Cesta za svobodou: Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny

Cesta za svobodou: Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448254/bmid_cesta-za-svobodou-harry-a-meghan-a--ngt-448254.jpg 3 47 23

Když se objevily zprávy o klíčícím romantickém vztahu mezi milovaným anglickým princem a americkou herečkou, upoutaly pozornost celého světa a rozpoutaly šílenství mezinárodních médií. Vévody a vévodkyně ze Sussexu byly sice vždycky plné noviny – od jejich zasnoubení, přes svatbu a narození syna Archieho, až po bezprecedentní rozhodnutí odejít ze života členů královské rodiny –, ale pravdivý příběh Harryho a Meghan zná jen málokdo. Cesta za svobodou poprvé vstupuje za novinové titulky, odhaluje neznámé detaily společného života Harryho a Meghan a vyvrací mnohé klepy a mylné dohady, které pronásledují dvojici na obou stranách oceánu. Jako členové vybrané skupiny novinářů, kteří se zabývají britskou královskou rodinou a jejími činnostmi, byli Omid Scobie a Carolyn Durandová svědky života mladého páru tak, jak se to podařilo jen málokomu zvenčí. Jedinečný přístup a účast těch, kteří jsou manželům nejblíže, umožnily napsat poctivý, detailní a odzbrojující portrét sebevědomého, vlivného a pokrokově uvažujícího manželského páru, který se nebojí opustit tradici, je odhodlaný ubírat se novou cestou mimo světla reflektorů a rozhodl se věnovat budování humanitárního odkazu, který výrazně ovlivní celý svět.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Finding Freedom: Harry, Meghan, and the Making of a Modern Royal Family , 2020


více info...

Přidat komentář

VendulaB
23.01.2024 3 z 5

Knížka se čte velmi dobře, rychle, je zkrátka čtivá, bohužel však naprosto blbá. Za prve to není příběh Harryho a Meghan, ale z 80 % se vše točí pouze a jenom kolem Meghan. Druhým problémem je pak skutečnost, že Meghan autor popisuje jako naprosto svatou, bezchybnou a dokonalou bytost, která nikdy sebeméně nechybuje a na státní návštěvě po nocích vlastnoručně peče banánový chlebíček pro hosty (to už jsem se vyloženě smála). Připomínalo mi to Putina tahajícího z mořského dna starověké amfory. Zvrhlo se to v naprostou parodii.

cornetka
05.11.2023 4 z 5

Autoři nás seznamují s Megan a Harrym od prvního okamžiku, kdy se potkali, přes jejich zasnoubení a svatbu až po jejich odchod z Firmy, jak nazývali královskou rodinu. Oba byli často terčem médií, takže chápu, proč udělali tento krok. Harry nikdy neměl rád takový ruch.
Bylo celkem hrozné sledovat, jak se nemohli bránit útoku novinářů, protože všechno se muselo řešit přes královské PR. Moc jsem nechápala jejich “práci, která spočívala v účasti na veřejných akcích a činnost v různých projektech - pro nás je spíš zábava. A vůbec nechápu, z čeho jsou teď živo, když už jim nejde plat z královské pokladny.
Celkově to ale byla kniha zajímavá a jsem ráda, že jsem si ji přečetla.


cleopatra11
30.03.2023 5 z 5

Velmi dobrá kniha.

Mirka320
30.10.2022 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Autor byl podle mého objektivní. V jistých pasážích jsem postřehla rozpor mezi příběhem v knize a interview s Oprah. Zejména teda když v u Oprah říkali, že odchod od královských povinností byl předem několikrát konzultovan s královnou. Ve knize se tvrdí opak.

vera3826
26.09.2022

nedočetla jsem.... óda na dokonalou Meghan. Hned na začátku popisuje svůj krásný vztah k otci... Vždyť ho ani nepozvala na svatbu. Skončila jsem velice záhy, takže nevím, jestli to tam pak je nějak zmíněno, ale pro mě je to ztráta času a to mám knihy o královské rodině fakt ráda

Acnaj
12.02.2022 3 z 5

Zajímavé čtení... Nikdo nemůže členům královské rodiny závidět... Žít by takto nechtěl skoro nikdo... Navíc není kdo nejsme dokonalí a bezchybní. Vyhnula bych se tedy soudům...

