Cesta osvobození

Cesta osvobození https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203194/cesta-osvobozeni-43x-203194.jpg 5 28 5

Úvahy a zamyšlení zaznamenané v této knize počínaje prvním esejem o zenu z roku 1955, až po poslední seminář, který Alan Watts vedl jen několik týdnů před svou smrtí umožňují čtenáři, aby pronikl do jeho myšlení a dávají představu šíře vlivů, které toto myšlení formovaly. Čtenáři se zde také dostává ukázky jiskřivého vtipu, kterým je prodchnuto veškeré dílo tohoto filozofického enterteinera, jak Watts sám sebe nazýval, a jeho snahy předávat smysl, význam a radost Cesty osvobození.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Pragma
Originální název:

Way of liberation , 2011


více info...

Přidat komentář

pablito
25.04.2020 5 z 5

Útlá knížečka s esencí myšlenek Alana Wattse. Dá se číst znovu a znovu.
"S naprostým úžasem sleduji běh světa. Vidím všechny ty lidi, jak jedou do zaměstnání, jak se ženou ve svých autech jako maniaci, aby se dostali do kanceláře, kde budou vydělávat peníze. Na co? Aby mohli pokračovat v tom samém, a jen velmi málo z nich to baví. Moudří lidé dostávají peníze za to, že si hrají - to je umění života."

Godvind
13.02.2020 5 z 5

Velmi příjemný, čtivý, poučný a místy úsměvný soubor autorových kratších textů. Pokud si jdete pro "Wattse", dostanete ho kopu na každé stránce.


EinAr
08.03.2016 5 z 5

Musel jsem přepsat Předmluvu:

Následující kapitoly přinášejí čtenáři bohatý výběr literárních prací a zaznamenaných přednášek z pozdního díla Alana Wattse. Představují reprezentativní pohled na jeho dráhu od první přednášky o zen-buddhismu až po jeho poslední seminář, který vedl jen několik týdnů před svou smrtí v roce 1973. Můžeme zde najít přehled formativních vlivů, které tvarovaly Wattsovu filozofii, a zároveň si díky nim uvědomit, že prostřednictvím Wattsova díla se západnímu světu dostalo do té doby bezprecedentního náhledu na východní myšlení.

Naproti tomu následující přepis Wattsova posledního semináře „Hra a přežití“ ukazuje, kam až se jeho myšlení v následujícím díle rozvinulo. Jeho zkoumání východního myšlení zde kulminuje v hravé filozofické syntéze. Tato interakce krystalizuje v další vybrané ukázce „Význam orientální filozofie,“ ve které se Watts zabývá základními otázkami, jež kladou východní náboženství obyvatelům křesťanského Západu.

Další kapitolou je přepis přednášky „Zdržení se soudu“ ve které se Watts zaměřuje na nevyhnutelné otázky a rozpory vznikající z pokusů západního člověka o sebezdokonalování a uvádí je do souladu s východním konceptem wu wej, čili nekonání, a nezasahování do způsobu, jakým svět je.

V následující kapitole „Čuang-c': Moudrost směšného“ Watts představuje čínského filozofa, v němž cítí zcela jedinečnou postavu celých dějin filozofie. Představuje humorný přístup mistra Čuanga k bezúčelnosti existence a zároveň tak ukazuje, že veškerá činnost orientovaná na budoucí cíle nemá význam, pokud si neustále a plně neuvědomujeme přítomný okamžik.

O tom, jak „žít v přítomnosti“ se nádherně hovoří v kapitole „Meditace“, která je v anglickém originále prezentována Wattsovou vlastní kaligrafií a ilustrována jednou z jeho kreseb Bodhidarmy.

Při vzniku tohoto díla mi nesmírně pomohli Rebecca Shropshire, která přepsala a redigovala mluvené přednášky, a George Ingles svou literární asistencí a odbornou radou, za což jsem jim velmi zavázán.

Mark Watts

Mill Valley, Kalifornie
Září 1982

stepan9119
14.04.2015 5 z 5

Nádherně a vtipně pojatá východní.... jak to popsat... pravda :)

Ikkju
19.06.2014 4 z 5

Wattsovo věci jsou jako proud vědomí, tedy spíš proud uvědomění; zvláštní je, jak je příjemné se v tom uvědomění ztratit...

Autorovy další knížky

Alan Watts
anglická, 1915 - 1973
1993  86%Ta kniha
1995  88%Cesta zenu
2020  90%Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti
2013  91%Cesta osvobození
1996  93%Radostná kosmologie

Kniha Cesta osvobození je v

Právě čtených2x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce14x
Chystám se číst47x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x