Cesta ze schizofrenie

Cesta ze schizofrenie https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400170/bmid_cesta-ze-schizofrenie-Lzm-400170.jpg 4 21 12

Tato kniha je výpovědí lidské bytosti, která prošla tím nejhlubším peklem a zase se vrátila zpět do lidského světa. Je souhrnem těch nejpodstatnějších věcí, které autorovi pomohli na jeho životní cestě z uzavřeného oddělení psychiatrické léčebny, až ke spokojenému životu bez užívání psychofarmak. Její sdělení je přístupné každému, protože je psáno zcela srozumitelnou řečí. Kniha může být velmi cenným kompasem i mapou pro všechny ty, kteří touží vzít své životy zpět do svých vlastních rukou.... celý text

Přidat komentář

dennydee
25.07.2023 3 z 5

Věřím, že tuto knihu ocení člověk se schizofenií a bude mu užitečná. Já naštěstí mezi ně nepatřím, ale tato nemoc mě velmi zajímá. Od knihy jsem čekala více faktů a více osobních zkušeností. Na mě byla až moc filozofická. Bohužel nedočteno a odloženo. Proto dávám 3*, ne protože by byla špatná, ale nebylo to čtivo pro mě. Svoje oblíbence si ale jistě najde.

Maanna
03.03.2023 5 z 5

Silná osobní zkušenost předávaná s velkou pokorou a také reflexí. Jsem ráda, že alternativy k farmakologické léčbě se aspoň občas začínají připouštět. Autorovi i knize moc fandím, snad se v pravý čas dostane k těm, kteří ji potřebují. Vytkla bych snad jen pár hrubek...


hoodwolf
08.08.2022 5 z 5

Líbí se mi autorovo pojetí knihy, která se nenásilně, ale přesto snaží být jakousi možností, ke které se dostal přes různé cesty života se schizofrenií. Ta možnost, o které mluvím, je důstojný život i bez užívání psychofarmak.

Niki111
11.04.2022 5 z 5

Upřímná a obohacující kniha, díky které může čtenář pochopit ostatní a možná i sám sebe.

palladium
18.06.2021 5 z 5

O schizofrenii jsem nevěděl vůbec nic. Po přečtení mám solidní představu o co jde a čím schizofrenik prochází. Ačkoliv je kniha určena pro schizofreniky, já jsem si v ní také našel mnoho užitečného. Stojí za přečtení.

hu_87
07.10.2020 4 z 5

Pro lidi, co si třeba právě procházejí nebo prošli touhle hnusnou nemocí, knížka může dodat jistý záchranný lano a naději, že se věci můžou zlepšit. Z hlediska porozumění nebo lepší představy o tom, jak takový schizofrenik prožívá bludy, halucinace a tak dál, knížka bohužel účel nesplnila. Mě třeba by konkrétně zajímaly více hlasy, o těch bludech toho asi moc nového být nemůže... Značnou část knížky zahrnují Jindrovo možná až filozofický úvahy o tom, proč asi ta nemoc vzniká a tak podobně. Velkej bod ale za sdílení svých způsobů, jak se třeba vyrovnávat s těmi špatnými myšlenkami. Pro hodně lidí to může být první popud s tou nemocí začít bojovat i jinak, než nabízí medicína. Knížka ze začátku působí dojmem nějakýho filozoficko-psychologickýho díla, kde hrají prim autorovo názory a myšlenky, potom se rozbíhá víc ta praktičtější stránka věci a tady mají nemocní šanci se naučit, nebo chtít se naučit, jak s jejich problémy bojovat.

orlro
25.09.2020 5 z 5

Jedinečné, co se týče autorovy sebereflexe a vůle, a samozřejmě autentické. Důležitý je podle mě též výklad latentních psychických "poruch" v celé společnosti, hranice mezi normou a nepřijatelností je dosti tenká zvlášť v dnešní době a může vést citlivé jedince k nepřijetí vnější reality.

matyas9719
12.09.2020

Jindrovu knihu jsem přečetl s nadšením. Oceňuji obrovskou odvahu a úsilí, které za jejím napsáním evidentně stojí. Ale taky prostý jazyk a lidskost, s níž jsou ta slova psána. Moc se mi líbí také nekonfrontační přístup, který chybí mnoha "alternativním" přístupům - léky ani psychiatrie zde nejsou démonizovány. Cesta, kterou Jindra popisuje, jistě není pro každého. Ne každý možná dokáže projevit takové odhodlání. A možná jsou někteří lidé zasaženi nemocí natolik silně, že léky zkrátka jsou nutnou součástí jejich zotavení z duševního onemocnění. Ale mám pocit, že pro všechny, kdo schizofrenii zažili, mohou být postřehy z této knihy zdrojem naděje, že mohou alespoň některé oblasti svého života vzít zpátky do svých rukou. A víc než to, myslím si, že úvahy o spokojenosti se životem a únicích k realitám, které v důsledky vedou k omezeni životních horizontů, jsou relevantní i pro ty z nás, kteří takovou zkušenost sami nemají.

Alteriol
22.05.2020 2 z 5

Verim, ze laicke verejnosti a schizofrenikum muze byt kniha napomocna, ja vsak doufal v trochu hlubsi myslenky, predstavoval jsem si, ze mi kniha priblizi psychoticke prozivani, to se bohuzel nestalo.

RMarkéta
07.01.2020 5 z 5

Velmi si vážím lidí, co jdou s kůží na trh. Tedy nám povypráví o svých vlastních zkušenostech, o tom, co si prožili a zažili. Mluvit o tom je těžké a vyžaduje to mít srovnáno v hlavě. Jindřich to má tak nastaveno. Přeju mu v životě jen to nejlepší. Rozhodl se jít cestou válečníka a porazit tu psychickou chorobu. Knihu považuju za hodně užitečnou. Může lidem pomoci i jako příručka, aby si našli vlastní směr a cíl jak s tímto onemocněním bojovat a porazit ho. Tuto knihu jsem podpořila na Starovači, protože má smysl takové věci podporovat, aby se dostaly mezi širokou veřejnost. Je to v dnešní době nutné.

Veramark
07.08.2019 4 z 5

Knížku jsem přečetla za pár hodin, ačkoli by bylo asi moudřejší nechat si některé pasáže více rozležet. Téma psychiatrie mě zajímá a tato kniha mi byla doporučena. Četla se sice lehce, ale bylo v ní hodně věcí na zamyšlení. Samotné vyléčení schizofrenie je dost fascinující. Líbí se mi myšlenka, že by se schizofrenici neměli odbývat jen psychofarmaky a měli by se snažit žít bez léků. Zároveň je kniha i docela destigmatizačním prvkem. Já jsem zrovna do témat duševních nemocí docela zasvěcená, ale spousta lidí okolo mě stále trpí předsudky a to samozřejmě nejen k schizofrenikům. Hádky většinou dobře nedopadají, ale možná by si každý měl přečíst tuhle knihu a zjistit, jaký boj se v těchto lidech odehrává, že si nevymýšlí a opravdu trpí a že když se nevzdávají, dokážou se i vyléčit, což jakékoli léky neumí. Myslím, že to je hodně silný skutek, vyléčit sám sebe, přesvědčit svou mysl, aby jednala jinak a tahle kniha je důkazem, že to lze.

zeldader
05.07.2019 5 z 5

Knihu jsem si pořídila, protože jsem chtěla trochu víc pochopit, co takový schizofrenik může prožívat. Pokud máte blízkého člověka, který prochází schizofrenií, knihu si přečtěte, nabízí vhled a boří domněnky. :) Díky panu Jašíkovi za skvělou práci. :)