Cesta lebek

Cesta lebek https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293890/cesta-lebek-dpE-293890.jpg 3 80 15

Warhammer - Gotrek a Felix série

< 13. díl >

Gotrek a Felix: neopěvovaní hrdinové císařství, nebo jen obyčejní zloději a zabijáci? Pravda leží jako obvykle někde uprostřed a záleží zcela na tom, koho se zeptáte… Gotrek a Felix dorazí do trpasličí pevnosti na Karak Kadrinu a zjistí, že je obležená jedním z největších vojsk Chaosu, armádou náčelníka Garmra. Když král Ungrim Železná pěst promluví o legendární ‚cestě lebek‘ a pokusu nenáviděného nepřítele otevřít bránu do říše Chaosu, Gotrek cítí, že ho očekává velký osud – i když možná ne takový, jaký by si sám zvolil. Zatímco králův vlastní syn vede vojsko Zabíječů, aby naplnilo prastaré proroctví, zdá se, že Garmr má vítězství na dosah ruky. Další z příběhů legendárních hrdinů Gotreka a Felixe ze světa Warhammer... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Road of Skulls , 2013


více info...

Přidat komentář

BigFous
25.03.2024 5 z 5

Po několika letech jsem se k sérii vrátil... Napřed jsem si přečetl znovu předchozí díly a tam dojem zůstal plus mínus stejný... S velkou obavou i kvůli hodnocení jsem se vrhl na Cestu lebek a jsem nadšenej. Vůbec nechápu tak nízké hodnocení. Lepší než jakákoliv kniha od Longa... Napřed jsem byl v šoku, že to není pokračování a chvilku jsem měl problém kam ten příběh zařadit. Ale celkově naprostá paráda. Souboje super, příběh paráda, nové postavy krásně vykreslené... Kousák s pamětníkem boží, ale úplně nejlepší byli charaktery válečníků Chaosu a nezaměřil se pouze na šampióna, ale i na jeho generály. Každý měl svůj příběh, komplexní postavy. Gotrek řezník,Felix znovu trochu jinak a líp.. spokojenost PS. Dawi Zharr konečně

Dawrin
08.08.2023 4 z 5

Moc nechapu zdejsi komentare. Styl psani bych rekl nejvice podobny Kingovi, Longova katastrofa nastesti skoncila, ten absolutne zmenil postavy, jejich vyjadrovani, z Gotreka udelal genia a z Felixe trotla, nehlede na to, ze z Felixe v knihach udelal uplakanyho teenagera namisto zkuseneho veterana. Felix v ceste lebek zabil vic nepratel nez za poslednich 5 knih :-D Nicmene. Samozrejme, vadi mi predevsim to, ze pise a meni jiz navstiveny a popsany Karak Kadrin. Pokud by se jednalo o jinou pevnost, byla by to vyborna povidka. Par veci nesedi,King byl, je a bude jen jeden, ale po tech otresnych protrpenych knihach od Longa to byl skoro balzam na mem temer 24 let trvajicim fanouskovstvi Gotreka a Felixe.


Set123
25.09.2022

Trpaslíci mi začali být protivní asi… pět knih zpátky. Jop, myslím že u Zabíječe orků mě definitivně omrzeli. Fakt se mi do knihy nechtělo a, nebudu lhát, také jsem ji spíše proletěl, než přečetl. Jedno mohu konstatovat. Jsou v ní trpaslíci. Více než jeden, toho jednoho jsem schopen tolerovat, ale toto… Nemohu si pomoci, kniha do příběhu nepřináší v zásadě nic nového. Nudil jsem se i u toho prolétávání. Zpětně mohu konstatovat, že jsem ji „přečetl“ jen proto, abych se mohl dostat k… No k Městu zatracených asi říct nemohu, to není můj cíl, tak alespoň k Hadí královně. Neříkám, u knihy jsem se klasicky vyvětral, po odborné literatuře to působilo jako drogový trip, ale opravdu, nechytlo mě to. A další trpaslíky, přátelé, další trpaslíky už asi nesnesu.

