Cesty rytířů

Cesty rytířů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456587/bmid_cesty-rytiru-BaA-456587.jpg 5 314 74

Rytíři z Vřesova série

< 8. díl

Zjevný boj v Království českém roku 1318 zdánlivě ustal. Zčásti v důsledku všeobecné únavy a zčásti v důsledku dohod uzavřených mezi králem a odbojnou šlechtou. O to víc se však rozhořel boj v zákulisí. Král Jan Lucemburský je po osmi letech vládnutí unaven. Připadá si osamělý a vlků v jeho království neubývá. Neúnavnému a neobyčejně schopnému Jindřichovi z Lipé se daří postupně přiklánět krále na svoji stranu a dokáže ho utvrdit v tom, že královna Eliška proti němu chystá, spolu se svými stoupenci vedenými Vilémem Zajícem z Valdeka, spiknutí, jehož cílem je svrhnout krále z trůnu a dosadit tříletého syna Václava. A tak Jan vnikne s ozbrojenci na hrad Loket, kam se Eliška s dětmi uchýlila...... celý text

alabra
alabra
02.03.2024 5 z 5

Celou sérii jsem vyposlechla a musím říci, že jsem spokojená. Zajímavá historická etapa plasticky zachycující zajímavé období nástupu Lucemburků na český trůn na pozadí evropských dějin střetávajících se s odbojnou vyšší šlechtou, která se nehodlá vzdát svých pozic. Kolem toho se odehrávají osobní příběhy rytířů z Vřesova a přilehlého okolí, prolínají se s "velkými "dějinami království, do děje je vtažen i řád Johanitů a jeho regule. Doporučuji milovníkům historie. Autor ji podává trochu jinak, pro mě lépe, než pan Vondruška, kterého jsem četla rovněž.

Isew
Isew
08.02.2024 4 z 5

Poslední díl. Mrzelo mě, že byl téměř celý o Wolframovi a velmi málo o Benešovi, který mě celou sérii bavil víc. První část knihy se neskutečně vlekla. V polovině se vztekem Wolframa se konečně začalo něco dít. Takové zakončení série jsem nečekala. Pokud by se někdy pan Niedl nudil, mohl by těchto osm dílů zkrátit a napsat jednu obsáhlejší knihu. Ono by to ani nebyl takový problém, pokud by se ze všech dílů vyhodilo opakování dílů minulých, došlo by ke velmi podstatné redukci.


Katka244
Katka244
06.11.2023 5 z 5

A je konec...škoda.
Knihy pana Niedla a Vondrušky mě naučily číst historické romány, které jsem dřív nečetla.
Velký dík.

J0hn
J0hn
11.10.2023 4 z 5

Poslední díl série. Ze začátku se děj dost vlekl, takže jsem chtěl dát jen 3 hvězdy, ale pak to nabralo na obrátkách, takže nechám obligátní 4.

vladka16
vladka16
20.09.2023 5 z 5

Audiokniha- tak že doposloucháno. A mám pocit, jako bych se loučila s partou fajn lidí, kteří mi budou chybět. Naštěstí se k četbě můžu kdykoli vrátit, což je fajn. Pan Niedl to napsal tak, že ve mě vzbudil zájem o to období i o krajiny, kde se děj odehrává. Na Ojvín bych se ráda podívala. Nebude to problém, mám to téměř za humny. Tak až se to uskuteční, zavzpomínám na Wolframa i na všechny ostatní. Hodnotím vysoce i za celou sérii, poučila jsem se i pobavila. Moc , moc se mi to líbilo.

mpb1913
mpb1913
22.08.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po přečtení všech osmi dílů. Jsem stejně jako u série s Hynkem Tasem z Boru nadšen. Velká, krásná pohádka pro dospělý kluky, která se odehrává ve známých kulisách Prahy, Českého Krumlova, ale i Lokte, Hradce Králové a dalších míst což románu pro mě ještě přidává na atraktivitě. Nechci nijak spoilerovat, tak jen napíšu, že rozloučení s hlavní postavou je přímé, chlapácké, dojemné a za mě to autor zakončil skvěle. Rozhodně si postavy oblíbíte a dočtete příběh dokonce za což budete krásně odměněni.

hnusák
hnusák
23.07.2023 5 z 5

Poslední díl série se nese ve stejném duchu jako předchozí, intriky a zase intriky... ale nic této knize neubírá na čtivosti a člověk se dozví i nějaké historické souvislosti.