4444913
17.11.2021 2 z 5

Já potřetí.U britského soudu padlo rozřešení hádanky zdali Sussexata spolupracovala.Tak tedy hej,spolupracovali ovšem už dopředu počítali s tím že tu spolupráci popřou jak vyplynulo z jejich komunikace s vlastním týmem.Meghan se dokonce omluvila,u ní věc nevídaná,ovšem ne za další napovídané lži ale za to že prýna tu spolupráci zapomněla.No tedy..Takže definitivně-první pokus páru prodat veřejnosti sami sebe jako zářný klenot.

4444913
25.05.2021 2 z 5

Pro motokatty-ono to leze ven jak meloun z chlupaté deky,jak by řekl Hurvajs.Napřed páreček popřel že by autora(Omid S.)znal,potom popřel že by v čemkoli spolupracoval,pak přiznali spolupráci na pasážích o jejím tatínkovi(jako vždy u těchto dvou jejich úmysly byly tak křišťálově čisté že křišťálově čistější není ani čistý křišťál)a teď se fakt moc těším na upravené vydání kde autorovi nezbyde nic jiného než to tradiční "odvolávám co jsem odvolal,verze čtvrtá".Pro synka titul nechtěli aby mu umožnili zcela normální dětství,Meghan strávila mezi Windsory krásné Vánoce uprostřed milující rodiny kterou nikdy nepoznala,tedy tohle "aktualizovat"bude asi něco jako odstřelit Stalinův pomník.

anna492
12.05.2021 2 z 5

Knihu jsem brala jako mentální oddechovku, možnost nakouknout do života členů monarchie jinak než skrz bulvár, prostě takové guilty pleasure No a přesně to kniha naplnila. Samozřejmě o nějaké objektivitě nemůže být ani řeč, ale rozhodně bylo zajímavé poznat Meghanin pohled na věc. I když M+H nejsou moji oblíbení členové této rodiny, tak po přečtení knihy jsem si říkala, že to taky nemají v životě úplně jednoduchý a že pravda je někde uprostřed. No, po tom divadle u Oprah jsem o ten dojem zase přišla

eva0772
27.03.2021

Trochu preslazena oda na dokonalou Maghan. Je v knize tak uchvatna, jako by si to napsala sama. Cemuz bych se nedivila.

RyxiraAmyGinger
19.03.2021 2 z 5

Rovnou říkám, že mi Harry a Meghan nikdy nebyli nějak zvlášť sympatičtí a třebaže nejsem žádná "superfanynka" královské rodiny, vždycky jsem byla spíš "tým Kate". Takže když se vyloupla Meghan, rovnou jsem si říkala, že se jí nevyrovná - a tahle kniha, třebaže je to de facto oslavná tiráda (teď už bývalé) vévodkyně ze Sussexu, můj názor nějak nezměnila. Meghan je tady líčená jako krásnáúspěšnálaskaváohleduplnáangažovanámodernívzdělanásebevědomá žena, která vždy nezištně pomáhala tam, kde bylo nejvíce třeba jejích květinových aranží a instagramových fotek. Kniha zabíhá až do naprosto irelevantních detailů, autoři se nerozpakují vyjmenovávat slavné přátele, popisovat přepychová letoviska a značky oblečení, aniž by zároveň neopomíjeli dodávat, že Harry a Meghan "jsou lidé z lidu" víc než celá královská rodina dohromady. Nejčastější věty Meghan zní: "Byla jsem z toho moc smutná" a "Na světě je málo rovnosti (domysleme si: takže jsem musela přijít já, abych to změnila, a byla jsem připravena přinést oběť nejvyšší v podobě přivdání se do jedné z nejslavnějších a nejzabezpečenějších rodin světa, ale bohužel si ze mě všichni nesedli na zadek, takže odcházíme)."

Samozřejmě netvrdím, že vina je stoprocentně na straně Sussexových. Královská rodina je sešněrovaná pravidly, závan modernosti veškerý žádný a není tam místo pro výrazné jedince (jako byla Diana a jakou je podle autorů i Meghan). Meghan a Harry prostě očekávali zacházení, kterého se jim nedostalo, a tak si to udělali po svém. Jednoduché. Vrátíme-li se ale ke knize, je to vesměs otravný a nudný škvár, jako dělaný na objednávku Meghanina PR týmu.

daza.dt
15.03.2021 1 z 5

Knížku jsem nedočetla - to nešlo. Přeslazená óda na dokonalou Meghan byla na mě příliš. Ale fanynky určitě potěší

