Lidská komedie

Lidská komedie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100568/bmid_lidska-komedie-kjd-100568.jpg 4 246 30

Křehký příběh o válce, dospívání, hrdinství, tajemství a dalších obyčejných věcech.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Maťa
Originální název:

The Human Comedy , 1943


více info...

Liturgievpatek
Liturgievpatek
25.02.2024 5 z 5

Saroyan je zárukou toho, že se nebudete nudit. Tahle kniha opět nezklamala.

Radimka
Radimka
05.08.2023 5 z 5

Ze začátku jsou se nemohla začíst, ale pak jsem to začala brát jako pohádku plnou podobenství a hlubokých myšlenek, které jindy nemám ráda, protože jim většinou nerozumím. A ejhle - objevila jsem knížku, ze které číší obrovská láska k člověku /hlavně k dětem/ a která dokáže pohladit. Odkládala jsem ji vždycky se zvláštně uklidňujícím pocitem, i když se jedná o silně protiválečnou knihu.


douchová
douchová
11.03.2023 5 z 5

Opakované čtení asi po dvaceti letech, kniha časem spíše získala. Saroyan mě
vždycky přesvědčí, že svět je přece jen dobré místo k žití.
Doporučuji rozhodně mít v knihovně :-).

a304
a304
10.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Citát: "Člověk je herec. Hraje všechny lidi a každý je lhář. Skutečně ryzí je v něm jen zvíře." Chvěje se mi srdce nad příběhem, který je o obyčejných věcech. Přemýšlím o lidech z příběhu, jak by žili dnes?
Co na to příroda? Chce obilí nebo ...? Myslím, že chce člověka...
Doporučuji Američana arménského původu, jsem ráda, že i mladí čtou.

Ristridin
Ristridin
14.11.2021 5 z 5

Nikterak komické vyprávění o lidskosti a nešteští ve špatné době. Nikdo nemůže očekávat taková moudra od prostých lidí, ale je moc hezké si to přečíst. Některé pasáže pohladí po duši. Kniha se povedla, ač nemusí být pro každého vždy tím pravým.

PoetickaM
PoetickaM
21.02.2021 5 z 5

Tolik lidskosti a laskavosti.
Dobrý člověk nemůže zemřít...vytušíš ho ve všech věcech, které se tu zrodily z lásky a pro lásku...
Láska je nesmrtelná a činí všechny věci nesmrtelnými. Ale nenávist hyne každou minutu

Bibinky
Bibinky
13.12.2020 5 z 5

Když jsem začala číst vůbec jsem nečekala tolik frází co dávají smysl s dnešní dobou...ty potřeby, city, povahy lidi, to jací jsme a co očekáváme od sebe, tak od ostatních..Tohle se prostě nemění.. a tady je to stručně potvrzeno..

Krásná kniha

MOu598
MOu598
10.06.2020 5 z 5

Knížka mne okouzlila. Trochu zvláštní jazyk - nevím, jak dalece to ovlivnil překladate. Ale dojemné, lidské, hořkomléčné. Pocit z knížky dlouho přetrvává.
Citát:
"Kéž najdu jednoho člověka, kterého svět nezkazil, abych i já mohl být nezkažený, abych mohl věřit a žít."

Acamar
Acamar
08.03.2020 4 z 5

Saroyanův odraz války ve zvláštní symbolice Odyssey, pohledem těch, co čekají na návrat svého milovaného člena rodiny v Ithace (ač zde jde o městečko Ithaka v americké Kalifornii).
Jako obvykle v Saroyanových dílech se sice knihou prolíná "smutek světa", ale samotné postavy vyskytující se v románě jsou jedna vedle druhé plné otevřené vstřícnosti, chápavého soucitu a všeobjímající humanity.
Je to zjednodušené, moralizující a místy i dost polopatické...ale také svým dětsky naivním, idealistickým pohledem velmi milé čtení.

SydBarrett
SydBarrett
13.07.2019 5 z 5

Zajímavé. Můžu říct, že mi pan Saroyan přesně sedí do čtenářského vkusu. Není to mnoho knihou děje, je to kniha pocitů, okamžiků, o-b-r-a-z-ů v mysli čtenáře.

Nifredil
Nifredil
05.06.2018 3 z 5

Saroyan kreslí slovy jeden obraz za druhým, vyvolává jednu náladu za druhou. Osobně jsem ale unešená nebyla, zřejmě jsem si s panem autorem zrovna nesedla do nálady a vkusu. Mám raději díla postavená méně na dojmech a obrazech a více na logice propracovaného vyprávění. Přesto musím ocenit jak zvláštní příběh to byl a kolik toho ve mě jako ve čtenáři vlastně zanechal. Zůstanou právě ty dojmy, obrazy.