čef
čef
27.04.2023 5 z 5

Do poloviny se nic moc neděje, pak se rozjede pomstychtivá smršť v duchu předchozích dílů, které se zabývají dobu panování Jana Lucemburského v Čechách, a o zábavu čtenářů je bohatě postaráno. V literatuře bylo již toto období našich dějin mnohokráte zpracováno včetně uvěznění malého kralevice Václava na Lokti, a ovšemže existují i jiné náhledy na tuto historickou situaci a činy hlavních postav, než v tomto díle. Aspoň je ale nad čím přemýšlet.

Cimeřan
Cimeřan
28.03.2023 3 z 5

Inu, někdy je dobré nečíst celé série v kuse, ale dát si po dvou,třech dílech přestávku. A já to udělal až po sedmém... a prospělo mi to. Poslední díl díky tomu nevnímám jako katastrofu, ale jako celkem důstojné, i když ne zcela dle mého gusta, zakončení Rytířů z Vřesova.

Je tu sice spousta nezáživné repetice a faktických chyb (např. po jedné bitvě má Wolfram jen jednoho mrtvého zbrojnoše, aby o pár řádek později 'pochovali své mrtvé'.

Ale najdou se tu i dobré hlášky, které knihu zachraňují , např : "Jsem z družiny krále Jana! -- Nepovídej! A jak se to léčí?"

Jsem rád, že jsem sérii přelouskal a zároveň jsem rád,že už skončila. 60/100

PierRe Vesper
PierRe Vesper
17.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Řekl jsem si, že si komentář nechám až na poslední díl, abych se nemusel opakovat, jak pak Niedl každou knihu. :-D
Po výborném Hynku Tasu z Boru a dobrém Platnéři jsem si konečně našel čas pustit se i do Rytířů.
Rytířství a středověk můžu a zvlášť české reálie jsou dalším plusem. Velmi se mi líbilo, jak jsou knihy psány, jsou čtivé, musíte se odtrhávat od knihy, i když vás zajímá, co dalšího se stane našim hrdinům. Nechyběla akce, napětí, humor a samozřejmě seznámení se s dobou za vlády Jana Lucemburského.
Hned u první knihy mě strhl popis na začátku, kdy jsem si řekl, že tohle se mi bude fakt líbit a nevím jestli to byla druhá, nebo třetí kniha, kdy jsem si po přečení určité pasáže řekl: "Tak tohle je kurva výborný." Pardon za sprostý slovo, ale jinak to nešlo.

Příběh se vrství, větví a odsýpá. I přes několik pohledů (Wolframa, Beneše a Čeňka) se neztrácíte a stále víte, kdo je kdo, klidně mohl být ještě jeden poled někoho dalšího.
Čeňka jsem si užíval, když byl s Křivákem, ale pak ho bylo zbytečně málo, a když si říkáte, že vám tak nějka chybí, šup a hned jsou zde jeho příhody s králem. I tak ho mohlo být více.
Beneš si plní takový ten český středověký sen a kromě začátku mu pak vlastně všechno vychází. :-D
Wolfram je klasický správňák sypající jednu hlášku za druhou a je jedno jestli poddanému, nebo poddanému.
Pěkný pohled na situaci v království v té době a přelétavost české šlechty. Nebýt toho, že každý chtěl vždycky více než ostatní, mohli jsme mít ultra prosperující království a dnešní doba by třeba vypada taky jinak.
Poslední kniha je vcelku slušným zakončením série, neurazí ale taky ani nenadchne.
Wolframova pomsta mi dost připomínala pomstu Williama Wallace, když se mstil těm šlechticům a po jednom je kulišácky odpravoval.

Co bych vytknul:
Malou chybu, kdy u koně Matouše Čáka dojde ke změně pohlaví. :-D
Dále velmi časté opakování předešlého děje, pro někoho, kdo čte knihy hned za sebou je to stále více otravné, ale kdybych to četl asi v těch letech, kdy to vycházelo, tak by mi to asi tolik nevadilo. Pan Niedl nemusí být smutný, pan Vondruška nám charakterové vlastnosti postav taky popisuje v každé knize.
Všehovšudy jsem se sérií velmi spokojen a teď se chystám na sérii Ondřeje z Rohatce a Lučistníka od Cornwella, tak doufám, že budou stejných, ne-li lepších kvalit.

Kackac77
Kackac77
21.02.2023 5 z 5

Tento díl byl pro mě ze všech nejnapínavější. Wolfram se mstí. Král Jan se ze všech těch intrik asi zbláznil a chová se jako umíněné děcko. ... No, škoda, že to končí. Zvykla jsem si na ty příběhy.

