Velký pitaval města Písku

Velký pitaval města Písku https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392725/bmid_velky-pitaval-mesta-pisku-xae-392725.jpg 3 8 3

Četnická pátračka série

< 11. díl >

Když před lety písecký emeritní kriminalista Ladislav Beran zjistil, že i ve městě nad Otavou od 1. ledna 1928 působila četnická pátrací stanice, vydal se do Prácheňského muzea, ponořil se do zdejších archivů a dobového tisku a začal vyhledávat případy, které četnická pátračka až do roku 1939 vyšetřovala. Už názvy povídek Podezřelý voňavý anonym, Písecká galerka na lopatkách, Sloní paměť, Nebezpečný moták z Pankráce, Smrt dobře utajené bokovky a další slibují napínavé a pohodové čtení, okořeněné humorem.... celý text

Přidat komentář

daza.dt
07.08.2019 4 z 5

Upřímně, čekala jsem víc. Miluju radu Vacátka a tak jsem doufala, že to bude v podobném čtivém a zábavném duchu. V podobném duchu to bylo - ale mohlo to být čtivější. Krátké kapitolky, slovník i výrazy se opakovaly stálo dokola. Dost mě kniha zklamala.

Amanita79
20.07.2019 2 z 5

Jedná se o krátké povídky, které popisují skutečné prvorepublikové kriminálka případy, které řešili členové četnické pátrací stanice v Písku. Nápad to není marný, ale vlastní zpracování je slabší. Postavy tu neprochází žádným vývojem, moc se toho o jejich povaze a pohnutkách člověk nedozví. Připomínalo mi to čtení černé kroniky. Taky mi trochu vadilo, že nebyla dodržená časová posloupnost - v jedné z prvních povídek byla zavražděná šlapka Bobina, aby se následně objevila ještě v minimálně dvou dalších povídkách na konci knihy. Dávám dvě a půl hvězdy alespoň za hantýrku.


Iki1
13.07.2019 1 z 5

Nápad na zpracování regionálních případů četnické pátračky z první republiky je jistě velmi dobrý. Povídková forma je pro čtenáře také víceméně vhodná. Mnohem horší je vlastní literární zpracování povídek. V nich je obsažen pouhý popis událostí navíc formou odpovídající tak průměrnému žáku osmého ročníku ZŠ. V povídkách chybí právě to, co dělá povídku povídkou: pořádné a poutavé vedení dějové linie, alespoň minimální napětí s nápaditým vrcholem děje a pointou (občas i nečekanou). Knihu jsem četl o dovolené, ale mám pocit, že oddech u ní nebyl to pravé dovolenkové ořechové.