Camri
Camri
19.04.2018 3 z 5

Milá kniha, ale zřejmě jsem ji četla ve špatném rozpoložení. Nebo špatném životě? V tom příštím třeba změním názor...

kowalenska.m
kowalenska.m
04.03.2018 5 z 5

Četla jsem nadvakrát. Prvně jsem se nedostala za pár stránek, ale napodruhé jsem přečetla během chvíle. Nevím, v čem byl rozdíl, možná člověk musí být na knížky naladěn a já pak naštěstí na Lidskou komedii naladěná byla a naplno jsem se ponořila do krásného a smutného příběhu... A znovu a znovu jsem došla k názoru, jak hrozná je válka a jak krásné by bylo, kdyby si to uvědomili všichni.. Doporučuji!

Dafra
Dafra
07.01.2017 4 z 5

Pro mě první kniha od tohoto autora. Dlouho mi byla doporučována a mně se do ní upřímně moc nechtělo. Knihu jsem nakonec přečetla s velkým nadšením. Ačkoli je to kniha poměrně útlá, je v ní vlastně vše - dětství, přátelství, láska, rodičovství, bolest, umírání, smrt...Napsáno s citem, s láskou k lidem, s láskou k životu se vším všudy. Rozhodně knihu doporučuji přečíst, moc ráda se k ní vrátím a těším se na další díla od tohoto autora.

banánovépyré
banánovépyré
21.10.2016 5 z 5

Neuvěřitelná. Silná. Velká. A přitom úplně maličká knížečka. Saroyan se dotýká lidských srdcí a duší...

fruitbueno
fruitbueno
16.06.2016 5 z 5

Málokdy se mi stane, abych neuměla slovy tlumočit dojem z čehokoli. Saroyanova Lidská komedie patří mezi tyto případy. Četla jsem ji už poněkolikáté a slovy nelze vyjádřit hluboké dojetí, které ve mně zůstává.

Pawlisman
Pawlisman
12.11.2015 4 z 5

Zvláštní nádech a atmosféra, trochu snová a mlžná, tak jako mládí zpětně je. Krásný lehký humor s nadhledem a celkový lyrický ráz knihy. Dobrý člověk ještě žije, řeklo by se. Kniha s pozitivním poselstvím na kterou však musíte být příjemně a melancholicky naladěni..

cuzan
cuzan
11.09.2015 5 z 5

Dlouho jsem nečetla knihu tak plnou něhy a lidskosti. Na těch 158 stránkách jsem byla dojatá mockrát. Asi 150 krát.

catketh
catketh
30.03.2015 5 z 5

Protože přesně tohle jsem zrovna ted', pro svoji, až ohavně zatíženou mysl, potřebovala a protože, být člověkem prostě samo o sobě sentimentální je. Díky.

Holden
Holden
24.08.2014 5 z 5

Je užásný, jak v tobě Saroyan vyvolá pocit smutku, beznaděje, melancholie a zmaru nad vším, co se každej den kdekoliv na zemi děje. Ale ještě úžasnější je, že hned na další stránce tě donutí k úsměvu a máš obrovskou chuť do života. Máš chuť objevovat všechno nový a nacházet krásu ve všem starým, máš chuť se jen tak projít a sledovat zázraky a divy světa, ale přitom si vážit i každodenních drobností kolem tebe. Máš chuť žít naplno. Jestli takovýhle pocity umí nějakej spisovatel vyvolat pouhým slovem, pak je to právě William Saroyan a tahle knížka. Navíc mě zastihla v období, kdy se řídím heslem Carpe Diem a kdy nechci promarnit žádnou minutu svýho života nějakou zbytečností a tenhle román zbytečností rozhodně nebyl. Právě naopak, je to nepokrytá oslava života, možná trochu naivní a nereálná, ale právě takhle to Saroyan citíl. A i když budeš prožívat smutek nad tím, jak je tenhle svět nespravedlivej a jak válka dokáže posrat životy lidem, kterých se zdánlivě vůbec netýká, nakonec se ti obličej stejně rozsvítí úsměvem, protože víš, že život je i se vším špatným pořád nádhernej a stojí za toho ho žít. Možná zním teď víc naivně než všechny ty nevinný postavy z týhle knížky, ale přesne takhle naivně se po dočtení Lidské komedie cítím a jsem za ten pocit rád a kurevsky si ho užívám, protože moc dobře vím, že za chvilku zase zmizí.