Mabie
Mabie
31.01.2023 5 z 5

Tak už naposledy jsme “pvolili kvef” za dobrou věc, za přátele, za čest a tentokrát hlavně za pomstu.
Byla to asi nejlepší historická série, kterou jsem četla. Rozšířila jsem si obzory a po dočtení posledních slov je ve mě jak lítost, že už to skončilo, tak radost, že jsem se mohla seznámit se zajímavou dobou, s různorodým prostředím, zásadovými a čestným hrdiny i tak zlotřilými vrahy a zabijáky. A opravdu moc oceňuji inteligentní, suchý, sarkastický humor, kterým je kniha prošpikována!
Opět moje klasická výtka na dlouhé a zbytečné rekapitulace předchozích dílů, protože kdo si z osmidílné série vybere poslední díl jako první, že? Ale jinak jsem spokojená, všechno do sebe zapadlo a hezky se uzavřelo …a kdyby bylo potřeba, tak by se i dalo pokračovat. :-)
Určitě se po čase k této sérii vrátím a moc ji všem doporučuji.

soupik2012
soupik2012
01.12.2022 3 z 5

Z vyvrcholení této série jsem byla hodně zklamaná. Na opakování předchozího děje jsem si již zvykla a nevadilo mi to, ale v této knize je toho strašně moc. A když se konečně děj někam pohne, tak jsem zjistila, že je to v podstatě opakování trestného tažení, které již jednou Wolframem absolvoval. Takže je zřejmé, že panu Niedlovi v této sérii již dochází inspirace a tak jsem vlastně ráda, že je právě u konce. Audiokniha je načtena slušně a načetl jí pan Martin Zahálka.

Johny_H.
Johny_H.
20.11.2022 5 z 5

K mému překvapení se zde koná i šťastný konec. Moc povedené dílo a celá série očekával jsem trochu, že to bude mapovat celý život Jana Lucemburského, ale i takto je to moc povedené a doufám, že další knížky jsou stejně dobré škoda že tuto sérii jsem již dočetl.

Badger
Badger
14.09.2022 3 z 5

Za mě drobek zklamání, takovou čtvrtinu máme rekapitulaci co proběhlo v minulých dílech, což mi nezajímá když jsem samosebou předešlé díly četl a nevím kdo by začal rovnou 8.dílem, od toho už by se autor mohl oprostit, štve mi to totiž již dýl. Jinak konec jako vždy u niedlovek velkolepý a pěkný. Celkově série byla hezká a za přečtení stojí, jen už jsem byl rád že končí, už tento díl byl na hranici soudnosti.

sarahmoon
sarahmoon
19.07.2022 5 z 5

Jen jedna mikro připomínka..... Jak jsem jela jednu knihu za druhou. Den za dnem. Nemohla jsem si nevšimnout, když se např. z klisny stal hřebec :D. Až na tyto drobné změny v jednotlivých knihách. Nemohu vytknout vůbec nic. :o) )

Audiokniha - za poslední dobu nejlepší série, kterou jsme si mohla poslechnout.
Spojení pana Niedla a pana Zahálky je naprosto dokonalé. Poslechnuto více méně na jednou... během pár týdnů. Velké díky oboum pánům.

PaníLenka
PaníLenka
22.06.2022 4 z 5

Poslední díl série byl stejně dobrý jako předchozí, napínavý, poutavý… i v naší době by se rytíř Wolframova typu moc hodil, škoda, že takoví jsou jenom v knížkách, každopádně díky aspoň za to, pane Niedle!

tlllk
tlllk
16.03.2022 4 z 5

(SPOILER) ta smrť mi prišla zbytočná, nijako nevygradovala dej, naopak tá odplata bola vlažná, neadresná a určená postavám, ktoré by nemali šancu ani na Oskara za vedľajšiu rolu. Rozumiem potrebe logicky zakončiť dej a nevybočiť z historických reálií, ale i tak som čakal viac. Ale ako celok to bolo fajn.

maryska09
maryska09
06.03.2022 5 z 5

Závěr celé série nezklamal. Pan Niedl dokáže poutavě psát o historii, jeho knihy se čtou jedním dechem a celá série Rytíři z Vřesova naučí hodně o drsném životu 14. století.

konicekbily
konicekbily
02.03.2022 5 z 5

Poslední díl je v první třetině věnován rekapitulaci děje předchozích knih a na pozadí událostí v roce 1319 se autor loučí s hlavními hrdiny celé série. Děkuji mu za nádhnerné obrazy z naší historie a popis tehdejšího způsobu života.