu psala... Doporučuji!

Miliarda
30.01.2022 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, jež líčí hrůzy otrokářského režimu a strasti, kterým jsou jeho oběti vystavovány. Obrovským plusem je barvitost jednotlivých postav, kdy strýčka Toma si nejde nezamilovat stejně jako komornou Elizu a její rodinu, naopak pana Legreeho by čtenář nejradši usmrtil již při jeho "vstupu na scénu". Přes veškeré v knize popsané hrůzy je však hlavním tématem popis emocí jednotlivých protagonistů a jejich pohnutek a tužeb, což po celou dobu funguje nesmírně dobře. Třešničkou na dortu je pak hořkosladký, ale asi nevyhnutelný konec, který knihu mistrně uzavírá. Pro čtenáře se zájmem o tuto tématiku je Chaloupka strýčka Toma naprostá povinnost.

Janadvorackova
27.01.2022 3 z 5

170 let starý příběh a pořád svým způsobem aktuální.
I když dnes místy trochu opačně, mírně zašmodrchaně a někdy dost hystericky.

Co by asi hrdinové knihy řekli na různá dnešní hnutí, etnické hudební styly :), obsazenost věznic, (ne)vzdělanost a útěky přes moře.
Nemůžu si pomoci, prolíná se mi to.

PetrKral
21.09.2021 5 z 5

I dnes, skoro po 200 letech pořád silný příběh.

Zuzvil
09.07.2021 4 z 5

Jsem vděčná, že se díky skupince #klasikomilove dostávám ke knížkám, ke kterým bych pravděpodobně nikdy nepřišla. Kromě dokonalé knížky Tajemná zahrada přišla i tato nádhera, nedávám plný počet jen z důvodu těžkopádnosti textu, je krásný, ale opravdu by potřeboval nový překlad do "současnější" podoby. Jinak byla knížka plná všeho co správná knížka mít má, alespoň za mě, také to pro mě byla nejobsáhlejší knížka, která se věnuje otroctví a nevolnictví. Za mě můžu určitě vřele doporučit, hodně mi to v některých částech připomínalo nedávno dočtenou knížku Katka z pera polské autorky.

georginaa
13.05.2021 4 z 5

Knihu jsem dostala ve 12 letech a v té době jsem to moc nepochopila. Ležela mi celá léta v knihovně a tak jsem po plno letech po ní sáhla a přečetla. Musím říct, že dnes mě kniha velice bavila, je vidět, že každá kniha má svůj čas.

klarenzi
16.04.2021

Nedočetla jsem. Ne proto, že by za to nestála. Naopak. Ale proto, že se ve mě budily pocity úzkosti. A jako mámě ve mě kniha působila taková sevření, že jsem ji odložila. Silná kniha, ke které se jednou chci vrátit ️

SlamLenka
05.04.2021 4 z 5

Chaloupku strýčka Toma jsem četla v IG skupině #klasikomilove. V dubnu se měla číst literatura pro děti, tak jsem neváhala a přidala se – dětské knihy jsou přece obvykle pohlazením po tváři, do toho jsem prostě musela jít! Věděla jsem, že Chaloupka je o rasismu, otroctví a tehdejších poměrech v Americe, ale tak velký emoční nápor jsem popravdě nečekala. Během těch 468 stran se mé rozpoložení pohybovalo skoro pořád jen mezi úzkostí a bezmezným vztekem. Autorka totiž celý román pojala velmi realisticky a svým dětským čtenářům rozhodně nehodlala nasazovat růžové brýle.
Příběh začíná v domě pana Shelbyho, který se kvůli dluhům dostal do situace, kdy musí otrokáři odprodat dva své otroky. Do jeho rukou se má dostat zbožný a oddaný Tom a maličký chlapeček Harry. Zatímco Tom svůj úděl trpně přijme, Harryho matka se ale nehodlá vzdát, a než aby od něj byla odloučena, raději se svým synkem uteče. A právě jim jsou věnovány hlavní linky příběhu.
Krutost otrokářství tehdy ve státech neznala mezí – členové rodiny byli rozprodáváni na různá panství a plantáže, byli vnímáni jako pouhý movitý majetek a dostávalo se jim krutého trestu i za sebemenší (a často jen smyšlené) pochybení. Mnozí majitelé otroků navíc věřili, že tento „jejich majetek“ nemá žádné city, na které by se měly brát ohledy, ve vlídné slovo a dobré zacházení tedy ti těžce pracující lidé nemohli ani doufat – jen výjimečně se totiž dostali do dobrých rukou.
Popravdě si myslím, že dnes by Chaloupka jako dětská kniha moc neuspěla. Poslední český překlad je skoro 70 let starý a použitý jazyk by dnes pravděpodobně děti moc nezaujal (moc asi nepomůže ani slovníček pojmů o dvanácti stranách). Nový překlad by tedy románu jen prospěl, pořád jde však o velmi ponuré čtení… Přesto jsem moc ráda, že jsem si román s klasikomily přečetla. ❤

m_martina
13.02.2021 5 z 5

Jak jsem mohla zapomenout na tuto nádhernou knihu? Četla jsem ji opakovaně a stále se mi líbí. Doporučuji.