Cesty doktora Málodělala

Cesty doktora Málodělala https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32512/cesty-doktora-malodelala-32512.jpg 4 4 2

Druhý román o doktoru Málodělalovi (Dolittle) obsahuje poměrně mnoho fantastických motivů. Je zde podmořská cesta v ulitě obřího hlavonožce, plovoucí ostrov a mnohé další. Dětský román ve stylu Gullivera či Barona Prašila si našel miliony dětských čtenářů a ve dvacátých letech byl přeložen i do češtiny.

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , B. Kočí
Originální název:

The Voyages of Doctor Dolittle


více info...

prof.chrobak
prof.chrobak
25.08.2019 5 z 5

Oblíbená půvabná kniha mého dětství, která dostala další fantastický rozměr díky americkému filmu s Rexem Harrisonem, který jsem shlédl v československé televizi někdy v první polovině sedmdesátých let na černobílém televizoru Tesla Lotos. Nedávno se mi podařilo sehnat barevnou verzi a po cca 45 letech jsem se na film rád znovu podíval. Poněkud archaický jazyk knižního překladu dvacátých let mi kupodivu nevadil, naopak, připadalo mi, že to dodává knize tu správnou atmosféru.

nefernefer
nefernefer
30.03.2016 3 z 5

Mám ráda dětskou literaturu. Jednou z mých nejoblíbenějších knih je mluvící balík od Gerarda Durrella. Proto mě lákalo si přečíst "něco na ten způsob". Zjistila jsem však, že tahle knížka je z trochu jiného těsta. Je to vlastně takový dětský vybájený dobrodružný cestopis. A mohlo by to být docela půvabné dílko, kdyby se jí někdo ujal a vydal znovu v překladu do současné češtiny. Pak bych jí dala možná i čtyři hvězdy. Ale jelikož novějšího vydání není (nebo se mi nepodařilo jej vypátrat), a mně tak nezbylo než zápasiti s obtížným tím jazykem prvorepublikovým, nucena jsem, ač nerada, toliko tří hvězd uděliti, neboť jako knížka z povahy dětská pro dnešní drobotinu jeví se mi z toho důvodu býti zcela nevhodnou. Škoda.


Autorovy další knížky

Hugh Lofting
anglická, 1886 - 1947
1925  85%Cesty doktora Málodělala
1925  71%Příběh doktora Málodělala
1991  67%Zvieratká doktora Dolittlea
1950  0%Doktor Dolittle sa vrátil

Kniha Cesty doktora Málodělala je v

Přečtených5x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x