Cestou vášně

Cestou vášně https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117080/cestou-vasne-117080.jpg 4 19 4

Lizzie Paxtonová měla sen - stát se vdovou, protože jen tehdy by mohla žít podle svého, aniž by ji někdo hlídal a diktoval jí své představy o jejím životě. Když se objeví kamarád z dětství, nyní námořní kapitán Jameson Marlowe a dozví se o jejím snu, nabídne jí smluvní manželství s tím, že odjíždí na dalekou cestu, z níž se nejspíš nevrátí, a že na ni dá přepsat svůj majetek, hlavně opuštěný dům na pobřeží, který nedávno koupil. Lizzie to přijímá, protože tak získá rychle a bezbolestně svou vytouženou nezávislost. Během dvou dní, které spolu stráví před jeho odjezdem, oba svůj názor na manželství radikálně změní. Čestný kapitán Marlowe má však tajný úkol, který počítá i s tím, že bude prohlášen za mrtvého, a jemuž musí dát přednost před svou mladou ženou. V honbě za podloudníky, kteří se neštítí zrady vlastní země ani vraždy, může sice tajně využívat dům na pobřeží, ale nemůže oficiálně pomoci své ženě, ani když ta se kvůli jeho aktivitám ocitne ve vězení. Jakmie se dostane ven a znovu se s Jamiem setká, už mu nevěří a nechce s ním nic mít. Její zvídavost, která jí nutí pátrat po podloudnících na vlastní pěst, ji dostane do velkých problémů, málem až do záhuby, takže se nakonec přece jen musí rozhodnout komu věřit, jestli svému manželovi nebo členům sofistikované Londýnské korespondenční společnosti, které si pozve k sobě domů a kteří jeví o dům až podezřelý zájem…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Pursuit of Pleasure , 2010


více info...

Přidat komentář

uzivatel83509
26.10.2023 4 z 5

Mě osobně se kniha líbila... příběh byl dobře vymyšlený, nechyběla romantika a napětí. Postavy Lizzie a Jamese byly příjemné.
SPOILER: Co musím podtrhnout byla výborně popsaná situace, kdy James pozoroval svůj vlastní pohřeb a taky když Lizzie měla ve vězení návštěvu.

Jája92
19.02.2018 3 z 5

Na první pohled mohla být kniha zdařilým dílem, ale bohužel se tak nestalo.


modranka
12.09.2012 1 z 5

Tak ja neviem, kto vyberá príbehy na preklad, ale toto bolo príšerné. Z celého príbehu cítiť, že ide o myslenie AMERICKEJ autorky, ktorá nemá absolútne poňatie o spoločnosti 18.-19. storočia, všetko vidí cez prizmu ľudských práv, ktoré vtedy neboli vôbec vybojované ani v Amerike. Kniha ani poriadny príbeh nemá. Od strany 93 do strany 140 je to len a len o sexe. Vydržala som toho veľa, ale nakoniec ma dostala scéna, kde pri milostnom akte, keď Jameson má už nohavice dolu, vytrhne sa a rozbehne sa o poschodie nižšie, zháňa nejaký ocot, ako antikoncepčný prostriedok, kým Lizzie, roztúžene čaká v izbe. Nakoniec sa aj ona rozhodne, že sa o antikoncepciu postará, tak sa stretnú s Jamesom v kuchyni a ona mu ukáže, v ktorej fľaši ocot je. No, tak dámy, ja neviem, ako by som prežívala intímne chvíle s nejakou handrou navlhčenou štipľavým octom a vocpanou vovnútri. Kde sa potom zmestil ešte aj Jameson? Sluhovia sa s pánmi rozprávajú ako keby si boli rovní, čo zo spoločenského hľadisko nebolo možné. A podobných hlúpych scén je v knihe hromada. Jednu hviezdičku som dala len preto, že je to prvá preložená kniha Elizabeth Essex.

LibraryGirl
19.06.2012 3 z 5

Jsem hodně zklamamá. Nevím jestli je to překladem, ale autorka pořád používá několik stejných slov (viz sentimentální) nebo frází během příběhu. Spíše si myslím, že překladatelka byla tak líná vymyslet jiné alternativy, jak přeložit anglická slovíčka. Víme, že čeština je bohatší než angličtina. Stačilo trošku snahy. A podloudníci se určitě také dali přeložit trochu jinak. První půlka knihy je nudná, skoro nic se tam neděje. Druhá půlka už je lepší. Hlavně se to trošku rozjelo, když Jamie umřel a Lizzie přišel dopis o jeho úmrtí. Vrchol příběhu vidím v uvěznění hlavní hrdinky, to bylo dobrý. Trošku jsem si to i přála, protože Lizzie mi přišla jako rozmazlená a znuděná dívka, co má plnou pusu filozofických řečí o samostatnosti a nezávislosti. Tak tím vězením trošku dostala přes ústa. Vypátrání pašeráků a to všechno kolem vypadalo, jako kdyby si hráli na četníky a zloděje. Autorka mě vůbec nepřesvědčila, že by se to tak mohlo v minulosti stát. Pěkné je sbližování hlavních hrdinů, ale to je tak všechno. Prostě průměr.

Štítky knihy

Anglie 18. století

Autorovy další knížky

2012  71%Cestou vášně
2011  65%Tušení hříchu
2013  76%Nebezpečná touha

Kniha Cestou vášně je v

Přečtených28x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x