Cézanne

Cézanne https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153861/bmid_cezanne-153861.peg 5 48 9

Cézanne byl génius nespokojený s tím, co vytvořil, génius stále hledající nový, dokonalejší výraz.

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

La Vie de Cézanne , 1956


více info...

Přidat komentář

Calinda
26.03.2024 5 z 5

Skvěle zpracovaný životopis svérázného a náladového malíře s nevyzpytatelnými reakcemi, který zůstal většinu svého života nepochopen, odmítán a nějakého zájmu se dočkal snad až v pokročilém věku. I tak ho ale úspěch nijak výrazně netěšil, neboť se svými plátny musel být spokojen hlavně on, což byl v jeho případě trochu problém. Mimo jiné mě zaujalo, že "malíř nabízel svá díla každému, kdo přišel a nechával je skoro všude povalovat, stačilo se jen sehnout a člověk nasbíral hromadu Cézannů...", což je vtipné vzhledem k tomu, že Hráči karet se v roce 2011 prodali za více než 250 milionů dolarů :-)

"Věřil jsem, že se dá dělat dobrá malba, aniž člověk upoutá pozornost na svou soukromou existenci."

- Sláva, to jsou nadávky stejně jako chvalozpěvy, nenávist, závist, bláto. Co si tak může myslet Zola o svých starých snech, když si vzpomene na své mládí v Aix, teď, když ho pro jeho dopis Žaluji pohnali před soud a odsoudili, když byl nucen prchnout do Anglie, aby se vyhnul vězení, když byl nucen žít dlouhé měsíce v exilu, když ho uráželi, ostouzeli a vyhrožovali mu smrtí? A sláva, to je také slepota, která pomalu zhasíná Degasovy oči, to je také revmatismus, který ochromuje Renoira, to je i Cézannova cukrovka, jež neúprosně hlodá na jeho zdraví. Sláva je bezzubá stařena s vychrtlými údy a její škleb se podobá šklebu mrtvých lebek.

"Život je strašný."

Nyctophile
25.12.2023 5 z 5

"Jablkom chcem udiviť Paríž!" Paul Cézanne bol naozaj iný, zemitejší, zdržanlivejší oproti celému zvyšku svojej generácie. A súhlasím s názormi, že napísať knihu o jeho živote bola isto väčšia výzva než písať o Lautrecovi, van Goghovi alebo o inom z jeho súčasníkov, ktorých život pravdupovediac aj skutočne bol "zaujímavejší". Jediné šťastie, že Cézanne mal dobrého priateľa Emila Zolu, o ktorom sa dalo písať dosť. Niekedy pri čítaní zavládol dokonca pocit, že sa jedná o životopis Zolu, nie Cézanna. Perruchot má vskutku zvláštny, strohý informačný štýl, veľmi popisný, prakticky zbavený priamej reči. Pre niekoho by to mohlo byť nezáživné, ale presný opak je pravdou. Kniha zaujímavá hlavne pre tých, ktorí považujú parížske Musée d´Orsay za svoje najobľúbenejšie miesto na svete a medzi ktorých sa radím aj ja.


TheCiko5
13.04.2021 5 z 5

Tak jsem pochopil, že Henri Perruchot není jen velmi kvalitní životopisec a historik, ale v neposlední řadě se tady bavíme o fantastickém spisovateli.
Zpracování života takového malíře, jakým byl Cézanne, muselo vyžadovat nemalé množství trpělivosti a literárního umu. Tento malíř totiž nebyl trpaslík, popíjející absinth, námořník - podnikatel, ani šílenec s uřezaným uchem. Takovéto typické charakteristické jevy se do životopisu zapracovávají velmi snadno. Cézanne byl prostě jen zvláštní chlapík, který se celý život, milimetr po milimetru, tah po tahu dál zlepšoval, a to, že je slavný, ho už ani moc nezajímalo. Šlo mu hlavně o malování jako takové. O tvorbu. O proces. Impozantní. Inspirující. Inu... "Pracujmež!"

Hyacint
22.06.2020 5 z 5

Tuto knihu mám spojenou se spoustou soukromých vzpomínek, stejně jako knihy o ostatních "Perruchotových miláčcích". Ta knížka vás naučí milovat dílo hlavního hrdiny, anebo aspoň se o ně začít zajímat, budete si pamatovat jednotlivé příhody a citáty. Ta knížka je krásná a byla by taková, i kdyby byl Cézanne vymyšlený.

janadibelkova
05.02.2019 5 z 5

Velmi příjemné čtení, realita uměleckého světa je rozhodně příjemnou změnou od romantiky, hororů a vůbec některé komerce, která nás v knihkupectví obklopuje. Ráda jsem vnímala i pasáže o dalších slavných: Zollovi, různých malířích, opravdu moc fajn čtení na zimní večery.

zuzka894
06.01.2019 5 z 5

Krásně napsané. Jak autor píše, nejedná se o žádný románový životopis. Není zde popsán jeho každičký den, kolik ženských měl v posteli a jakou nosil velikost bot...Zkrátka jen to důležité. Já osobně jeho obrazům nerozumím, jsem jak ti maloměšťáci....prostě cákance na plátně. Ostatní impresionisti se mi líbí, ale Cézanne je úplně jiný kafe. Setkáváme se zde i s jinými umělci jako van Gog, Gaugen, Rodin, Degas, Zola...
Takže kdo miluje umění, rychle knihu přečíst. Henri Perruchot píše skvěle, není to nudné, zdlouhavé nebo "o ničem". Určitě si od něho přečtu další knihy o malířích.

čef
20.11.2018 5 z 5

Je nanejvýš zajímavé sledovat životní pouť tohoto otce moderního malířství, jak bývá Cézanne nazýván. Vývoj jeho přátelství se Zolou od mladické přísahy "na život a na smrt" přes Zolův trpký soucit s neúspěšným umělcem, až po totální, avšak ze strany malíře, kultivovaný rozchod. Zrovna tak v malířství - od prvních pokusů, přes romantismus, impresionismus až k vrcholným dílům. Dále také od nezájmu ostatních, přes pohrdání, výsměch a odmítání až k jakémusi částečnému uznání částí veřejnosti. Po celou dobu je to však on - impulzivní, nepřizpůsobivý, vytrvalý a neústupný ve své snaze něco nového dokázat a objevit. Dnes už asi při pohledu na jeho obrazy nechápeme, čím tak ostatní pobuřoval a proč tak drtivě vnitřně trpěl, můžeme se o to však s touto knihou alespoň pokusit.

eiramka
17.11.2016 5 z 5

Cezanne - bouřlivák, nepochopený, zatracovaný, posmívaný, prchlivý Cezanne . Životopis umělce, který přístupem k umění a svým uměleckým pojetím předběhl svou dobu - a přes všechny nezdary zůs tal věrný sám sobě . Zajímavé vylíčení doby, jeho přátelství se Zolou, jeho boj o uznání v Salonu i rodném Aix. Bojuje nejn s kritiky, ale i nepochopením přátel, rodiny. Skvělá kniha, poutavě napsaná. Dává čtenáři klíč k tomu, jak číst Cezannovy obrazy - mnohé najednou dává smysl .
"Existuje minuta světa, která míjí. Namalovat ji v její realitě! A kvůli tomu na všechno zapomenout."

ThrisaManx
31.10.2016 4 z 5

Čtivý, přehledný a dojemný příběh o Cézannově životě. K tomu asi není nic, co dodat. Příjemné čtení.