Cesta slávy

Cesta slávy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489288/cesta-slavyDwxW91-4Mb-.jpg 4 75 28

Román „Cesta slávy", inspirovaný skutečnou událostí, oživuje jednu ze záhadných historických osobností, jejichž tajemství dosud přetrvává. Někteří lidé mají natolik fantastické sny, že kdyby je uskutečnili, zajistili by si tím trvalé místo v dějinách. Právě takovými jedinci byli Francis Drake, Robert Scott, Percy Fawcett, Charles Lindbergh, Amy Johnsonová, Edmund Hillary a Neil Armstrong. Co když někdo měl sen, který uskutečnil, ale o tom, že svého cíle dosáhl, chyběl důkaz? Kniha „Cesta slávy" je příběhem takového muže. Dokud neobrátíte poslední stránku pozoruhodného románu Jeffreyho Archera, nedokážete rozhodnout, zda by do seznamu těchto legend neměl být zařazen i horolezec George Mallory, protože pokud by tomu tak bylo, muselo by z něj být vymazáno jiné jméno.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: ekniha , Saga Egmont
Originální název:

Paths of Glory , 2009


více info...

Přidat komentář

Karcoolka2210
29.12.2023 5 z 5

Výborná kniha. Meno Gregoryho Malloryho mi bolo povedomé, ale nevedela som ho celkom zaradiť. Teraz už viem a myslím, že si ho už navždy zapamätám. Táto kniha je mix fikcia a realita, ale skvelo a pútavo napísaná. Aj keď nikdy celkom nepochopím takúto túžbu ako majú niektorí ľudia, dosiahnuť rôzne vrcholy a prvenstvá, že sú ochotní za to zaplatiť aj životom, ich životné príbehy sú častokrát fascinujúce. Odporúčam.

soupik2012
26.09.2023 4 z 5

Pro snílky a dobrodruhy to bylo nádherné období. Dneska již v podstatě nemají co objevovat a tak mohou rekordy pouze posouvat a to není totéž, jako učinit něco v životě vůbec poprvé. Tuto knihu nelze brát jako životopis a tentokrát musím pochválit žánrové zařazení, které nic takové netvrdí. Jde o volnou inspiraci příběhem, která má přiblížit jak tenkrát mohlo zápolení o zdolání nejvyššího vrcholu světa vypadat. Možná bych uvítala detailnější zpracování samotného výstupu, protože tyto pasáže jsou z celé knihy tím nejzajímavějším. Audiokniha moc povedená není. Postrádám hudební podkres, bitrate je pouze 96 kbps, ale především mi vadilo, že je kniha značně nepřehledná díky častým přechodům v dějových linkách a toto není nikterak zvukově ohraničené. Na dnešní dobu to považuji za značný nedostatek. Budu psát do vydavatelství, protože jenom když se někdo ozve, může se něco změnit k lepšímu.


denib
09.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Archer umí vyprávět a tak mě i tato kniha nadchla. A to přitom o horolezectví nic nevím a nijak zvlášť ho v knihách nevyhledávám. Přesto jsem knihu četla s velkým zaujetím. Kniha je podle skutečně existujícího člověka a jsem ráda, že tam, kde historie tápe, mu Archer dopřál vystoupit až na vrchol. Jen to člověk nesmí brát úplně vážně, protože ne vše, co v knize je, se úplně shoduje s fakty. Ale jinak je kniha opravdu dobrá. Archerův styl psaní mi prostě sedí.

š.m.i.k
09.12.2022 5 z 5

Taková historicko-biografická lahůdka. Bavilo mě to a po dočtení jsem samozřejmě MUSELA dohledávat dostupné informace o Mallorym, srovnat si, co jak opravdu bylo a co je už dokreslené...

Forestwalker
18.05.2022 3 z 5

Dá se na to nahlížet z různých úhlů. Román se pěkně čte, hezky klouže čtenáři po srsti, vše je jednoduché a srozumitelné. Že si autor upravil povahy osob a vymyslel dialogy, to je samozřejmě v pořádku. Nedokáži se ale smířit s tím, jak si autor upravil, či spíše zploštil reálný děj. Věřím tomu, že si dělal rešerše, ale to zjednodušení je opravdu extrémní. Nejen že vynechal první výpravu, jak už tu někdo zmiňoval, v následujících výpravách také svévolně vyměnil jejich účastníky, takže se v nich objevují lidé, kteří v nich nikdy nefigurovali, zatímco jiní v nich pro změnu chybí. Mallory se při poslední výpravě pokusil zdolat vrchol dvakrát, ale při prvním pokusu s ním lezl horolezec, který v knize vůbec není zmiňován, takže tahle epizodka se v knize vůbec neobjeví. Ve snaze ukázat Cottie jako budoucí úspěšnou spisovatelku pobaví také Malloryho rodinná diskuse nad její knihou Peking Picnic, která ovšem vyšla ve skutečnosti až osm let po Malloryho smrti. A podobných věcí je v knize spousta.
Jsou to zbytečné kiksy, realita byla mnohem zajímavější a barvitější, než se z románu zdá a autor promarnil příležitost toho patřičně využít.

