Cesty osudu

Cesty osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32986/bmid_cesty-osudu-9ka-32986.jpg 4 8 2

Kniha s názvem Cesty osudu podrobně popisuje životní osudy československých občanů - vojáků, kteří byli v letech l941 - l945 vycvičeni, následně zařazeni a ve své většině i vysazeni v rámci parašutistických operací připravovaných tehdejší Zvláštní skupinou D při II. odboru MNO československé exilové vlády v Londýně. V knize jsou popsány portréty mužů, kteří v sobě našli odvahu ke splnění náročných úkolů. Dobrovolně se k nim přihlásili i s vědomím, že po vysazení do okupovaného Protektorátu jim v průměru zbývá něco okolo tří měsíců života. V těchto portrétech jsou uvedeny základní údaje, které se týkají jejich životů, počínaje rodinnými poměry, průběhu školní docházky, okolnostmi týkajícími se absolvování vojenské služby v ČR i příběhy jejich dramatických odchodů do zahraniční armády. Čtenář se dozví o podrobnostech bojových nasazení, o výběru k výcviku pro zvláštní účely a následně i dalších osudech hrdinů knihy. Podrobně je zachycena jejich anabáze při plnění úkolů po vysazení. Kniha pokračuje popisem poválečných osudů společně s uvedením ocenění, jaká jim za jejich službu národu byla udělena. K jednotlivým portrétům je připojen krátký nástin pojednávající o každé parašutistické operaci, do níž tito muži byli zařazeni, poslání těchto paraskupin a spolu s okolnostmi týkajícími se provedení a okolností, jenž je provázely. Publikace Cesty osudu je zpracována na podkladě materiálů shromážděných mnohaletou prací v archivech, obsáhlou korespondencí s parašutisty, jejich pozůstalými příbuznými, či dalšími pamětníky. Jejím cílem je zprostředkovat poznání těchto mnohdy unikátních materiálů budoucím pokolením, neboť tito hrdinové si nezaslouží, aby na ně bylo neprávem zapomenuto.... celý text

Přidat komentář

jan.para
13.09.2022 4 z 5

Jedná se o stručný popis osudů parašutistů a paraskupin jako celků včetně těch nevysazených. Čtenáři dá kniha základní informace o parašutistech, ale pokud se chcete dostat do hloubky jednotlivých výsadků, musíte šáhnout po specializované knize.

Chemiczka
08.04.2013 3 z 5

Obsáhlá publikace s životopisy všech členů výsadků z Anglie. Kniha je to beze sporu zajímavá, takhle ucelený souhrn všech výsadků jsem myslím ještě nečetla. Jako vždy jsem se více věnovala těm osudům již známějších paragánů (Anthropoid, Silver A, Out Distance) - a těm se více věnoval i autor (to je na jednu stranu pochopitelné, na druhou mne mrzí, že není více popisován osud dalších skupin). Doporučuji pro všechny ty, které tato problematika zajímá, naleznete, zde spoustu doplňujících informací.