Špína

Špína https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248151/bmid_spina-rlF-248151.jpg 4 188 31

Titul románu Filth (špína, svinstvo, hnus), zvolil autor tak, aby se dal vykládat na mnoho způsobů: jde o slangové označení policie, protože hlavní hrdina je policista, jde o označení svinstva, které nosí v břiše (tasemnice) i v duši, je to vlastnost, která nejvíc charakterizuje hlavního hrdinu? Policista Bruce se ve vnitřním monologu, do kterého vstupuje i cizopasník, kterého v sobě nosí, odhaluje jako bezskrupulózní mizera, což neznamená, že by žil v prostředí plném andělů. Welsh nezůstává nic dlužen své pověsti kronikáře lidské spodiny, jenž ve snaze o autenticitu nezavírá oči ani uši před špínou, kterou dokáže člověk zplodit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Filth , 1998


více info...

Přidat komentář

Clara_C
14.03.2024 5 z 5

Tohle vám zaleze pod kůži. Drsné a syrové. Smrad cítíte snad až doma. U některých pasáží nedoporučuji konzumovat cokoliv. Chvílema jsem měla pana neomylného, veledůležitého a věčně nadrženého, plný zuby, neskutečně mě jeho arogance vytáčela.
Jo, na konci vám plno věcí dojde, ale kdo jsme my, abychom kohokoliv soudili?
Bruciiiiii, toho se budu dlouho zbavovat.

" Společnost se změnila a zákon s ní neudržel krok. Není možný stíhat lidi pro jejich spotřebitelský preference. Pak by je bylo třeba taky možný zavírat za to, že maj raději kukuřičný lupínky než celozrnný, a mraky takovejch nesmyslů. "

VendulaB
31.03.2023 5 z 5

Výborná kniha, prostředí a chování hlavního hrdiny působí neskutečně živě a přirozeně, chvílemi máte pocit, že cítíte puch kalhot a svědění vyrážky - vykreslení hlavní postavy je naprosto geniální. Na konci vám pak dojde, jak smutný příběh to ve skutečnosti je.


Kopta
18.09.2022 5 z 5

Hodně drsná kniha. Plná násilí, zbytečného marasmu. Asi jak to je i v životě. Silná věc, kde postava na každé stránce myslí na svůj úd a svoje uspokojení. Je to v mnoha ohledech dost nechutné. I přesto s nějakými pozicemi jako třeba z počátku vágní část s tasemnicí se to později rozjíždí a jdeme hlouběji a hlouběji. Divím se, že na toto vznikl film, protože tohle je dost těžká forma. I když to bylo čtení a vztah dosti turbulentní, i tak to ve mě zanechalo něco silného. V něčem vlastně asi nejlepší Welsh. Samozřejmě se to neobešlo bez anglické přímé řeči, která mě vždy vytáčí.

filipoplu
07.06.2022 5 z 5

Utržené ze řetězu. Kontroverzní. - Moje gusto.

n.ezn.amy
05.03.2022 5 z 5

Příběh detektiva Bruce Robertsona, který spolu s kolegy vyšetřuje vraždu syna černošského diplomata a spíše než o vyšetřování jde o příběh vnitřní povahy toho detektiva. Je totiž doslova nádherně zlý a povahově zvrácený prakticky nenávidí všechny okolo sebe a využívá je ke svému prospěchu a jedinému cíli, pro své povýšení. Děj je jedná velká rychlá akce, ovšem pro puritány a čtenáře, kteří nesnesou vulgarity a hodně hrubé chování, tak tato kniha není.

Leona333
05.01.2022 5 z 5

Tuhle knihu bohužel nemám ve své sbírce, ale vykručela jsem si jí u kamaráda, který jí zrovna dočítal. Nejen název knihy, ale i samotný obsah mě nezklamal... Bylo to přesné! Takové hodně naturalistické, drsné a nebezpečně "návykové" čtení...
Škoda, že jí musím vrátit původnímu majiteli. ; )

Česneksmedem
12.12.2021 5 z 5

Tuhle knihu nedoporučuji slušným holkám a klukům. Mimo tělních otvorů, tekutin a zvuků se dočtete o poněkud nevhodném chování některých skotských policajtů. Je to dost hustá polévka!

mgeisselreiter
05.12.2021 4 z 5

Až nechutně sprosté, ale přesto není odsouzeníhodné. Čtení pro opravdu otrlé čtenáře. Samozřejmě zde nejde o tu "špínu", ale o víc. To "víc" je tak trochu pod povrchem. Nemohu říct, že bych byl knihou unesen, ale rozhodně má něco do sebe. Jen mi trochu vadily ty texty přes sebe. 75%, 5. 12. 2021.
Kdo nemá žaludek na četbu, může ho uspokojit výborné filmové zpracování, které je trochu střídmější.

Žhy
06.03.2021 5 z 5

Celá kniha je o charakteristice jedné postavy. Na rozdíl od ostatních autorovo děl zde není nijak rozvinutý děj. Pěkné je, jak Welsh propojuje své knihy a potěší, když se v příběhu objeví motiv, nebo osoba, známá z jiné knihy.

terka2296
12.03.2020 5 z 5

Vždy se u Welshových knih nechám dobrovolně unést dějem. Není to ani těžké, kniha Sviňák je něco jako legální droga.

