Cesta kostí

Cesta kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487335/bmid_cesta-kosti-JMM-487335.jpg 4 49 16

Spisovatel Richard Douek vám spolu s výtvarníkem Alexem Cormackem přináší brutální příběh o přežití. Čerpá z historie a ruského folkloru, ve kterém se nejhorší vězení na světě stává pouze bránou k ještě temnějším hrůzám. V roce 1953 jsou sibiřské gulagy v oblasti Kolymy peklem na Zemi. Takže když se Romanu Morozovovi naskytne příležitost k útěku, samozřejmě příliš neváhá. Jenže i když se Romanovi a jeho dvěma společníkům podaří utéct, pořád je od svobody dělí stovky kilometrů nehostinné, mrazivé tundry. Vydejte se spolu s Romanem, Grigorijem a Sergejem na pouť smrtící pustinou a položte si jednoduchou otázku: „Co bych udělal já?“ Douekův krajně znepokojivý příběh vás spolehlivě vyvede z komfortní zóny a doslova zmrazí veškeré vaše iluze.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Mighty Boys
Originální název:

Road of Bones , 2020


více info...

Přidat komentář

mpb1913
09.10.2023 5 z 5

Brutální doba, brutální místo, temný příběh a to vše umocněno skvělou kresbou. Cestu kostí si užijete.

Roseblood
17.04.2023 5 z 5

Cesta kostí není vůbec jednoduché čtení, je plné násilí, zoufalství a boji o přežití. Je to skvělý komiks.
Autorovi se povedlo perfektně přiblížit tu bezmoc hlavního hrdiny i jeho nelehký boj o život.
Dostala jsem krajně děsivý, znepokojivý folk horor zasazený do uvěřitelného prostředí.

Kresba je neskutečná, někde vás nechá rozjet fantazii tak, že se vám pomalu neudělá dobře a jinde vás nešetří a ukáže vše v syrové brutalitě.

Po přečtení nebudete o moc chytřejší než na začátku, protože sám autor v doslovu uvádí, že chtěl klást otázky ne dávat odpovědi.

Všem vám otrlým vřele doporučuji, byla to krvavá, divoká, napínavá jízda ale stála za to.


lordchaos
03.04.2023 5 z 5

Je to čtivé, hororové a dokonce inspirované historickou realitou. V rámci žánru nemám co vytknout.

Morbidus
11.09.2022 4 z 5

Řekl bych, že síla této knihy spočívá zejména v tom, že poměrně brzy vytušíte, co se zde v rámci příběhu odehraje. A k vaší hrůze se to opravdu děje! Tu v mlaskavě rudých barvách, onde v nekonečném bílém mrazu. Právě kombinace tušeného a skvělé kresby způsobil, že děj pro mě získal takřka zvukový rozměr. Dalším velkým plusem je, že jakkoli ústřední trojice vypadá do jisté míry podobně, postavy jsou vykresleny (charakterově i obrazem) natolik živě, že nebyl větší problém je vzájemně rozlišit.
Zlo zde má mnoho podob - od lidského až po nadpřirozené. Obojí je v důsledku propojené a můžete si zvolit, která úroveň horroru vám sedí. Z otevřeného konce pak vane mráz, který do mysli přináší nepříjemné otázky. Ale i když bych chtěl podobného materiálu víc, v příběhu samém už není co dodat. Zaujal i autorův doslov (který dění zasadil do reality a dodal mu tím další rozměr) a obrazové bonusy, které v sobě příslušné emoce nesou i beze slov.
Kvalitní horrorový komiks, drsnější čtení - za mě rozhodně dobrá volba.

Denny456
24.07.2022 3 z 5

Nebylo to špatný, ale zase žádný veledílo. Takový průměrný,. lehce hororový komiks. Kresba lehký nadprůměr, scénář taky. Zkuste to.

het2
10.06.2022 3 z 5

Taková jednohubka, která až moc připomíná (včetně minimálně jedné postavy) horrorovou (avšak notně osekanou) verzi parádního filmu Petera Weira Útěk ze Sibiře. Na jedno přečtení fajn, jinak nic víc.

