Čeští bohatýři

Čeští bohatýři https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45151/cesti-bohatyri-45151.jpg 4 12 4

V pásmu dějin našeho národa, odvíjejícím se před našimi zraky hledícími do minulosti, jasněji vystupují z nepřehledné řady dějiných postav čeští bohatýři. Ti, kdo bojovali za život, svobodu, rozkvět a slávu našeho národa, naší vlasti. Ti, kdo si svým životem a svými činy postavili pomník v srdcích potomstva. Ať už bojovali mečem, nebo byl jejich zbraní jejich duch, všichni si zaslouží náš vděk. Zasloží si, abychom na ně vzpomínali s úctou a obdivem. Třicet medailonů osobností českých dějin. ... celý text

Přidat komentář

SUC185
17.11.2022 4 z 5

Knížku jsem dostal jako malý kluk od babičky za vysvědčení a přečetl jsem ji během prázdnin strávených u ní. Neuvěřitelně čtivé povídání o známých a méně známých osobnostech našich dějin a o jejich životech. Pro milovníka naší historie radostné počtení.

braunerova
23.03.2019 5 z 5

Nemohu než se připojit k pochvalným komentářům níže. Výběr osobností je zajímavý, některé jsem dosud znal jen podle jména. Moc se mi líbil třeba Jan Roháč z Dubé nebo Lev z Rožmitála.

"Pak dospěli na místo, které se nazývalo Finisterre, to jest konec světa. A za ním neviděli nic než nebe a vodu; uslyšeli, že je tam moře tak bouřlivé, že nikdo nemůže přes ně plouti. A také prý někteří chtěli zvěděti, co je tam na druhé straně, za mořem, ale nikdo se nazpět nevrátil."


Hezy
01.11.2018 5 z 5

Nádherná kniha, kterou jsem přečetl jedním dechem. Tento autorův výběr velikých mužů našeho národa je velmi čtivý a podaný v krásném vlasteneckém duchu. Nejvíce mne zaujala část z dob husitských válek a poté rané doby našeho obrození. Knihu velmi doporučuji každému, kdo se chce dozvědět mnoho zajímavého o životech drahých a slavných osobností naší vlasti. Jsou tam i také zajímavosti týkající se nejenom působení v jejich dobách, ale též i jejich radosti a strasti jako mnohých jiných lidí. Například je velmi zajímavé, jak se životy našich obrozenců navzájem v mnoha ohledech velmi podobaly.

Finn123
20.12.2016 5 z 5

Zajímavý výběr osobností z české historie. Je vidět, že v období první republiky byl jiný žebříček hodnot než v současné době. Podle mne lepší.
Některé jsem ve výběru očekával, např. Svatého Václava , Karla IV.,Jana Husa, Jana Žižku (toho dnes někteří pokleslí autoři označují za lotra),Břetislava (stejná sorta z něho dělá nezodpovědného dobrodruha) či Fr. Palackého ( tvrdí se ,že si vymýšlel).
Jiní mě překvapili, ale myslím si, že do knihy určitě patří např. Jan Jiskra z Brandýsa , Jan Rokycana, J.K.Tyl a další.
Nejvíc mne potěšilo zařazení opomíjeného šlechtice Václava Budovce z Budova, velkého vzdělance a vlastence. Např. jeho nadčasové dílo Antialkorán je obzvláště v dnešní době silně aktuální!
Pan spisovatel Adolf Wenig byl ,jak vyplývá už z jeho díla, také vlastenec a těch třicet medailonků mne zahřálo na duši .Přečtu si rozhodně jeho další knihy.
P.S. Ilustrace od Josefa Weniga jsou nádherné. V knihách z těchto let (poprvé vyšlo v roce 1932) se na to prostě dbalo!