Panpalapax
17.04.2022 3 z 5

Nic moc překvapivého v knížce pro mě nebylo. Takovéto jednoduché fantazy klišé. Nějaké nové postavy jsou v boji zabity, staré a důležité postavy přežijí i nepřežitelné situace. Potěšili mě však dawi zharr. O nich byly zmínky v jiných knihách ze světa Warhammer. Jejich popis a jednání mi na ně sedí.

šmerdžito
02.12.2018 4 z 5

Cesta lebek od nového autora Reynoldse se mi líbila. Musím upřímně napsat, že jeho styl psaní se mi líbí a sedí mi. A to jak v této knize, tak i v pozdější knize Hadí královna. Je pravda, že je v této knize Gotrek upozaděný ještě více než obvykle a chová se jinak než je čtenář zvykly, ale celkově zápletka vedlejší postavy se mi líbila. Co ale musím vytknout je číslování knížek, takže to přímo nesouvisí s autorem. Knížka je v českém překladu označena jako 13. díl o Gotrekovi a Felixovi, a to není pravda. Celá nová trilogie: Cesta lebek, Město Zatracených a Hadí královna se dějově nachází mezi 1 a 12 knížkou a časově nenavazují. Jsou to samostatné romány. Mrzí mě, že v tom Polaris dělá zmatek. Knihu jinak doporučuji.

Milenium
26.01.2018 odpad!

zatim nejhorsi kniha ze serie

Predator3313
06.09.2017 2 z 5

Zklamání. Bohužel bych řekl, že autor si vzal velké sousto. Kdyby kniha neměla se Zabíječem nic společného, řekl bych, že je průměrná, bohužel jsem Felixe a Gotreka v knize skoro nepoznal. Jejich konverzace je spíš na úrovni 2 ´´lidí´´ kteří se nemají rádi, ale náhodou knihu prožijí spolu. Je tu sice snaha autora vypovědět něco o Gotrekově minulosti, ale to jak se vše dozvíme, prostě není Gotrekův styl. A fakt, že kniha nenavazuje na Zabíječe zombí… a vlastně netuším, na co navazuje to je pro mě velké zklamání, protože jsem se těšil hlavně na Snorriho. Ještě bych dodal, že fakt netuším o co vlastně v té cestě lebek jde, pokud jsem se nepřehlédl, nikde žádná zmínka o rituálu k vyvolání boha na kterého Garmr čeká.
A ještě drobná poznámka k textu, který je vložen jako popis knihy (a to nejen na této stránce, ale asi na všech). Všimli jste si někdo, že věta: ´´Zatímco králův vlastní syn vede vojsko Zabíječů Je pěkná kravina? Králův syn vede vojsko, kde snad není jediný Trolobijce (hádám, že těmi Zabíječi jsou mysleni Trolobijci).

Gordonlord
26.03.2017 3 z 5

Velmi přímočaré a syrové čtení. Samozřejmě není možné knihu srovnávat s předchozími díly z pera W.Kinga, není dokonce ani tak dobrá jako lepší kusy od Nathana Longa, ale pořád rozhodně není špatná. Je tu hodně soubojů, velmi dobře, zajímavě a zapamatovatelně vykreslené postavy (Kousáka jsem měl vážně rád ! ), děj je tak akorát jednoduchý. A kdyby závěrečná bitva byla epičtější, nebo alespoň z části tak monumentální, jak slibuje lineární šipka příběhu, která k ní celou knihu směřuje... a kdyby nekonečné popisy chaosu nebyly tak zdlouhavé, únavné a repetitivní, tak mohla být kniha o dost kratší, svižnější a vygradovanější.