Ivan Kučera
24.05.2022 4 z 5

Žiadny Boh. Len hlad. Veľká pecka. Od Cesty kostí som nič nečakal, o to príjemnejšie ma prekvapila. Spadá do extrémne (logicky) temných „táborových“ (gulagy, koncentračné tábory) komiksov typu Vrána: Soumrak bohů alebo Čertův rypák/Tulipánek. Najhoršie na nej je, že najstrašnejšie veci sú inšpirované skutočnosťou (pochovávanie pod cestou, hladomor, kanibalizmus v podobe tzv. „chodiaceho obeda“). Takže ak chce niekto nadávať na tvorcov, ako neúctivo pristupujú k historickým udalostiam, nech si láskavo naštuduje, aké svine v 50. rokoch riadili Sovietsky zväz a to, čo robili. Ak vás odsúdili na 10 rokov a umiestnili vás do gulagu, v podstate sa to rovnalo trestu smrti, keďže priemerné dožitie v takýchto neopísateľných podmienkach bol cca jeden (!) rok. Môj otec, ročník 40, na Rusov nikdy nemal pekné slovo. Veľmi dobre vedel, o čom hovorí. Cesta kostí je snežný gulagovsko-kanibalsko-domovojský survival, čo je síce divoká, ale perfektne fungujúca kombinácia. Scenáru Richarda Doueka nechýba nedoslovnosť, takže ani po druhom precitaní nebudete stopercentne vedieť, ako to bolo. Príbeh je sympaticky jednoduchý, priamočiary a nekomplikovaný. Avšak i na menšej ploche dokáže rozohrať zaujímavú a šialene tragickú hru. Vyhodí vás z pohodlných životných koľají skôr, než si uvedomíte, že to chce urobiť. Minimálne pár hodín vám táto extrémne strastiplná cesta mrazivou tundrou nedokáže odísť z hlavy (hoci by ste si to priali, vrátane strašného posledného panelu). Kresba Alexa Cormacka je fantastická. Alex nádherne nakreslil drastickú „ruskú zimu“ a majestátne, krásne, ale kruté a absolútne nič neodpúšťajúce hory s priepasťami, z ktorých hĺbky sa točí hlava. I najväčší drsňáci, zvyknutí doteraz riešiť svoje problémy hrubou silou, sú proti prírode bezmocní ako malé deti. Beštiálne poňal explicitné scény násilia, ktorých je len hŕstka, ale o to čvachtavejšie sú spracované. Je pravda, že postavy je od seba vcelku ťažké odlíšiť, ale neustále sa oslovujú menami a sú len tri a pri druhom čítaní som sa v nich orientoval bez problémov. Nové komiksové vydavateľstvo Mighty Boys tento skvelý hororový komiks vybavilo tvrdou väzbou, kvalitným papierom, 12. výtvarnými bonusmi a 2-stranovým záverečným slovom. Kto pácha najväčší teror? Fiktívne (?) nadprirodzené bytosti, alebo ľudia? Osobne odpoveď na túto otázku poznám, ale nie je to také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, lebo to, čo v Ceste kostí stvárajú niektoré postavy, tak sú k tomu de facto donútené. Kto je teda dobrý a kto zlý? Dá sa to vôbec povedať? Povedal by som: užite si. Ale toto si fakt neužijete.

mirec88
13.04.2022 4 z 5

Napínavý horor, na ktorého konci nie ste o nič múdrejší ako na začiatku. Ostatne, autor v doslove aj píše, že jeho cieľom bolo položiť otázky, ktoré vo vás budú doznievať aj niekoľko dní po dočítaní. Ja som túto strašidelnú survivalovú jednohubku zhltol na ceste do Košíc a bola to riadne napínavá, brutálna jazda. Ale krátka. Inak fakt odporúčam, je to mäso.

jarynek
09.04.2022 5 z 5

Zápletka možná není z nejoriginálnějších, ale přesto mne kniha hned chytila svojí atmosférou. Hned od začátku se ve vyprávění propadáme do čím dál většího marasmu, beznaděje, násilí. Cesta hlavních hrdinů za svobodou je dlážděná nejen kostmi, ale i krví. K tomu trochu fantaskna a závěr, který ač spíše otevřený, tak byl hodně zajímavý. Syrová kresba se výborně hodí ke stylu, jakým je příběh podán. Kniha na jeden večer, ale rozhodně ne večer tuctový.

ebbe_voe
03.04.2022 3 z 5

Vydařená komiksová hororová novela. Příběh lineární, pointa slušná. Taková jednohubka, nepřekvapí - neurazí.

