Hrad fantomů

Hrad fantomů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401050/bmid_hrad-fantomu-q4m-401050.jpg 4 238 28

Cesta šamana série

< 4. díl >

Barliona. Virtuální svět narvaný k prasknutí monstry, bitvami a samozřejmě hráči. Ale co je klan hráčů bez pořádného hradu? Nic. Každý správný šéf by proto měl svojí gildě sehnat pořádnou základnu. Není divu, že šaman Mahan, velitel Legend Barliony, přijme od malabarského císaře záhadný hrad Altameda. Má to ovšem jeden háček: hrad zamořili fantomové, které musí Mahanův klan nejdřív zlikvidovat. Jenže tenhle zdánlivě jednoduchý klanový úkol nastartuje celou sérii událostí, která má mnohem větší dosah, než si kdokoliv z Legend myslel. Událostí tak spletitých, že šaman v jejich středu může spoléhat jen na intuici a instinkty. Co jiného také může dělat hráč, po kterém pasou tři nejlepší klany na serveru?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: ekniha , Fantom Print
Originální název:

Призрачный замок (Prizračnyj zamok) , 2014


více info...

Přidat komentář

kachnat
04.03.2022 5 z 5

Jeho štěstí ve hře nekončí :-) Skvěle se čte. Je to příběh, ne život... Takže to, že má Mahan takové štěstí ve hře a teď i v lásce mi nervy nedrásá :-)

NextOne
19.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Hned na úvod Mahan narazil na speciální úkol v podobě diadému, který mu malinko vyprášil peněženku. Pokračovalo cvičení s Patriarchou a konečně došlo i na případ Prontha z cílem ho očistit. Hrad, který Mahan obdržel není ledajaký. Nelze o něm najít téměř žádné informace, a když už nějaký najdou, mluví se o zlu, který v hradu sídlí. Opět tu máme výpravu do nezajímavé lokace, která se změní v obrovské bojiště. Mahan se dozví pravdu o historii draků, která ho celkem zasáhne. Poté vytvoří speciální amulet a řeknou si manželský slib s Anastasiou. Dojde i na změnu názvu klanu. Legendy Barliony už zní přeci jen zajímavěji. Zjistíme jak to je s historií Trinicánů a narazíme pravděpodobně na nejsilnější sirénu. Na konci se Mahan se svojí skupinou pouští do získání svého hradu. Celé to je, ale jedna obrovská léčka, kterou připravil Geranika.

IG: next_fantasy_one


Hadati
21.05.2021 3 z 5

Tento díl mi přišel o dost slabší, než předchozí díly. Mahan dostane jako odměnu od císaře za splnění úkolu hrad. Ve hře je běžné, že když získáte hrad, tak získáte spíše ruinu, kterou musíte vylevelit, aby se z ní stal skutečný hrad. U Mahana to ale, samozřejmě, neplatí. Opět dostane něco speciálního.

Kromě Mahana pak sledujeme víceméně také Anastarii, se kterou Mahan prohlubuje svůj vztah, a který je dokonalý jak z růžové knihovny, a Plinta, který je nejmocnějším bojovníkem ve hře. Také se dozvíme více o minulosti draků a sirén, stejně jako o minulosti Barliony.

To, že Mahan získává odměny prakticky zdarma, na to už jsme si zvykli. Začíná mi ale čím dál více vadit to, že Mahaněnko porušuje v knize spoustu pravidel a série má podle mě dost nelogičností.

Beru to, že Barlionu by asi chtěl hrát prakticky každý, a že by se tato hra stala něčím, co je v současnosti pro většinu lidí televize – tedy něco, co používá téměř každý. Co ale nechápu je to, kdo by byl ochotný hrát tu část hry, kde musíte několik týdnů či měsíců do úmoru trénovat, být téměř neustále připojení a nedělat nic jiného než makat na své kondičce. Pokud by tohle nějakého hráče skutečně bavilo, tak nechápu, proč raději nechodí do posilovny. Nemluvě o tom, že Mahan sice je nonstop připojený ke hře, protože je to pro něj forma vězení, ale ostatní by měli mít i nějaké reálné životy – práci, rodinu a jiné povinnosti.

