Cesta na jedno století

Cesta na jedno století https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60981/bmid_cesta-na-jedno-stoleti-00d-60981.jpeg 2 6 3

Vědeckofantastická novela soudobého sovětského prozaika, známého evokací aktuálních problémů současného života, se odehrává v daleké budoucnosti. Jejím hrdinou jeAlexandr Bartěňjev, muž s fenomenální pamětí, který vyhraje soutěž moskevského Ústavu pro výzkum mozku a jeho zakódovaný mozek je vyslán na cizí planetu, aby tam předal souhrn pozemských vědomostí. Druhá novela: Hlavní hrdina této novely udržuje v poslušnosti celou svou rodinu a všechny své blízké jen silou svého mozku a činí z nich vlastně duševní otroky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Sci-fi

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Peretušestvije dlinoj v vek, V kruge sveta , 1965


více info...

Malarkey
Malarkey
06.08.2022 1 z 5

Dvě vědeckofantastické novely z tehdejšího Sovětského svazu. Pravda, obal nabízel zajímavé myšlenky, což mě vlastně i nalákalo ke čtení. Nicméně opak byl ve výsledku pravdou.

První novela - Cesta na jedno století - je vlastně tou hlavní v této knize. Nemohl jsem se ale zbavit dojmu z toho, že do ní autor předal poselství tehdejšího Sovětského svazu. Se vším všudy. Tohle nebyla mírná propaganda a rozčilovalo mě to každou další stranou.

Druhá novela - Světlý kruh - pak byla totálně o prdu. Ta nebyla snad ani dobře napsaná, abych ji dokázal v klidu přečíst celou.

Po přečtení této knihy jsem přemýšlel, co s ní udělat, aby se k ní nikdo už nikdy nedostal. Minimálně pro to sovětské smýšlení a pro pocit, že to tady někdo v 70. letech přeložil do češtiny. Ostuda sci-fi.

Mira7m
Mira7m
15.01.2021 1 z 5

Gromova - velmi originální nápad.

SPOILER radiovými vlnami vyšlete kopii lidského mozku jiné civilizaci, což samozřejmě trvá (včetně odezvy) značný čas. Zjistíte ale, že najednou informace mezi těmito dvěma entitami probíhají jaksi rychleji jakousi telepatií, synchronicitou a pod.
KONEC

Bohužel ne příliš dobré zpracování, včetně toho umělého sovětského nadšení/pseodooptimismu. Co by tak s tímto tématem dokázal např. pan Lem....

Těndrjakov - na základě předchozí recenze jsem jen bez většího zájmu prolistoval.


Jája92
Jája92
22.02.2017 2 z 5

Poněkud mě tyto scifi příběhy zklamaly. Dvě hvězdičky dávám za první příběh o Alexandrovi Barteňjevovi - tam jsem se přece jen začetla , i když příběh plynul poněkud těžkopádně. Avšak za druhý příběh nemohu udělit ani jednu hvězdičku, neboť byl chaotický a nudný.

Část díla

Autoři knihy

Ariadna Grigorjevna Gromova
ruská, 1916 - 1981

Kniha Cesta na jedno století je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chci si koupit1x