Cesta kolem světa za 80 dní

Cesta kolem světa za 80 dní https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93671/mid_cesta-kolem-sveta-za-80-dni-y0n-93671.png 4 1071 143

Příběh začíná 2. října roku 1872 v Londýně a jeho hlavními hrdiny jsou bohatý, osamělý a svobodný anglický džentlmen Phileas Fogg se svým francouzským sluhou Passepartoutem (v některých českých vydáních označován jménem Proklouz), který se nechal u Philease Fogga zaměstnat, protože věřil, že díky pánovým pravidelným zvykům bude mít klidnou službu. Netuší, že jeho pán si odpoledne v Reformním klubu, jehož je členem, přečte v The Daily Telegraph článek o otevření nové železniční tratě v Indii a spočítá si, že díky tomu je nyní možno vykonat cestu kolem světa během osmdesáti dnů. Když ostatní členové klubu vyjádří své pochybnosti o provedení takovéto cesty, vsadí se s nimi o celé své jmění (dvacet tisíc liber), že cestu uskuteční. A tak se ještě téhož dne večer musí Passepartout se svým pánem vydat vlakem ve 20.45 na strastiplnou cestu. Oba netuší, že jsou sledováni detektivem Fixem ze Scotland Yardu, protože Fogg odpovídá popisu bankovního lupiče...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Tour du monde en quatre-vingt jours , 1873


více info...

Calinda
Calinda
předevčírem 3 z 5

Příběh jsem doposud znala jen z kreslené verze v tv, kterou jsem viděla v dětství a moc se mi líbila, mám v plánu se podívat i na tu hranou. Kniha mě zaujala hlavně humorem, některé pasáže a dialogy jsou velmi vtipné - suchý humor, který Vám někdy dojde až zpětně (nebo je problém u mě :-) Nechybí spoustu dobrodružství a akčních scén. Jediný, ale docela významný problém, který s knihou mám, je nepropracovanost a “klouzání po povrchu - prostředí, postavy i jednotlivé události by si zasloužily více vykreslit, popsat, procítit. Akčním scénám tak chybělo napětí, krajina, ač se neustále mění, působí stále stejně jednotvárně a zrovna tak i postavy.Nejsem úplně zklamaná, ale kreslený seriál mě bavil víc.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Velmi napínavá kniha, která je krásným historickým cestopisem okořeněným dobrodružstvím. Dnes už je tento příběh tak začleněn do kultury, že se snad nenajde nikdo, kdo by neznal alespoň jeho základní kostru.
Philleas Fogg v rámci sázky vyrazí na cestu kolem světa, kterou musí stihnout do 80 dní. Během cesty se svým sluhou Passepartoutem překonává různé překážky. Postupně se připojují další postavy jako inspektor Fix, který se Fogga snaží zadržet nebo indická princezna Auda.
Velmi se mi líbily popisy míst, kterými cestovali. Úžasné a až romantické líčení přírody i architektury, se kterou se na cestě setkávají. Jak by se mi líbilo podniknout takovou cestu v devatenáctém století s nimi! Slabší stranou příběhu jsou postavy, které jsou zcela jednodimenzionální, nicméně tomuhle příběhu to příliš nevadí.
Skvěle zvládnutá práce s časovou tísní a napjatou atmosférou. Parádní popisy všech možných způsobů přepravy a velmi originálních řešení ošemetných situací. Celkově dávám slabších pět hvězd. Slabších proto, že zejména začátek knihy se mírně táhl a chvilku trvalo, než se Foggova skupinka dostala do tempa cesty.


PitoR
PitoR
12.02.2024 5 z 5

Za 80 dní...
Trvalo mi, kým som sa odhodlal vrátiť k verneovkám, ale neľutujem. A mal som to urobiť už skôr.

Rozhodol som sa odpútať od každodenných starostí, problémov i šialeností súčasného sveta a vrátiť sa do rokov, keď svet bol pre mňa gombička. A Jules Verne mi to umožnil mierou vrchovatou. Precestoval som s ním a jeho hrdinami okolo sveta a užil si to naplno. S tým pokrokom sa nám modrá planéta „scvrkla“, pretože sa dá precestovať za poriadne krátky čas. V 19. storočí to však také jednoduché nebolo, ale anglický gentleman Phileas Fogg sa stavil, že to zvládne za 80 dní a ja som jemu i jeho priateľom celý čas fandil, aby to neľahké dobrodružstvo dotiahli do úspešného konca.

Určite to nebol môj posledný návrat k verneovkám a k francúzskemu autorovi sa opäť vrátim.

Lothar.777
Lothar.777
09.01.2024 3 z 5

Tak trochu klasika, pěkná výprava kolem světa. Matně pamatuju seriál pro děti, tak jsem si to oprášil. Dá se.

nikolet
nikolet
16.11.2023 5 z 5

Další krásná Verneovka. Bylo to takové doplňující čtení. Děj jsem znala z úžasného španělského seriálu.

