Cesty z nemocné společnosti

Cesty z nemocné společnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65558/cesty-z-nemocne-spol-65558.jpg 4 11 2

Odcizení jako únik před svobodou života v moderní demokracii 20. stol. Sociálně psychologická studie navazuje na práci Strach ze svobody. „Problémem 19. století bylo prohlášení, že Bůh je mrtev, problémem 20. století je prohlášení, že člověk je mrtev,“ tvrdí humanistický filozof německého původu. Člověk si během staletí vydobyl svobodu na církevních a světských autoritách, začal být odkázaný sám na sebe a jeho jedinými soudci se staly vlastní rozum a svědomí. Jenže dostal strach z nově nabyté svobody a vlastní výkonnost zaměřil nikoliv na hledání Boha a spásy, ale na svůj neustále se zvyšující hmotný blahobyt. Ideálem moderní společnosti má být harmonie individuálních potřeb a potřeb celého lidstva v souladu s přírodou. Dokážeme si zvolit vizi dobrého, zdravého života, jaký chce probudit k vědomí veškeré životní síly těch, kteří mají strach postoupit z fáze konzumu o krok dále? Autor vedle sebe staví systémy stojící v době vzniku textu (1955) nesmiřitelně proti sobě: svobodný kapitalismus Spojených států a autoritářský komunismus Sovětského svazu, přičemž obě soustavy odsuzuje: výsledkem obou je pokračování procesu automatizace a odcizení. Z člověka se tak stane robot, který bude ničit svůj svět i sebe samého, protože už nedokáže déle snášet nudu nesmyslného života. Jako jedinou alternativu k hrozící robotizaci vidí Fromm systém humanistického komunitárního socialismu.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , EarthSave
Originální název:

The Sane Society


více info...

Přidat komentář

painthers
31.03.2024 4 z 5

Další ze skvělých Frommových knih, a to říkám i přes to, že s mnoha jeho závěry nesouhlasím.

Hned na začátek bych řekla, že mě lehce uklidňuje fakt, že tato kniha vysvětlující nebezpečí robotizace člověka a jeho odcizení v kapitalismu, což vede k masivnímu rozšíření duševních poruch, byla napsána už v padesátých letech. Za celých sedmdesát let žádná společenská apokalypsa nenastala a dnes si tedy tuto knihu můžeme přečíst jako stejně aktuální a uklidnit se tím, že nebezpečí, o kterých píše pro budoucnost, možná nebudou tak horká, jak se na první pohled může zdát.

Zadruhé - mnoho myšlenek, které Fromm předestírá, mi přijdou jako zásadní k zamyšlení, diskuzi či úvahám, jak bychom si mohli život jako společnost nastavit lépe. Bohužel mě ale často zklamala navrhovaná řešení. S některými argumenty se Fromm nevypořádal vůbec (namátkou třeba s tím, že v rostoucí specializaci a dělbě práce je člověk od cílového produktu nutně oddálen a představa opětovného “polidštění činnosti je opravdu cestou spíše zpátky), jiná řešení mi přijdou naopak nereflektující další společenské skutečnosti. Fromm píše o nutnosti centrálního plánování společnosti v kombinaci s decentralizovaným rozhodováním třeba v rámci výrobních družstev - ač ekonomicky je již dokázáno, že v centrálním plánování neexistuje možnost ekonomické kalkulace a tyto společnosti tedy nebudou schopny uspokojovat adekvátně potřeby svých členů - nutně tedy vznikne přesně to, co v Sovětském svazu, tedy nedostatek a chudoba. Frommem navrhovaný socialismus podle mě ani nereflektuje to, že lidé jsou různí až do té míry, že mnozí prostě v komunách nebudou chtít žít; mnozí jiní zase nemají potřebu o čemkoliv rozhodovat nebo participovat tak, jak Fromm předestírá. Mnoho dalších výhrad bych měla k tomu, že píše o socializaci zisků a spolurozhodování v rámci firem - nikde však nevidím nic o socializaci ztrát; nebo další výhrady o přiměřené rovnosti v odměňování - které buď musí zas nutně obsahovat centrální plánování - které opět povede k neefektivní alokaci sil - nebo centrální vládu, která násilně někomu část jeho výdělku odebere a přerozdělí jinému. Ad reklama - reklama samozřejmě není jen explicitní v podobě televizní nebo novinové reklamy, ale i implicitní - lidé se kolektivně pro něco nadchnou, o něčem si vypráví, celebrita si něco oblékne jak tedy mají vypadat ta Frommova drastická zákonná omezení proti reklamě, která mají údajně člověka odvést od konzumního smýšlení? A není už toto drastické omezení krokem proti lidské svobodě, která společnosti nedá na výběr a pouze jí rovnou vnutí, že něco nesmí konzumovat?

S obdobnou oponenturou bych mohla ještě pokračovat, je toho mnoho proto prosím nepřistupujte k této literatuře nekriticky. Zajímavá je zejména i proto, že dokáže vybízet ke kritické diskuzi a nad mezemi společnosti se doopravdy zamýšlet.

horrigan
26.06.2014 3 z 5

Kniha je plná zajímavých a nadčasových myšlenek. Ale trpí neduhy, kterými často trpí podobné populárně odborné knihy. Myšlenky se často opakují a jednotlivé kapitoly na sebe často nenavazují, tak jak by měly. Dále mi přišlo, že na to, že Erich Fromm je velkým humanistou, je kniha příliš negativistická a přespříliš kritická - nevěří v člověka, i když to přesně by jako humanista měl dělat. Dále se mi nelíbila jeho tendence citovat jiné autory - kdy věty bez kontextu měly podporovat autorovy myšlenky. Nabízené "řešení" je taky polovičaté a není dovedeno do detailu, což je v rozporu s názvem knihy - neukazuje cesty z nemocné společnosti. Abych pouze nekritizoval, tak musím říci, že kniha je pěkně napsaná a čtivá. Myšlenky pochopí i laik, a toho si cením. Kniha je často aktuální i v dnešní době a můžu jí dále doporučit. Pouze není tak dobrá jako Frommovy jiné knihy.


Autorovy další knížky

Erich Fromm
americká, 1900 - 1980
2010  86%Umění milovat
1992  87%Mít nebo být?
1993  91%Strach ze svobody
1997  88%Anatomie lidské destruktivity
1996  83%Lidské srdce

Kniha Cesty z nemocné společnosti je v

Právě čtených4x
Přečtených22x
Knihotéce8x
Chystám se číst21x
Chci si koupit5x