Obdobné je to i s pravidlem, že abyste získali hrad (tedy jeho ruiny), musíte jako jejich vlastník tři měsíce sedět v těchto ruinách. Opět, stálo by někomu, aby promarnil tři měsíce svého života hraní tím, že bude sedět někde na zadku a jen čekat až uplyne čtvrt roku, aby získal hrad?

Další značnou nelogičností mi přijde, že Mahan nemá zapnuté filtry bolesti a nemůže si je ani vypnout, protože to mají vězni zakázané. To mi přijde jako mučení vězňů, což autor zjevně nedomyslel. Pokud by si to totiž uvědomoval, jistě by to v knize poznamenal a snažil by se to aspoň trochu nějak odůvodnit. Navíc, splnit úkol jen proto, že odoláte velké bolesti, strachu apod. začíná být v sérii dost ohraná písnička, kterou Mahaněnko používá otravně často. A obávám se, že s tím jen tak neskončí.

Třetí velkou nelogičností je, že ve hře se často porušují pravidla. Jak byste totiž jinak nazvali to, když se v jedné malé části herního světa objeví místo, kde můžete levelovat několikanásobně rychleji než jinde? Jedná se o cheatování podporované tvůrci hry, ale přesto se nezvedne ze strany hráčů odpor vůči takové nespravedlnosti. Nikdo si ani slůvkem nepostěžuje. A to mi přijde velmi nereálné.

Přestože mě stále baví sledovat osudy Mahana, musím si dát od série na pár měsíců klid, abych si od těchto nelogičností v ději odpočinul.

Elea
22.02.2021 4 z 5

Ještě pořád mne to baví, stále se knihy dobře čtou, jsou zajímavé a stále se něco děje.

alzbeta7728
09.11.2020 4 z 5

Dobrá série, vyvážená. Není to nějaké vrcholně literární dílo, ale ten svět je zajímavý a propracovaný. Baví mě to.

roso.mak
09.07.2020 4 z 5

Serie pokracuje stejne ctive, kniha je to vyplnkova, ale zabavna.

davidurban1973
29.04.2020 4 z 5

Opět perfektne napsané pokračování, tentokrat více zaměřené na zlepšování postavy a hlavně na vývoj klanu, včetně získání hradu.
Trochu minus je ze již víme ze Mahan je hlavní postavou scenárista Barliony takže v podstatě ve všem sklízí úspěch, presto je zajimave sledovat jak toho dosahuje.

danny_21
28.04.2020 4 z 5

Zajímavá záležitost, která potěšila duši RPG playera, který zamlada kostil krysy, netopýry, gobliny, minotaury a podobné příšernosti ve slavné hérní sérii Might and Magic. Připadal jsem si v Mahan(ěnk)ově světě levelování, sbírání a rozdělování zkušeností, aliancí s ostatními postavami a samozřejmě bojůvek v dungeonech s odolnými bossy - stvůrami, jako ve známé a oblíbené hospůdce. Ve čtvrtém díle pokračuje Šamanova cesta za Tajemstvím Barliony v podobných kolejích jako předchozí díl, tzn. v alianci s vylevelovanými spoluhráči a tentokráte odhaluje pravdu o svém šamanství, jak na vdavky a nekromantské tajemství "téměr" vlastního hradu. Sice už těch příhodných náhod a pozitivních rozuzlení na první pohled ztracených situací začíná přibývat, ale questy a samotný příběh začínají být zajímavější a propletenější, sakra tohle putování RPG světem mě fakt baví - 80 %

Bekerče
29.09.2019 2 z 5

Tuhle knížku jsem zatím nedočetla... nevím, třeba se k tomu někdy vrátím. Ale asi už jsem byla přeplněná tímhle světem...

protokol
15.08.2019 5 z 5

znova skvelé naozaj sa mu to podarilo niet čo dodať .
napínavé ako guma v trenkách - vtrenkách mravenci najlepší názov postavi :) :)
postup ako sa dostať do hradu a nasledne situácie ktoré s toho plinuli boli akosi chaotické . len ma mrzelo že úloa s pirátmi akosi ne....

ale aj tak plny počet hviezd moj oblubený autor teším sa na šachovnicu

lumpíkcz
04.08.2019 4 z 5

prostě dobrý čtení :-)