Daduna
13.06.2019 3 z 5

Rozhodně nejsem žádný puritán a sprostá slova taky znám a často používám,ale přece jenom mě na této knize často odrazovala nechutnost samotného hlavního hrdiny. Myslím si,že autor jistě vystihl některou část mužské populace. Stále nevím,co si o knize myslet. Možná si ji za čas přečtu znovu abych zjistila, co tím autor chtěl říci.

Verousek
08.03.2019 5 z 5

Při čtení této knihy jsem měla pocit, že se nacházím uprostřed víru. Čím víc jsem se stránkami prokousávala do středu knihy, tím větší pocit hnusu mě jímal. Když už jsem si konečně zvykla na Bruce a jeho libůstky, začal vír děje nabírat nové obrátky a já se ocitla zase na začátku - opět jsem začala poznávat, ale z jiného soudku. To, co se totiž postupně a lehce objevovalo, se najednou plně prodralo na povrch a vmetlo mi do tváře novou stránku poznání. Celou dobu jsem při čtení prožívala různé pocity a přece o pocitech umění je.

katka276
19.01.2019 5 z 5

Kniha je opravdu čtivá. Celkově dosti drsná. Přečetla jsem ji na jeden dech..

BarryBlack
14.01.2019 4 z 5

Platěj stejný zásady!

Ranuncul
03.09.2018 5 z 5

Prvně jsem viděla film,takže jsem věděla do čeho až do konce jdu a bylo to tak možná lepší,protože Bruce už jsem měla spjatou s konkrétní podobou.
Knížka je fakt super, i když někdy nevíte jestli máte zvracet,smát se nebo brečet.
A i když je Bruce obrovskej záporák,čím víc máte přečteno ,tím víc mu přejete dobrej konec.
A posledních pár stránek je fakt doják.
Až v mysli pro změnu zpracuji knížku,pustím si zase film,ale vím,že mezitím uplyne delší doba.Není to zrovna lehký téma.

nikikostadinova
24.08.2018 5 z 5

Silný, promyšlený příběh. Hlavní postava je záporák, kterého jsem si oblíbila. Zvrat a nekompromisní konec. Za mě nádherná kniha. Pohledy Carole a tasemnice (hlavně té tasemnice) nezastupitelně komentují probíhající děj a vykreslují úžasný oblouk.

Nomia
20.04.2018 4 z 5

Výborná kniha se skvělým koncem! Sviňák je naprosto vystihující a dokonalý název pro tuhle knihu, Bruce je totiž skvěle propracovaná postava, ovšem taky naprostý sráč. Koks, děvky a špína, toho všeho se Vám dostane vrchovatou měrou.

I když hlavní postava rozhodně nevyvolává žádné sympatie, na seznam jeho negativ by snad nestačila ani A4 a životem se protlouká, jako největší lidský odpad, tak i přes to Vás jeho životní příběh totálně chytne. Tohle jedna z těch knih, kterou jsem nedokázala odložit.

Ano, je to neskutečně sprosté, brutální, někdy až ujeté, ale všechno to vytváří skvělý výsledný dojem. Tahle kniha má prostě koule a Welsh se rozhodně nebojí přijít s něčím kontroverzním. U něj naštěstí nepociťuji jen nějaké bezúčelné snahy o šokování. Veškeré charaktery, hnusárny i vulgarismy mají v knize opodstatněné místo.

Výborná kniha, skvělá psychologie postav a zároveň skvělá drsná jízda, která je plná syrových brutálních, ale i vtipných hlášek. Sviňák je pecka. Ať žijí tasemnice!

regenka
24.10.2017 3 z 5

Moje první od Welshe... Kniha mě na jednu stranu bavila a lákalo mě jí číst pořád dál. Bruce byl odporný a zajímalo mě, co ještě vymyslí... Na druhou stranu mě rozčilovala mluva tasemnice, která mě na začátku neskutečně rušila a nechápala jsem ten způsob provedení (vložení do vyprávění). Konec mě asi na rozdíl od ostatních neuchvátil a byla to pro mě nejnudnější část z celé knihy. I styl psaní mi přišel jiný, prostě mi to tam nepasovalo. Asi někdy sáhnu po další autorově knize a možná až se mi to rozleží, přidám jednu hvězdičku Sviňákovi.

SadUnicorn
03.09.2017 5 z 5

Jako první jsem viděla film a až pak jsem sáhla po knize a musím přiznat, že předčila všechna moje očekávání. Protože jestli i ve filmu se mi Bruce jevil jako prvotřídní zmrd, tak oproti knize to byl jen slaboučký odvar. Mluvící tasemnice mě naprosto odrovnala. Knihu jsem si vzala na dovolenou a musela jsem se brzdit, abych ji nepřečetla hned první den a měla co číst i zbytek dovolené. Bruce je zkrátka postava, kterou musíte milovat i nenávidět zároveň. A i když jsem ho kolikrát víc nenáviděla než milovala, stejně jsem si přála, aby mu ty jeho sviňárny vyšly. A to jenom z čiré zvědavosti, co udělá příště. Protože kdyby se za zmrdství udílely ceny, tak by to bylo Udílení cen Bruce Robertsona.

beanstk
30.06.2017 5 z 5

Velmi mi to připomnělo film Bad Lieutenant s Keitelem, případně remake s Cagem...