Cesta pouští

Cesta pouští https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218890/mid_cesta-pousti-qLc-218890.jpg 4 14 8

Přestože je období druhé světové války nesmazatelně zatíženo katastrofou šoa, podařilo se neprávem opomíjenému česko-izraelskému spisovateli Otu B. Krausovi (1921 Praha – 2000 Netanja) napsat román, v němž tyto události pro hlavního hrdinu, dospívajícího židovského mladíka Štěpána, představují spíše jen historický kontext. Hrůzy holokaustu, jimiž si Kraus i jeho pozdější žena Dita, „osvětimská knihovnice“, prošli, zůstávají jen jako stín dokreslující tíživou atmosféru doby, v níž Štěpán dospívá. Krausův román je citlivou a sugestivní výpovědí o mladém muži, jehož hledání prvních lásek, vlastní české židovské identity, ale i vztahu k práci, rodičům a určujícím ideologiím 20. století (marxismus, sionismus) je ortenovsky bolestné i krásné zároveň. Štěpán je pro svůj původ vyloučen z gymnázia, posléze před okupací prchne do sovětského Ruska, kde ovšem rychle ze sociálně utopických snů i nepřekročitelné bariéry mezi domácím a cizím vystřízliví. Vrací se do protektorátu, kde jej mezitím postupující represe přivedou k práci na statku ve středních Čechách. Zemědělství se objevuje jako motiv téměř ruralisticko-sionistický (Palestina), líčení je ovšem velmi atraktivní a tajemné: na statku sehrávají hlavní roli Němci i čarodějnice – obraz erotického napětí, které si ničím nezadá s žítkovskými bohyněmi, jež český čtenář objeví až několik desetiletí po napsání Cesty pouští. Celý román-metafora ve své kombinaci důvěrného líčení „velkých dějin“ a „individuálních osudů“ připomene vrcholná díla Ferdinanda Peroutky (Oblak a valčík) či Egona Hostovského, po jejichž bok se v překladu z anglického originálu suverénně řadí. Čeští čtenáři již znají prvotinu Oty B. Krause, svědeckou prózu Země bez Boha (1948 a 1992), i několik dalších textů, naposled vyšly prózy Obchodník se sny a jiné galilejské povídky (Sefer 2009), knihu Můj bratr dým připomněl Antonio Iturbe ve svém románu Osvětimská knihovnice (Akropolis 2013). Román Cesta pouští vznikal v osmdesátých letech a autor jej považoval za nejdůležitější ze svých děl. Jak sám řekl – „je psán vlastní krví“.... celý text

Přidat komentář

Felidae
07.10.2020 5 z 5

Alegorie holocaustu, židovského údělu. Hlavní hrdina Štěpán, nesoucí prvky autobiografie, prochází jako Mojžíšovi Židé pouští let 1938-41, hledá sám sebe, hledá své ukotvení v národnosti, zemi, sociální skupině. Nacházíme i prvky realismu - přítel Gideon je Jiřím Ortenem a pod. Konečná fáze putování - setkání s ďáblem - zde jsme v koncentračním táboře - Štěpán je u konce své pouti, ví kdo je a o co se musí pokusit.

Sarriii
02.03.2019 3 z 5

Mám z knížky rozporuplné pocity. Chvílemi mě bavila a chvílemi ne. A to čarodějnictví a rituální obřady mi tam přišli docela přehnané,ale budiž. Nic, co by mě extra zaujalo a obohatlilo.Nevím


brebta
16.01.2019 2 z 5

dočetla jsem do konce...místy celkem čtivé, místy zvláštně rozvláčné. hlavní hrdina je velmi zvláštní - je těžké se s ním ztotožnit, fandit mu, litovat ho nebo nesnášet...

Ivana11
07.09.2016

Knihu jsem po přečtení první třetiny odložila. Téma, které autor popisuje, mě zajímá a přečetla jsem o něm spoustu knih, ale toto jsem nedala. Absolutně mi nevyhovoval autorův styl. Škoda.

varanbooks
21.12.2015 3 z 5

Mám pocit, že autor chtěl do díla, které psal jako své stěžejní, dostat úplně všechno. Takže je to takové, jako když si pejsek s kočičkou dělali dort. Tu Sovětský svaz, do kterého hrdina přichází a odchází, jak se mu zlíbí, tu čarodějnice, tu najednou utnutá "školní" linie... Líp bych si početl, kdyby si kniha vybrala jedno téma (třeba skupinu připravující se na cestu do Palestiny v kontrastu s protektorátní židovskou "zlatou mládeží") a šla na dřeň a do hloubky. Jistě, příběh je mimo jiné o tom, jak mladý hlavní hrdina těká a tápe, jen se nemůžu zbavit dojmu, že podobně těkal a tápal i p. Kraus při psaní.

bookcase
31.07.2015 5 z 5

Velmi čtivý příběh židovského mladíka Štěpána. Hodně vrstevnatý, ale dobře se četl.

douchová
14.07.2015 4 z 5

Také musím říct, že to bylo trochu překvapení, hlavně po autorových předešlých knihách, které byly víc " na zemi " . Ale doporučuji.

cace
13.11.2014 4 z 5

Téměř dočteno. Bylo to velmi příjemné překvapení. Zpočátku není snadné se začíst a zorientovat se v postavách. Komu nevadí trochu mystiky a naopak dokáže ocenit neotřelé podání, doporučuji. Má opět po delší době literární zážitek. Možná jsem měla dát pět hvězd.

Štítky knihy

Židé

Autorovy další knížky

Ota B. Kraus
česká, 1921 - 2000
1993  73%Můj bratr dým
1948  90%Země bez boha
2014  76%Cesta pouští
1993  80%Vepři ve při
1991  100%Vítr z hor

Kniha Cesta pouští je v

Přečtených14x
Chystám se číst12x