Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu

Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176652/bmid_ceta-psancu-63b889f4cfd60.png 5 46 12

Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu. Kapitán Sean Parnell v barvitém líčení hrdinských akcí legendární 10. horské divize americké armády v horách Afghánistánu se čtenářem sdílí akcí a emocemi nabitý pravdivý příběh triumfu, tragédií a výjimečných pout, jaká mohou vzniknout pouze v bitvě. Sean Parnell se stal velitelem čtyřicetičlenné čety elitních vojáků – jednotky, která vstoupí do dějin jako „Psanci“ – v roce 2006, ve svých čtyřiadvaceti letech, a dostal za úkol vyčistit jedno horské údolí ve východním Afghánistánu od povstalců pronikajících z Pákistánu. Vojáci rychle zjistili, že proti nim stojí nepřítel tak dobře zorganizovaný a vyzbrojený, že budou potřebovat všechny své síly a schopnosti, aby přežili následujících šestnáct měsíců neustálých bojů, a autor výstižně a podrobně zachycuje každodenní život vojáků v nebezpečném prostředí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Vojenství

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Outlaw Platoon: Heroes, Renegades, Infidels, and the Brotherhood of War in Afghanistan , 2012


více info...

Přidat komentář

Market = )
09.01.2024 5 z 5

Bezva, za mě informačně přínosný a zároveň poutavě a "jednoduše" napsaný (což v tomhle žánru není pravidlo).

kamil6084
11.07.2023 5 z 5

Stojí za přečtení. Příběh US pěchoty z Afghánistánu. Spousta zajímavých události a detailů. Především popisuje boje v horské oblasti a dlouhý roční turnus.


hnusák
08.09.2021 5 z 5

Nemohu dát jinak , než 100% hodnocení. Ta kniha má v sobě tolik entuziazmu a i když je to svým způsobem dost drsná životní zkušenost, čiší z ní u tak mladého člověka životní moudrost. Na to, že autor není profesí spisovatel, odvedl skvělou práci a zabrnkal na klávesy v hloubi duše, že jsem měl občas vlhko pod řasami. Člověk, který skutečnost dnešní války nezažije na svůj vlastní krupón, je na hony vzdálený posoudit, co se děje v duši vojáka zažívající marasmus islámského fundamentalismu, a to prosím v tomto, ,,osvíceném,, století. Jo jo, pane Parnelle, zajímalo by mne, jak se dnes stavíte k tomu, že vše, za co jste bojovali a pokládali své životy, bylo vlastně na draka... Tento kus země nikdo neovládne, to jste poznali po 20ti letech i vy. Super kniha, jedna z nejlepších, co jsem měl možnost přelouskat.

CharlieBrown
16.01.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. Jedna z mála, kde se neprotlačuje Americký patriotismus. Překvapivě o něm není ani zmínka. Od začátku akce až do konce, tak jak se na military knihu sluší a patří.
Škoda, že tam nejsou popsané ve stručnosti pocity i ostatních členů Psanců po skončení turnusu a jejich další osudy. Ve mně to zanechalo docela sklíčený pocit vhledem k tomu, že v roce 2020 začalo stahování amerických jednotek z Afghánistánu a postupné předání válečného úsilí do rukou Afghánců, kteří nemají absolutně šanci. Stejně jako ji neměli Vietnamci v roce 1973 při Vietnamizaci války ve Vietnamu. Docela by mně zajímalo co říka Sean teď v roce 2021 na válku v Afghánistánu. Nejsilnější emoční moment pro mne byl jednoznačně 6-ti letý afghánský klučina a jeho děda.

dubakm
31.03.2019 5 z 5

,, Když přijdou zlé časy...,a ony přijdou...,lidé se přimknou k vůdcům, které znají a kterým důvěřují...K těm, kteří nejsou odtažití, nýbrž k těm, kteří se zapojují..., a k těm, kteří mají svědomí. Budou hledat vůdce, kteří zastupují něco, co je větší než oni sami, kteří mají morální odvahu a charakter dost silný, aby vykonali to, o čem jsou ze srdce přesvědčeni, že je správne. "
Jestli budu doporučovat knihu ze skutečného vojenského života bude to určitě tahle. Tady je těch pět hvězd opravdu smutně málo.

DendousSKS
30.03.2018 5 z 5

"V dobrých časech je snadné být ctnostný a je snadné být úspěšný, když se na vás lepí štěstí. Ale skutečné kvality člověka vyplavou na povrch až ve chvíli, kdy nastanou potíže. Doma je tak snadné skrýt se za nejrůznější fasády a masky, za předsudky a postavení. Na bojišti je tohle všechno přehlušeno všudypřítomnou hrozbou smrti a jediné, co zůstane, je skutečný lidský charakter."

foxy1
04.12.2017 5 z 5

Úžasná kniha! Všem doporučuji přečíst! Četla se jedním dechem, nedalo se odejít! Velký respekt co všechno museli vojáci zvladnout! Mají můj velký obdiv.

MaKolar
03.04.2017 5 z 5

Skvělé napsané svědectví o boji proti terorismu v Afghánistánu. Autor zde popisuje svoji působnost na misi, která se bohužel neobejde bez ztrát jeho vojáků. Je to skutečný příběh o bratrství, oddanosti státu a víře ve svobodu. Kniha se velmi dobře čte, nemá žádná hluchá místa. Některé pasáže nutí k zamyšlení. Doporučuji.

Kolombovka
17.08.2016 5 z 5

Pro mě krásná oddychová četba.

Stanča
05.05.2016 5 z 5

Kniha, kterou jsem četl jedním dechem. Klobouk dolů nad tím, co musí vojáci v Afghanistánu zvládnout. Doporučuji Všem k přečtení.

Lukinsons
24.04.2014 5 z 5

Kniha opravdu nenudí, žádná hluchá místa. Pestře popisuje boje, zvyklosti Afghánců i rutinní život vojáků. Jestli chcete zjistit, jak to tam chodí, tak doporučuji tuto knihu.

hanap
12.01.2014 4 z 5

Četa psanců líčí autorovy osobní zážitky z vojenského tažení v Afghánistánu . Vychází ze skutečných událostí drsné války ,je napsaná čtivým jazykem , nenudí , laskavým a strhujícím perem popisuje hrdinství mužů , přátelství a soudržnost v boji. Doporučuji tento autentický pohled na válku v Afghánistánu.

Štítky knihy

Afghánistán války války v Afghánistánu americká armáda

Autorovy knížky

Sean Parnell
americká
2013  91%Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu

Kniha Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce18x
Chystám se číst51x
Chci si koupit22x