Lethania
15.07.2019 5 z 5

Jak jsem v komentáři k minulému dílu slíbila, tak jsem i udělala - koupila jsem si tedy všechny dosud vyšlé díly (zároveň však netrpělivě očekávám sedmý díl). A neudělala jsem špatnou investici. Mahan a jeho přátelé se mi dostali pod kůži a já při čtení jenom sedím na zadku s otevřenou pusou - přitom se snažím dýchat a dělat si životně důležité přestávky. Po přečtení tohoto dílu jsem zjistila, že LitRPG je pro mě jedno z nejlepší žánrů vůbec a vrhnu se i na jiné knihy (třeba na Obránce perimetru, také od Fantom Printu). Můžu jen doporučit a já už v ruce držím další díl, takže ticho a klid, dokud ho nepřečtu! :)

myskakarel
27.06.2019 5 z 5

Krásně čtivě sepsáno, přečteno jedním dechem. UŽ aby se mi dostal do ruky další díl.

witko
08.06.2019 5 z 5

Opět přečteno až hltavě.

bartule
31.05.2019 5 z 5

Propracovaný příběh,ve kterém se postavy posunují stále dál a a v každém díle se nám ukáže další kousek světa,více z dalších postav a prostě je to jízda :-) Miluju tuhle sérii.

Roscata
21.05.2019 5 z 5

Když jsem poprvé narazila na Mahana a jeho cestu, říkala jsem si že je to super kniha, neurazí, pobaví ale nějaký extra super příběh to asi mít nebude. Jenže víc jsem se mýlit nemohla! Mahaněnko s každým dalším dílem dokazuje že je jeho příběh propracovaný a že toho má pro Mahana připraveno vážně hodně.

TomTomis
02.05.2019 3 z 5

Tento díl už mě bavil méně. Chybí mi tam vysvětlení toho, jak tohle propadnutí do světa funguje. Sledujeme jen Mahana, jak se prodírá labyrintem svých levelů a postupů plněním úkolů. Místy se mihnou postavy, které jsem pozapomněl, autor nenabízí příliš zpětnou vazbu. Pokud by si někdo přečetl jen tento díl, byl by dost zmaten. Tak nějak doufám, že další díl bude poslední (neví někdo?) a že se to vše nějak uzavře.

lucas9586
08.04.2019 5 z 5

Úžasné čtení. Abych řekl pravdu, moc nechápu komentáře typu: méně akční díl. Vždyť to není vůbec pravda. Každý díl byl nabitý akcí a tenhle díl v tom exceluje, viz bitva armagedon. Jen mě mrzí, že musím čekat na další díly. Od první chvíle si mě Mahan a celý příběh získal. Úžasně psaný a chytlavý příběh. Jen opravdu škoda, že teď se bude kdo ví jak dlouho čekat na další díl.

fana123
07.04.2019

ten kdo si myslí že dosavadní díli byli super se může tešit na spoustu neočekávaných věcí v dalších dílech četl sem to aš do 8 dílu v angličtině a je to fakt super spousta neočekávaných změn v ději čekaji našeho šamana.

nikolthestrange
14.03.2019 4 z 5

Líbí se mi, jak každé pokračování této série má své zajímavé téma; ústřední motiv, kolem kterého se děj točí - a přesto si šaman najde čas na všemožné vedlejší "zálety". Některé se zprvu zdají trochu nudné či dokonce zbytečné, ovšem později se ukážou důležité (ne-li zásadní) pro vývoj příběhu. Ze začátku jsem měla strach, že život v klanu nedá Mahanovi dostatek prostoru, ale přeci jen se párkrát dokázal od ostatních oddělit a prožít vlastní dobrodružství. Užívám si, že autor umí naplánovat všechny ty intriky, zrady a neočekávané zvraty přesně tak, abyste až do poslední chvíle netušili, co se chystá... S tím se pojí fakt, že tato kniha končí výraznějším cliffhangerem, který mě teď bude sžírat, dokud se nedočkám dalšího dílu :( Btw, všimnul si někdo další ve scéně při použití svitku Armagedon podobnosti s bombou Cataclyst z Ready Player One? ;)