nikolthestrange
07.03.2017 3 z 5

Mínusy
1) Felix strašně vyměknul. Pořád se něčeho bojí, něco ho bolí, na něco si stěžuje... To sice dělal i dřív, ale ne v takové míře, aby vypadal jako sralbotka. Práce s mečem taky nic moc, párkrát by bylo v tomto díle už po něm, kdyby ho někdo nezachránil na poslední chvíli.
2) Vztah Felixe s Gotrekem mi přijde hodně odměřený. Též skoro vymizel z jejich dialogů takový ten typický humor... škoda
3) Kniha nenavazuje na Zabíječe zombie - nevím pořádně, kam si ji v příběhové linii zařadit a to mě dost to mate.

Plusy
1) Pěkně popsané souboje.
2) Poutavě vykreslené postavy.
3) Moc se mi líbily pasáže chaosu.
4) Má to docela smysluplný děj, což prý nemám očekávat od Města Zatracených, na které se chystám příště. Ajajaj :(

Miro.slav
05.09.2016 2 z 5

Zatiaľ najhoršia kniha o Gotrekovi a Felixovi (snáď sa dočkáme adekvátneho a kvalitného pokračovania a ukončenia série). Kniha však nie je zlá preto, že príbeh nenadväzuje na „Zabíječe zombií“. Nie je zlá ani preto, že túto knihu nenapísal King (osobne mi viac sedel Longov štýl než Kingov). To, čo mi vadí je, že príbeh je bez ducha, chýba mu náboj, iskra, vlečie sa zotrvačnosťou, pasáže venujúce sa Chaosu sú bez nejakej charizmy. Dokonca aj samotní trpaslíci mi tu prídu akýsi odťažití a odcudzení (a to príbehy o trpaslíkoch zbožňujem). A samotná „cesta lebek“? No, bol som z toho rozčarovaný a sklamaný. Čo sa týka lokalizovania príbehu do ságy o Gotrekovi a Felixovi, tak sa zdá, že dej sa odohráva niekedy v dobe po prvých dvoch Kingových knihách. Felix totiž hovorí, že „Jediná trpasličí pevnost, kterou Felix předtím navštívil, byl Karak Osmi vrcholů“, pričom v treťom diele sa dej odohráva v pevnosti Karak Dum. V štvrtom diele sa Felix ocitá v samotnom Karak Kadrine! O tom, že sa dej odohráva po „Zabíječovi trolů“ a „Zabíječovi skavenů“ napovedá aj fakt, že sa v príbehu spomína mesto Nuln, ktoré napadli krysáci. Príbeh nemôže byť neskoršieho dáta, pretože by to nekorešpondovalo s Felixovým presvedčením, že „Gyrokoptéry viděl už dřív, ale jen z dálky“. V „Zabíječovi démonů“ sa Felix ocitá v blízkosti gyrokoptér na palube „Ducha Grungniho“ a v „Zabíječovi lidí“ s Gotrekom na jednej gyrokoptére prenasledujú túto vzducholoď. Aby to však nebolo také jednoduché, tak Reynolds nakoniec píše, že Felix „viděl válečné stroje skavenů, jak trhají ulice Nulnu, a viděl duel obrovské vzducholodi s obrovským plazem na obloze“. Práve tento druhý fakt nadobro mätie možnosť zaradiť toto dielo do chronológie ságy, pretože by sa dej musel odohrávať po „Zabíječovi draků“!