Lele61
Lele61
01.08.2023 4 z 5

Klasická kniha mého dětství :-) Cesta pana Fogga okolo světa za 80 dní díky poněkud bláznivé sázce a nejrůznější dobrodružství, která v rámci svého putování zažije. Vhodné pro mládež - snad i tu současnou.

sgjoli
sgjoli
28.05.2023 4 z 5

Cestu kolem světa za 80 dní jsem poslouchala jako audioknihu, konkrétně jako dramatizaci. Nevím, do jaké míry to bylo proti originálu zkráceno, možná trochu ano, ale nevadí, protože jsem si to vlastně dost užila. Nehodnotím plným počtem, na to se mi tato dramatizace zdála místy trochu po povrchu klouzající. Ale určitě mne to bavilo víc než Patnáctiletý kapitán.
Líbil se mi protiklad mezi tajemným, skoro až mysteriózním Phileasem Foggem, který kolem sebe postavil jakousi neproniknutelnou zeď, a jeho sluhou Passpeartoutem, který je takový otevřenější a přímější. Přesto mi přišlo, jako by se právě těmito povahami docela dobře doplňovali. Phileas Fogg mi tu přišel jako skvěle vykreslený typický lord z Anglie se vším všudy. Tak trochu chladný čumák, za každých okolností uhlazený a bezchybný, bez nějakých přílišných emočních extempore, poněkud snob. Nevím, jestli to Verne myslel jako karikaturu, to si netroufám odhadovat, nicméně mne to hrozně bavilo.
Zápletka sama o sobě není zas tak složitá, ale to nic nemění na tom, že audiokniha sama o sobě byla vskutku zábavná, měla švih a dějově to nepostrádalo rozličné zákruty a překážky, které naši hlavní hrdinové museli překonávat.
Příjemný zážitek z audioknihy jsem dostala i díky příjemné interpretaci řady narátorů - na audioknize se podíleli např. Jiří Adamíra, Svatopluk Beneš, Ladislav Mrkvička či Petr Nárožný. Audiokniha se mi poslouchala velmi dobře.

TheRaven
TheRaven
07.05.2023 4 z 5

[lehké spoilery] "Správný Angličan nikdy nežertuje, když jde o tak vážnou věc, jako je sázka." Cesta kolem světa za osmdesát dní je jedenáctou knihou z cyklu Podivuhodné cesty a jednou z těch vůbec nejslavnějších. A není divu. I když se autor přirozeně vyřádí na zeměpisný pasážích, není jich zase tolik, aby se čtenář neuvyklý Vernovu stylu stihl nudit (proto patrně tuhle verneovku zatím nevykleštil Ondřej Neff, pokud vím). Naopak se jedná o příběh originální, svižný, dobře vypointovaný a skvěle a vtipně napsaný. K celkovému vyznění přispívá i samotná hlavní postava, Phileas Fogg, který rozhodně není typickým cestovatelem, zato je (dle autora) typickým Angličanem. Na cestu kolem světa se nevydává z touhy poznat daleké kraje, nýbrž aby prokázal, že má pravdu (že takovou cestu lze v dané lhůtě vykonat), a vyhrál sázku. Z toho důvodu neprojevuje sebemenší zájem o místa, jimiž projíždí, a zůstává v lodní kajutě či vlakovém kupé, kde věnuje se svému milovanému whistu či propočítávání, zda cesta probíhá dle plánu. A i když neprobíhá, obvykle neprojeví ani špetku rozčilení: "Zdálo se, že není o nic vzrušenější než palubní chronometry."

Samotná výprava obnášející skákání z jednoho dopravního prostředku na jiný by samozřejmě čtenářovu pozornost po celou dobu neudržela, proto Verne svému hrdinovi do cesty nastraží několik nápaditých překážek. Závěrečná pointa je vynikající, byť se v ní skrývá jedna logická chyba (tedy pokud z Ameriky do Liverpoolu neodjíždí parník téhož jména každý den). Výtečná verneovka, která oplývá humorem a nadsázkou (podobně jako třeba Ze Země na Měsíc), a i díky tomu zůstává čtivá i pro dnešního čtenáře, třebaže jej možná zarazí (pobaví) trochu stereotypní popisování různých národů či jedna naturalistická pasáž plná krve a cárů masa. Škoda také, že autor víc nepracoval s postavou paní Audy, která se nakonec byla spíše suvenýrem, než skutečnou postavou, ale to už bychom asi chtěli příliš.

Aerine
Aerine
03.03.2023 2 z 5

Jako dítě jsem měla moc ráda animovaný seriál se zvířaty v hlavních rolích. Ke knize jsem se dostala až jako dospělá a přišlo zklamání. Pan Fog je studený čumák - jakási představa typického Angličana, nic ho nerozhází, jako by mu bylo vše jedno. Akce je překvapivě málo. Spoiler: překvapení, že předběhli čas je naprosto nepřekvapující, bylo mi to jasné už od začátku, a svatba byla už očividným klišé.