Evelin
13.04.2022 5 z 5

Pěkná kniha, hezky se četla, doporučuji.

jitka4016
07.03.2022

kniha, kterou jsem začala tvořit svoji knihovničku......
G. L. Mallory mne fascinuje.....
dokázal milovat hory i ženu.................

intelektuálka
05.01.2022 5 z 5

Zajímavě a čtivě zpracovaný život George Malloryho - muže, kterému učarovaly výšky hor - a hlavně jedna....

Čumulangma - Bohyně matka země ....

" Moudrý muž by jistě jejím svodům odolal... ale je jako Euripidova siréna a nepřestává mě lákat do svých skalnatých a záludných osidel ...."

A George Mallory podléhá a vydává se k té majestátní hoře ....přes nebezpečí lavin, monzunů, sněžné slepoty a ztráty v té nekonečné bílé pláni ....

A zdá se, že i hora odpovídá - a nechává jej ve svém objetí dlouhých 75 let....

Opět mi tu chybí obrazová dokumentace té úchvatné a nebezpečné krásy přírody ....

jaroiva
25.12.2021 5 z 5

Po prvním pokusu s J. Archerem v podobně Kanea a Abela jsem sáhla po další knize bez valného očekávání, protože horolezectví mě až tak nezajímá. Ale bylo to nad očekávání dobré a myslím, že u mě nastalo po dlouhé době zase "období jednoho autora" a budu pokračovat dalším Archerem.
Cestu slávy doporučuji, je strhující a přitom není zbytečně patetická. Samozřejmě jsem musela i něco málo googlit, abych se dozvěděla víc.

Rihatama
28.04.2021 4 z 5

Jméno George Leighe Malloryho je spojeno s před a meziválečným úsilím o slezení nejvyšší hory světa himalájské Mount Everest. Horolezec nejsem, ale hory, sníh a přírodu miluju. Víc než moře a horké slunce, přiznám se. Díky Archerovi jsem se o osud Malloryho, který u vrcholu Everestu zmizel v roce 1924, více zajímala a zjistila, že jeho tělo bylo v roce1999 nalezeno. Literární zpracování Malloryho životního příběhu a jeho dvou životních lásek - Ruth a Everest - z pera Archera, kterému barvité plasticity dodávají obsahy nádherných dopisů, které Mallory své ženě Ruth skutečně napsal, dalo tomuto odvážnému horolezci příležitost svého snu dosáhnout... Nám čtenářům, kteří nemají představu o tom, jak člověk vůbec může v nadmořských výškách kolem 8 km přežít, natož bez případné kyslíkové opory, pak dává příležitost s ním tento nádherný, dobrodružný příběh prožít.

Taky jsem četla, že dílo zaujme především mužské čtenáře. To vážně nedokážu posoudit. Ale když vyjdu z komentářů na DK (nejspíš malý čtenářský vzorek), tak 14 z 18 z nich napsaly ženy☺.

PavlaTr
24.04.2021 5 z 5

Krásná kniha !!!Doporučuji !

Simstr
02.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Malloryho příběh jsem znala jen povrchně, tato kniha mě absolutně nadchla a určitě se k ní ještě vrátím, pokud se mi ji podaří sehnat :-) Je obdivuhodné, co pan Mallory dokázal při tom, co v té oné době bylo dostupné za prostředky (myslím teď hlavně horolezecké vybavení, oblečení vč.bot). Neskutečné. Je škoda, že se asi nikdy nedozvíme, co se ten významný den odehrálo a jestli se jim podařilo dostat se na vrchol. Přála bych jim, aby se tak stalo, opravdu ano.

Terulka01
18.07.2019 5 z 5

ne tolik známá, ale úžasná kniha. Chvíli trvá než se začtete, ale pak se nedá odtrhnout. Malloryho příběh jsem doposud neznala, proto mě to bavilo o to víc :). K hlavní postavě hrozně přilnete a budete na ní po dočtení knihy ještě dlouho vzpomínat :)

Ellíza
19.02.2019 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a její příběh ve mně dozníval ještě dlouho...