LadyCotton
01.03.2021 3 z 5

Už po přečtení prologu a úvodu je vám jasné, že kniha bude ódou na Harryho a Meghan (ale nebojte, poslední kapitoly předčí veškerá očekávání).
Pár tuto knihu sice neautorizoval (nemohl), ale během četby je vám jasné, že jim určitě nevadí :-D
Kniha sleduje pár od jejich seznámení až po ukončení královských povinností na jaře 2020.
Bohužel prakticky celá kniha je o zcela dokonalé Meghan - bez jediné chybičky (Harry sem tam nějakou tu chybu má) ale zcela jí zdrtila královská rodina a britský tisk (stejně jako Dianu).
První část knihy je věnovaná seznámení a době před svatbou. Autoři se v ní na jednu stranu snaží čtenáře přesvědčit o tom, jak H+M jsou nenároční, skromní a zcela normální lidé ale vzápětí uvádí do jakých exkluzivních klubů chodí, v jakých luxusních hotelích se ubytovávají či jak moc zámožné přátele (kteří jim ochotně půjčují své rezidence) mají...
Kniha obsahuje i dost nelogických překlepů typu: že Harryho prarodiče jsou král Jiří VI a královna matka nebo že Archie je první královnino vnouče s rasově smíšeným původem.
Knihu jsem si chtěla přečíst hlavně proto abych tak nějak "pochopila" Megxit. A na to mi kniha odpověděla - pár dělal královské rodině velkou reklamu, tudíž od ní očekávali uznání, pochopení, více prostoru apod. Bohužel Koruna funguje jinak, takže vždy měli (a vždy budou mít) přednost výše postavení členové královské rodiny... To se H+M samozřejmě nelíbilo a rozhodli se to vyřešit po svém - přes média, stejně jako to dělala Harryho matka (na jednu stranu pláčou, že je bulvár obtěžuje a na druhou stranu ho využívají k tomu aby si mohly stěžovat jak jim královská rodina "nedává prostor").
Kniha je napsána čtivě, o tom žádná. Chtělo to ale alespoň více fotek. Stojí za přečtení? Vzhledem k tomu, že nic lepšího doposud stejně nevyšlo tak proč ne. Berte tu knihu ale s rezervou.

Madelisi
07.11.2020 3 z 5

Zde se musím sklonit Baronetu, když se objevily první zprávy o této knize, nečekala jsem, že se bude moci tak brzo přečíst v češtině.

V prvních dvou kapitolách se seznámíme s Meghan a Harrym před tím, než se poznali, zbytek je cesta jejich společným životem od léta 2016 do března 2020. Krátký časový úsek, ale naplněný informacemi.
Zmiňuje se, co se psalo v novinách, některé kauzy si vybavuji i z našeho tisku. Touto optikou dává smysl Harryho boj proti bulváru, nerozumím, proč se o Meghan psalo tak špatně. Zvlášť dvojí zacházení s Kate a Meghan nedává smysl, proč v případě Kate palác uvedl nepravdy na pravou míru?

Rovněž nechápu tolik úniku informací za zdmi paláce. A jak to, že se ví, jak proběhly soukromé rozhovory třeba mezi Harrym, Meghan a Williamem, když tito na knize oficiálně nespolupracovali? Napadá mě, že v místnostech musí být asi stále mlčící lokajové, jak za časů královny Victorie.
Harry a Meghan jsou zde za hvězdy, což není problém, protože ostatní členové královské rodiny mají své hvězdné chvíle na stránkách jiných publikací.

Na knize mi vadila neexistence rejstříku nebo alespoň soupisu postav. Každá osoba byla představena celým jménem a funkcí pouze při prvním objevením se, později se už používalo pouze křestní jméno. Takže jsem při čtení netušila, o koho jde, a neměla jsem prostředek, jak si snadno osvěžit paměť.
Jinak knihu doporučuji kvůli tomu, že se člověk seznámí s dalším pohledem na již známé události a může si udělat vlastní názor. Protože britskému bulváru se minimálně v případě královské rodiny dá věřit maximálně tomu, že ví, jak se jejich plátek jmenuje.