Príbeh má však aj pozitívne momenty (síce dosť málo), napr. zaujímavú filozofickú myšlienku ohľadne života: „Život je největší vítězství, človíčku ... Dokud žijeme, triumfujeme“ (toto však netvrdí Gotrek, ale trpaslík patriaci k dawi zharr).

jan1483
01.09.2016

Docela dost mi vadilo, že autor značně narušil dějovou linii, určenou předchozími díly. Podle všeho se děj této knihy odehrává po událostech Zabíječe upírů, ale v té době měl být Gotrek s Felixem na cestě do Albionu. Nehledě na to, že se tu mluví i o tom, že Felix krom Karaku Osmi vrcholů nikdy nespatřil žádnou trpasličí pevnost a přitom ten navštívil jak Karag Dum v pustinách Chaosu tak i samotný Karak Kadrin při návratu. A i to že autor změnil postupný vývoj Felixe z bojácného hejska v protřelého veterána a opět z něj udělal hejska, není uplně dle mého gusta. Kdyby šlo o jiné postavy příběh by to byl zajímavý a poutavý, ale takto tomu chybí propojení s příběhem postav, jak už ho známe.

OSTROVID
13.07.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila, příběh byl syrový a brutální, bitka skoro na každé stránce. Samozřejmě že není dokonalá, protože nikdo není dokonalý:-). Ano, trochu mě mrzelo, že kniha nenavazovala na Zabíječe Zombie, ale brzo mě to přešlo. Trochu mě také štvalo věčné omílání trpasličí hanby a trpasličích křivd a věčné tlachání o krvavé cestě a věčné bitvě. A trochu mi i přišlo, že zde autor Felixe trochu změkčil a ne příliš dobře vykreslil jeho vztah s Gotrekem. V předchozích dílech, které na sebe navazovaly, byl Felix mnohem tvrdší a houževnatější a nemusel se nezbytně vždy spoléhat na záchranu od trolobijce, naopak. Pamatuji si, že se v některém z předchozch dílů spolu dokonce očarováni temnou magií střetli, meč proti sekyře, a boj byl vyrovnaný. V této knize je Felix popsaný tak, že na Gotreka ani jiné šampiony ani zdaleka nemá. Což je škoda, protože Felix je uznávaný drakobijce. O tom vztahu Gotreka a Felixe už jsem se zmiňoval, v předchozích dílech, hlavně v těch posledních,už byli Felix a Gotrek spíš přátelé než trolobijce a pamětník. Alespoň na mě to tak působí. I přes to všechno se mi kniha četla velice dobře.

Eruner
18.05.2016 3 z 5

Pro mě zklamání snad ve všem. Jako kniha z jiným titulem a náhodnými postavami by byla dobrá a to je za 3.

PierRe Vesper
16.05.2016 2 z 5

A ještě mi vadí zpackaná obálka. Nejde o obrázek, ale o malý, ale v dlouhodobě vycházející a vlastně nejslavnější warhammer sérii detail. Kde se pod názvem píše, že toto je Třináctá kniha příběhů o GaF. To je kravina, když tato kniha nezapadá časově do děje. A pokud ji chtěl autor obálky označit jako 13. vydanou knihu o GaF, tak to má taky špatně, protože ještě vyšla(správně neoznačená) Gotrek a Felix Antlogie, tudíž by tato kniha měla být 14.

Nevím co vedlo ke změně Vertiga.cz za Jiřího Horského, ale ta změna byla špatná, měl by to dělat někdo, kdo tomu rozumí.

Mě jako fanouška a sběratele tento malý detail hodně nasírá.

Jen jsem to chtěl objasnit a vyjádřit mé nasrání. Dík.

PierRe Vesper
16.05.2016 2 z 5

Jsem někde na pomezí v rozhodování se, jak to ohodnotit, ale asi tomu dám 3 trpaslíky z 5 válečníků Chaosu.

Jak je časově příběh neurčen, tak se pro mě potácel i autor mezi různými knihami s touto jednou. Není to klasickej Gotrek a Felix a určitě ne klasická Kingovka(od Williama :-D), ale zase oceňuji to, že se autor opravdu hodně snažil navázat ve tejném duchu.

Štítky knihy

meč a magie chaos magie chaos

Autorovy další knížky

Josh Reynolds
americká
2016  66%Cesta lebek
2017  73%Hadí královna

Kniha Cesta lebek je v

Právě čtených1x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce80x
Chystám se číst21x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x