Fuckenbrau
04.03.2022 3 z 5

Jako celekem fajn krvavej příběh ze Sibiřského gulagu a úťěku z něj. Není to první comics, kniha či film na dané téma, co jsem měl tu čest číst či vidět. Občas zde probleskne inspirace z dřívějších a slavnějších děl. To ovšem není nic špatného.
Přišlo mě to celé trochu předvídatelné a občas poněkud nepřehledné. Za mě žádná bomba, ale velmi slušná hororová příjemnost!

GoodGames
11.02.2022 5 z 5

Cesta kostí je brutálny a napínavý hororový survival, ktorý sa šikovne zahráva s čitateľom. Príbeh je dostatočne silný a doznieval vo mne aj niekoľko dní po dočítaní. To je hlavný dôvod plného hodnotenia a ak máte chuť na drsný horor, určite si dobre pochutíte.

trudoš
06.02.2022 4 z 5

Jednoduchý horor, pohybující se na hraně realistického dramatu a snového děsu. Richard Douek nijak neidealizuje lidskou touhu přežít, obzvláště pohybujeme-li se v prostředí sibiřského gulagu. Syrová absurdita příběhu vám dojde už v okamžiku, kdy se dozvídáte, že hrdina byl zavřen na dvacet let nucených prací za špatný vtip o Stalinovi. To si pak jeden hned přestane dělat iluze o lidech nebo hodnotách někde na konci světa, kde namísto lišek dávají dobrou noc šklebící se přízraky.
Cesta kostí však nestojí jen na scénáři, ale také na atmosférické kresbě Alexe Cormacka, která bravurně vystihuje podstatu místa a okamžiku. Každá rána pěstí bolí i samotného čtenáře, stejně jako všudypřítomný mráz a narůstající hlad v útrobách hrdinů. Sto stran pak oběma tvůrcům bohatě stačí k tomu, aby se se ctí vypořádali s nároky hrůzostrašného vyprávění, jež potěší jak dobře vygradovaným konfliktem, tak nezodpovězenými detaily, nechávajícími prostor pro vlastní fantazii. Povedená záležitost na jeden večer.

eraserhead
05.02.2022 4 z 5

Mě snad ty komiksy i začnou bavit. Sice poměrně předvídatelné ale přesto dost mrazivé, syrové a působivé. Svým způsobem povídka ze sibiřského pekla na níž je velmi sympatické to, že děs a hrůza v ní přichází hned z několika stran a úhlů. Čtenář si v podstatě může vybrat, co ho děsí více. Skvělá kresba. Mohlo by toho v knize ale být trochu více, takhle dobrého komiksu bych snesl větší porci.

Milten
05.02.2022 4 z 5

Jak už z názvu tohoto komiksu vyplývá, tak na postavy tohoto díla nečeká nic pěkného. Příběh je temný, brutální a trochu zkratkovitý, ale možná o to lépe funguje pocit beznaděje, který jsem z něj měl. Přežít, ale za jakou cenu?

Norri
02.02.2022 5 z 5

Příjemná jednohubka okořeněná brutalitou, masakrem a děsem. Někdo si může stěžovat, že je to předvídatelné. Ano je. Zvláště pro národ Járy Cimrmana, který se stejnou zápletkou také pracoval. Ale vůbec to nevadí. Právě proto, že víme, kam to směřuje, tak si můžeme užívat tu plíživou atmosféru hnusu a brutality očekávaného. Navíc čtenář ví, že lidi nejsou jediné monstra, které skrz to bílé peklo putují. Ale možná taky jo. Kresba a barvy mě bavily. Jednotliví aktéři jsou ve svých mundůrech a kuliších trošku hůře rozeznatelní, ale scénář s tím do určité míry pracuje a kreslíř Alex Cormack jim udělal dost detailů na to, aby je čtenář dokázal rozeznat tam, kde je to potřeba. Doslov autora Richarda Doueka pak celou knihu zasadí do historického kontextu.

Štítky knihy

komiksy horory

Autorovy knížky

Richard Douek
americká
2022  85%Cesta kostí

Kniha Cesta kostí je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce39x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x