SilvaK
10.09.2018 5 z 5

Knihu som rozčítala preto, lebo Jeffrey Archer... Vôbec som netušila, o čom bude. A priznávam, že som o Mallorym počula prvýkrát v živote. Jeho príbeh ma zaujal, takže som si vyhľadala už aj ďalšie informácie.
Kniha bola výborná, zaujímavý príbeh.

novecento
13.08.2018 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha. Jeffrey Archer je skvělý autor, záleží však, jak silné téma si zvolí. Cesta slávy je přesná trefa do černého terče anglických dějin. Je smutné, že dějiny vždy zajímají jen vítězové a ten kdo byl druhý, nebo čtvrtý a pátý se propadá do temnoty zapomnění. Osobně věřím zjištěným indiciím, které nám říkají, že Mallory s Irvingem na vrcholu byli, stejně jako ,,jen věřím,, výstupu Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye. Jak v úvodu svého biografického románu spisovatel Archer uvádí: Jistý si je člověk, buď velice chytrý, nebo velice hloupý a všem nelze vyhovět, krocani taky nehlasují pro vánoce. Kniha čtenáři nabízí kromě napínavého děje, také náhled na život v počátcích 20 století, včetně krutosti první světové války. Doporučuji.

Silmarien
17.04.2017 5 z 5

Jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Kniha, ktorou sa týram znovu a znovu (lebo nemá šťastný koniec, čo nie je žiadny spoiler, ale historický fakt). Príbeh o Mallorym, ktorý mal sen a podrobil mu všetko, aby ho dosiahol. Kniha o generácii mužov, ktorí mali horolezecké sny a z ktorých mnohí sa nedostali ani tam kam George, lebo prvá svetová vojna bola príliš krutá.
Výborne napísané, napätie, intrigy, česť i zrada v typickej britskej inštitúcii... to všetko tam je. A je to skvelé.

P. S. - je to román, nie historická kniha, na to by nikto nemal zabudnúť.

Toffee
02.02.2017 4 z 5

Malloryho příběh má všechno, aby byl legendou, a je milé, že autor mu v knize dopřál na vrchol Everestu vystoupit.
Kniha je čtivá, čtenář musí Mallorymu i ostatním přát, aby byli za všechno to úsilí a utrpení odměněni dosažením vrcholu. S tím tehdejším primitivním vybavením byli opravdovými dobrodruhy a průkopníky. Úsměvné jsou popisy akademických "výběrových řízení" na účastníky expedice, kdy se zdá, že dosažené vzdělání (včetně výběru školy) a gentlemanské způsoby znamenají víc než horolezecké zkušenosti.
Kniha se tváří jako románová biografie, jejíž kostru tvoří skutečné události v Malloryho životě. Není mi ale jasné, proč autor vynechal první Malloryho výpravu k Everestu v roce 1921, která byla zásadní, protože zkoumal výstupové trasy a testoval je a poprvé zjišťoval, co bude výstup až na vrchol obnášet. To, co je v knize líčeno jako premiéra, byla už jeho druhá výprava.

ElfkaEleanor
26.07.2016 3 z 5

Je to pěkná, milá kniha, která se snaží přiblížit čtenáři život George Malloryho, o to nic. Čtení je to opravdu příjemné.

Nicméně je to také příklad toho, jak vznikají mýty a legendy, v kterých se následně historická osobnost ztrácí. Když už se tedy autor v rozhovorech honosí, kolik toho prostudoval a s kolika lidmi mluvil, mohl z toho také něco použít nebo se reality aspoň držet, ne, že jen ocituje pár částí dopisů v závěru, zachová jména a místa, občas i notoricky známá data. Zajímalo by mě, kolik lidí si uvědomí, že to je pouze (a vzdáleně) jeho životem inspirováno a kolik to budou brát jako biografii. Zkrátka na legendy si potrpíme i v 21. století a tato kniha z George Malloryho dělá romantického rytíře.

IYv
02.03.2016 5 z 5

krásná kniha, kterou zhltla celá rodina, od syna až k babičce. Nikdo se nedokázal odtrhnout.
Je to skvěle napsáno, napínavé, lidské a když si člověk pomyslí, s jakou výbavou tam v r. 1922 lezli, musí jen smeknout.
Máme doma letitou knihu Arnošta Černíka "Trůny bohů" a do té jsem vložila pár výstřižků, když v r. 1999 našli Malloryho tělo. Když jsem Cestu slávy četla, úplně se mi svíralo srdce. Donutilo mě to vyhledat další a další info. Ten příběh je neuvěřitelný.
update 2018
dcera se stala členkou univerzitního lezeckého klubu v Oxfordu, je to nejstarší alpinistický klub (1857) na světě a samozřejmě Mallory i Irvine byli členem. Jsem pyšná :-)