Cesty za oponu času

Cesty za oponu času https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61190/bmid_cesty-za-oponu-casu-yxR-61190.jpg 4 34 8

Cesty za oponu času série

1. díl >

Záhady historické nebo literární, to je život Stanislava Motla. Tento televizní a rozhlasový reportér opět pátrá v archivech a knihovnách a odkrývá dávno zapomenutá tajemství.

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Eminent
více info...

Přidat komentář

matej0399
20.07.2023 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha pro milovníky záhad a tajemství. Poměrně dobře se čte

konicekbily
20.06.2021 4 z 5

Autorovy pořady v rozhlase jsem poslouchal a rozhodl jsem se, že postupně si přečtu všechny "Cesty za oponu času". Jako obvykle - jsem spokojen - a obohatil jsem se o další informace a mohu se domnívat, že trochu vím víc o tom - "jak to tenkrát bylo".


Lenka4
29.09.2020 4 z 5

Autor píše o skutečnostech známých, méně známých i zcela zapomenutých. Ty jsou pak pro čtenáře nejzajímavější. Osobně si myslím, že jejich ztvárnění v rozhlasovém pořadu Stopy, fakta, tajemství je působivější.

katy238
16.05.2020 5 z 5

Zajímavé a podnětné Cesty za oponu času českého autora a badatele Stanislava Motla dokáží čtenáře vtáhnout mezi dějiny i otazníky naší země. Ať již záhady přírodní, rozplétání nitek vztahů na pozadí zločinů druhé světové války nebo přiblížení již zapomenutých kriminalistických kauz, to vše je čtenáři předkládáno ve srozumitelné formě. Obrazový materiál, kopie dobových dokumentů i fotografie míst, jak vypadají dnes. To vše dodává vyprávění autenticitu a dokáže usnadnit čtenáři představu o popsaných událostech. Za mě výborná kniha pro doplnění všeobecného rozhledu o naší zemi a dějinách, pro někoho i odrazový můstek pro další bádání v tématu.

Rade
19.05.2015 5 z 5

Záhady a snaha trochu poodhalit tajemství, které je zahaluje... Pro Stanislava Motla mám prostě slabost.

MaxQ
13.05.2015 4 z 5

Pořad Stopy, fakta, tajemství v knižní podobě.

maryzka
25.10.2012 1 z 5

Tento první díl mě nějak nezaujal, nebot to pro mě byli neznámé osudy a příběhy- osudy lidí, které byli na konci knihy nějak nedořešeny, nebot se spousta věcí se uplně ztratila( gobelín Edwarda Beneše). Dále tu bylo pár příběhu z války( ukryt židovského chlapce, ale je pravda také například, že Tisovce taky nikdo důkladně nezmapoval) Vždycky jsem si myslela a podle babičky, která byla ze Slovenska tak Tisovci byli horší než samy nacisté. Také je zde příklad jak v 50 letech byli chodci agenti naverbovani ze západu tzv imperialistický blok ničil socialistický blok. K těm nemám ani omluvu ani jim nefandím byla to jejich vůle, rozhodnutí bot kdysi nám paní učitelka nyní předtím soudružka tak vždycky říkala : ,, Každý režim nebo stát si zachováva vnější a vnitřní stranu státu( příkladem je i ruský carismus- Oktjabrské povstání). Takže pokud přešli hranice tak museli ty lidi být nějak potrestani. No většina nebude souhlasit. Mimochodem v té knize je i paradox jak ČECH ŠEL do Palestíny tenkrát pod správou britského království a taky tam moc s nimi nejednali v rukavičkách i když po x letech lidé. kteří se toho zučastnili říkali jaké je to špatné.

minirock
12.02.2011 4 z 5

Pěkná knížka pro příznivce literatury faktu. Nabízí se srovnání s jiným slavným českým spisovatelem LF - Miroslavem Ivanovem. Motl nejde tak dopodrobna (alespoň se o svém pátrání tolik nerozepisuje), jeho příběhy jsou jakoby skromnější ale popisovaných témat je víc. Mě osobně nejvíce zasáhlo jeho pátrání po dětech v terezínském ghettu a o zachráněném židovském chlapci před odjezdem do koncentráku. To jsou velmi dojemné příběhy. Zajímavé je také pátrání po původu Jeana Maraise a ztracených ženách, folkové zpěvačce Pavlíně Braunové a zpěvačce z ND Věře Urieové.