Ale jak už tu někdo zmiňoval. V době vzniku musela kniha způsobit ohromný boom.

los
los
19.02.2023 3 z 5

jelikož jsem viděl několik filmových zpracování, nebylo pro mne čtení napínavé, ale aspoň jsem se zaměřil na popisy a francouzské vtipkování o Angličanech

Kabuky
Kabuky
30.12.2022 5 z 5

Kniha mého dětství.

Mája777
Mája777
29.12.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem opět otevřela knihu pana Vernea. A uchvátila mě stejně, jako kdysi. Ano, autor velice rád popisuje cokoli - společnost, města, přírodu …, ale musíme obdivovat jeho znalosti. A zároveň i jeho předvídavost. Určitě si znovu přečtu i jeho další knihy.
(29. 12. 22 - 28 877 - 65)

Sisi394
Sisi394
11.12.2022 5 z 5

Precteno jako audiokniha. Bylo to fajn dve a pul hodiny, skvele nacteno vicero lidma.

maja8148
maja8148
26.11.2022 5 z 5

Poté, co jsem se pokusila přečíst Tajemný hrad v Karpatek a někde zhruba v třetině jsem to vzdala, jsem došla k názoru, že Jules Verne není pro mě a ač se neustále vydává a lidé jej kupují a dříve jeho literaturu vážně četli a dnes je to přežitek a je to jeden z autorů o kterém všichni slyšeli a učili se, ale reálně ho nikdo (nebo skoro nikdo) nečte a jeho knihy se prodávají z povinnosti.

Ovšem pak jsem narazila na člověka, který je opravdu čte a baví jej. Nevěřila jsem tomu. Vážně ne. Ale byla jsem přesvědčena, ať mu dám ještě jednu šanci.

A víte vy co?

Ano Hrad v Karpatech, je pro mě pořád kniha u které by jeden umřel, ovšem toto je něco úplně jiného! Bavilo mě to i když Foga jsem občas nechápala (a ještě více teď nechápu jeho filmovou verzi z roku 2004) a nerozuměla jsem Figovi, ovšem oblíbila jsem si Passepartouta a jeho filmové veze mě už asi nikdy nebudou uspokojovat (jeho animovaná asi i nadále ano).

A hlavně mě tato kniha přesvědčila, že Verne je dobrý spisovatel, který se dá číst i v dnešní době a rozhodně se ještě do nějaké jeho knihy pustím.

Lenka2533
Lenka2533
18.10.2022 5 z 5

Mamka Verna v dětství milovala, takže jsem se inspirovala a rozhodla jsem se přečíst si to :D A byla jsem překvapená, protože se to četlo dobře a rychle.
Styl psaní mi vcelku sedl. Příběh mě i bavil, takže hodnotím kladně. Myslím, že na maturitní četbu je to dobrá volba.

Jury
Jury
21.09.2022 4 z 5

Lituju, že se mi ta kniha nedostala do ruky v mladším věku…bylo to fakt příjemné víkendové čtení…žádné protahování, krátké kapitoly k věci a supr popisy míst kidy se projíždělo…rozhodně zkusím další knihu autora :)

medlovice
medlovice
19.09.2022 5 z 5

Je ostuda, že mě ke čtení dostala jiná kniha, romantická Cesta za tebou za 8o dní a nutila mě srovnávat i když jsou každá o něčem jiném . A obě dobré . Ale tato lepší a zábavnější.

Apo73
Apo73
10.09.2022 4 z 5

Napsal jsem u Vinnetoua, že jsou dvě skupiny - verneovci a mayovci. Já patřím mezi mayovce, ale Vernea ctím. Asi jsem nikdy nepropadl jeho vědecko-fantastickému vizionářskému světu, a ani rozvláčnosti jeho líčení, nicméně: Cesta kolem světa a Dvacet tisíc mil pod mořem jsou opravdu (podle mě) jeho vrcholy. Když si sluha anglického gentlemana po mnoha kilometrech cesty uvědomí, že zapomněl zhasnout a gentleman suše odpoví, že platba za světlo půjde na jeho účet, to jsou klasické dialogy. Takže ano, klasik dobrodružné literatury, které si každý kluk musí přečíst.

alishek
alishek
09.09.2022 5 z 5

Nádherně a poutavě napsané dobrodružství anglického gentlemana, který se kvůli sázce vydá na cestu kolem světa a že je to cesta!

Janizoun
Janizoun
19.08.2022 5 z 5

Můj obrovský oblíbenec Jules Verne. Ačkoliv jsem žena, miluju všechny "Verneovky". Vyrostla jsem na nich a jsou má "srdcovka". Jako holka jsem "hltala" stránku za stránkou a nedávno jsem zrovna po letech tuto knížku opět četla a nic se u mě nezměnilo, "hltala" jsem jí jako zamlada :-) Filmy jsou povedené, krásné, ale knihy mají své kouzlo... ;-)