Coucouha
31.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Na tuhle knihu jsem se velmi těšila a proto jsem si ji musela koupit hned, jak vyšla v češtině. Nicméně, dostala jsem se k ní až teď. Celkově musím říct, že asi není kniha, která by lépe vyobrazovala, jak to skutečně na královském dvoře vypadá. I když musím přiznat, že se spisovatelé až moc snažili vykreslit celý pár idylicky. Je třeba číst tuto knihu trochu kriticky. Tady je teda pár poznámek, které jsem si v průběhu čtení sepsala:
- V knize je někdy až moc „omáčky“ a zbytečných detailů.
- Meghan to celkově měla určitě složitější a těžší než Kate, když přišla do královské rodiny. Bulvár k ní byl zbytečně tvrdý. To, co udělala Kate by brali jako svěží vítr, ale když tu samou věc udělala Meghan, strhla se vlna kritiky.
- Rasistické poznámky na účet Megaht byly opravdu za hranou od dob, kdy začla chodit s Harrym. A argument „mohla to čekat“ je úplně mimo.
- V knize je vykreslená Meghan až moc dokonale. A v bulváru právě naopak. Myslím, že pravda nebude taková, jaká je vykreslená v knize, ale je to mnohem pravdivější obraz než uvádí právě různé pochybné plátky.
- Měla, má a bude to mít ještě hodně těžké. Ať už bude dělat cokoli.
- Příchod Meghan do královské rodiny byl prostě jiný, než příchod Kate. Meghan je jiná: vstává v 5, cvičí jógu, žije hyperproduktivním životem, je zvyklá si vše sama zařídit a podávat maximální výkony. Na to služebnictvo u dvora nebylo zvyklé.
- Královská mantra: „Nikdy si nestěžuj, nikdy nevysvětluj“.
- V knize se nezmiňuje událost, kdy Serena W. omylem prozradila v rozhovoru, že Meghan čeká chlapce. Tato informace byla přísně utajovaná. Není tam popsáno, jak se tento „přešlap“ řešil.

Radka_p
30.10.2020 3 z 5

Kniha písaná akoby na objednávku, tak aby záverečný dojem bol: "Meghan je úžasná, cieľavedomá, všetko čo v živote dosiahla bolo vlastnými silami, nikdy nikomu neublížila no naopak, väčšina ľudí krividla jej!"
V každom prípade ale išlo o miestami zaujímavé čítanie, nepopieram, že tlak médií a bulváru musel byť neskutočný, asi nie je úplne jednoduché byť členom kráľovskej rodiny a zrejme nie je ľahké keď ešte aj oficiálne stojíte v poradí za svojim otcom, bratom a synovcami...aj keď teda ťažko uveriť že si to Harry nevšimol už pred tým, než do jeho života v stúpila Meghan. Trochu mi prekážalo večné vymenovávanie koho známeho majú Harry a Meghan za kamarátov, kto im požičal súkromné lietadlo, v ktorej luxusnej vile bývali atď atď. Fotky vložené v knihe sú príjemné osvieženie, no nejde o nič výnimočné čo by doteraz nebolo možné vidieť na instagrame či v iných médiách. Chcelo by to niečo viac objektívne, no aj táto kniha má určitú informačnú hodnotu aj keď teda očividne podfarbenú sympatiami voči Meghan a Harrymu (a jemnými antipatiami voči Kate a Williamovi).

maryzka
07.10.2020 3 z 5

Je to zajímavá kniha, ale myslela jsem si, že když se z toho udělal opět takový humbuk, že to bude hrozný. Je pravda,, že by se tam pár věci vůči monarchii nebo spíš ke královské firmě našlo, ale nebylo to tak hrozný. Asi tyto věci by se našli i u lidí, kteří by vlastnili továrnu nebo nějakou rodinnou živnost. Kniha je napsaná důstojným způsobem, na který si myslím, že bulvární novináři by k tomu nemohli nic dodat

Ana72154
27.09.2020 5 z 5

Je to asi zvláštní, ale mně se kniha líbila. Bylo tam mnoho “věcí“, které doposud nikde nebyli zveřejněny nebo jsem je já osobně nikde neviděla.

Jacinda123
17.09.2020 2 z 5

Kniha je na mňa až neskutočne subjektívna. Po jej prečítaní ma napadlo len jedno: Koľko asi Sussexovci zaplatili za tento pokus vylepšiť povesť vojvodkyne?

N04
08.09.2020 4 z 5

I mě knížka moc příjemně překvapila. Je pravda, že je k H&M hodně vstřícná, ale rozhodně nemám pocit, že by si autoři vymýšleli. Kde kdo o nich píše hnusy, tak proč by se jich někdo nemohl zastat? Navíc je tam dost zajímavých podrobností, o kterých se v novinách nepsalo. A nahlídnout do královské rodiny je vždycky přitažlivé.

Štítky knihy

královská rodina Meghan Markle, vévodkyně princ Harry, vévoda ze Sussexu, 1984-

Autoři knihy

Omid Scobie
britská

Kniha Cesta za svobodou: Harry a Meghan a vznik moderní královské rodiny je v

Právě čtených5x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených1x
Knihotéce113x
Chystám se číst48x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x