Cesty zármutku

Cesty zármutku https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368075/bmid_cesty-zarmutku-1G9-368075.jpg 4 15 7

Příběhy života, smrti a přežívání. Smrt se týká všech. I tak nás pokaždé zaskočí. Umírání je jedno z témat, které západní společnost úspěšně vytěsnila. Kultura zapudila myšlenku smrtelnosti, jako bychom měli žít věčně. Když pak někdo zemře, jsme překvapení. Co se to stalo? A co máme dělat? Britská psychoterapeutka Julia Samuelová už pětadvacet let pracuje s truchlícími. Pomáhá jim pochopit podstatu toho, co se stalo. Pomáhá jim smířit se s emocí, jejíž plnou sílu možná pociťují poprvé v životě, a tou je smutek. Samuelová pozůstalé, a teď i své čtenáře, učí, jak se zármutkem a vlastním strachem pracovat. Skrze příběhy konkrétních lidí ukazuje, že smutek je nevyhnutelnou součástí života a že nemusí jen bolet, ale může také pomáhat.... celý text

lencin
lencin
07.07.2023 4 z 5

Téma smrti mám já osobně zatím velmi nezpracované, i proto jsem po knize sáhla. Pomohlo mi některé věci si utřídit a pochopit, že zármutek je proces, který se skládá z cesty, kterou je nutné projít (každý jinak rychle) kterou nelze přeskočit.
Pro mě přínosné. Děkuji.

Radimka
Radimka
24.06.2023 5 z 5

Tak tohle bylo pro mne osobně hodně přínosný, knížka o vyrovnávání se se smrtí blízkých. Konkrétní příběhy s hluboce lidskými radami a komentáři psycholožky. Smutné, ale dokonalé. Škoda, že nic dalšího od paní nevyšlo.


Maanna
Maanna
07.11.2020 4 z 5

Kniha zpracovává nesnadné téma zármutku tak, aby bylo přístupné i těm, kteří se mu snaží vyhýbat, což je bezpochyby přínosem, protože k nesmrtelnosti máme ještě daleko. Podpora lidí, kteří se se ztrátou musejí vyrovnat, není u nás nijak slavná a pokud knížka dodá aspoň některým odvahu, aby ty, kteří někoho ztratili, kontaktovali, bude to dobře. Na druhou stranu se kniha opravdu snaží zůstat velmi přístupnou, proto tak trochu klouže po povrchu a ani ty nejsmutnější osudy mě vlastně moc nezasáhly, což může nakonec její dopad o dost snížit. Nejsem rozhodně příznivcem ždímání emocí do mrtě, ale tady mi přišlo, že mě emoce zcela minuly....

EvaSo
EvaSo
04.04.2020 5 z 5

Kniha mi pomohla pochopit, že emoce spojené se ztrátou, které prožívám, jsou normální.

Scathia
Scathia
08.03.2020 4 z 5

Umírání, ztráta a truchlení. Obtížná témata, velmi dobře zpracovaná v kazuistikách. Stojí za přečtení.

Marcela52
Marcela52
07.06.2019 5 z 5

Úmrtí někoho blízkého je vždy velkým traumatem. Autorce se podařilo prostřednictvím příběhů svých klientů, kterým jako psychoterapeutka pomáhala překonat smutek, popsat příběhy ztrát, které utrpěli. Velmi přijatelnou formou, s velkou citlivostí a mimořádným porozuměním tak uvádí čtenáře do této problematiky, které se všichni spíše vyhýbáme. Moc doporučuji nejen těm, kteří ztratili blízkého člověka, ale všem, kteří se nebojí toto téma otevřít a připustit si i téma vlastního konce, který je pro každého nevyhnutelný.

Radka_p
Radka_p
16.01.2019 5 z 5

Skvelá kniha plná kazuistík orientovaných na prácu so smútkom, stratou, smrťou: Autorka je psychoterapeutka, ktorá knihu rozdelila do niekoľkých oblastí - popisuje prácu pri strate dieťaťa, manžela, súrodenca, či konfrontáciu s vlastným umieraním. Kazuistiky nepopisuje nejako technicky, skôr jej práca s klientom je ako jeden plynúci príbeh. No každá oblasť je ukončená jej úvahami, či odporučeniami, ktoré sú písané na odbornejšie. Preto si myslím, že kniha je vhodná tak pre laikov ako pre odborníkov. Téma ktorej a venuje autorka je ťažká, v závere knihy sa autorka venuje aj historickému vývinu prežívania smrti, rituálom ktoré sprevádzali smrť blízkeho ale aj to, ako sa stalo, že smrť sa stala tabuizovanou témou.

Autorovy další knížky

Julia Samuel
britská, 1959
2018  79%Cesty zármutku
2022  80%Všetko sa raz pominie

Kniha Cesty zármutku je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst29x
Chci si koupit6x