Cesty missionářské, které Mongolskem, Tibetem a říší Čínskou vykonali Huc a Gabet, kněží kongregace sv. Lazara v Paříži.

Cesty missionářské, které Mongolskem, Tibetem a říší Čínskou vykonali Huc a Gabet, kněží kongregace sv. Lazara v Paříži. https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71096/cesty-missionarske-k-71096.jpg 5 6 2

Slavná cestopisná kniha francouzského misionáře o cestě do Tibetu, Číny a Tatarska. 1. české vydání.

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Dědictví sv. Jana Nepomuckého
Originální název:

Souvenirs d'un voyage dans la Tartarie, le Thibet, et la Chine pendant les années 1844, 1845 et 1846 , 1850


více info...

Přidat komentář

bejan
30.12.2020 5 z 5

Nedivím se tomu, že se tento cestopis stal ve své době bestsellerem. Je to mile napsaný cestopis plný drobných příhod a dobrodužství dvou misionářů převlečených za Mongoly a putujících Evropanům neznámými kraji. Pozorování území i přírodních krás Číny, Mongolska a Tibetu, vlivu lidské činnosti na krajinu už tehdy, plné faktů (pravda, posbíraných Gabetem kdoví odkud), ze kterého Číňané nevycházejí příliš dobře, Mongolové jsou nádherní a lámové - no, to jsou prostě modloslužebníci, kteří neumějí teologicky vysvětlit svou víru... Je to kniha čtivá a jsou v ní i literárně nádherné pasáže. V kombinaci s dřevoryty Zdeňka Mézla se jedná o krásnou knihu.

HTO
10.03.2012

Z Pekingu do Kantonu přes Lhasu – v tehdejších dobách! Mimo jiné oblíbená knížka mladého Jaroslava Haška. Pokud se chcete podívat na knihu a rozloženou mapu, tady je odkaz:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Huc,_Gulot;_Cesty_missionářské,_1887.JPG Abbé Gabeta jsem omylem přejmenoval na Gulota, omlouvám se mu; na klíně mi seděla naše milovaná fenka Kesi, která se chtěla mazlit. Tentokrát to nenapsala ona, ale píše ráda. A občas velmi dobře.


Štítky knihy

Tibet Čína 19. století cestování putování Mongolsko tibetský buddhismus kočovníci 1. pol. 19. století kulturní poměry

Autoři knihy

Évariste Régis Huc
francouzská, 1813 - 1860
Joseph Gabet
francouzská, 1808 - 1853

Kniha Cesty missionářské, které Mongolskem, Tibetem a říší Čínskou vykonali Huc a Gabet, kněží kongregace sv. Lazara v Paříži. je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Knihotéce11x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x