Cesta kolem světa

Cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61314/bmid_cesta-kolem-sveta-9Km-61314.jpg 4 28 4

Tato kniha je samozřejmě jen výňatkem z Cookových deníků, které ve svém souborném vydání zabírají několik tisíc stran. Při výběru zaměřeném hlavně na druhou, nejvýznamnější plavbu bylo nutné vypustit některé příliš odborné nebo popisné pasáže, zajímající pouze odborníky. Ne všechny názvy, kterými velký mořeplavec pojmenoval nejrůznější ostrovy, hory a mysy se objevují na mapách ještě dnes. Přírodopisci pojmenovali odlišně i mnohé z ptáků a zvířat, které Cook viděl jako první, a roztřídili je podle jiných hledisek. Ponechali jsme je většinou v původním znění, i ony jsou dokladem o myšlení velkého cestovatele, pouze jsme někde doplnili názvy nové.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Panorama
Originální název:

The Journals of Captain James Cook , 1974


více info...

Přidat komentář

rumund
08.04.2024 2 z 5

Ač mám cestopisy velice rád, tak zápisky z deníků Jamese Cooka mě teda moc nepohltili. Asi jsem teda spíš na ty novodobější cesty se Ziburou a spol, než objevování světa v 18.století.

SlávaL
25.04.2022 4 z 5

Na svoji dobu neuvěřitelně osvícený člověk. Kdybych měl možnost se s někým plavit kolem světa, tak jednoznačně s tímto člověkem. Kniha psaná formou deníku, což ale není poutavosti na závadu. Absence mapy alespoň nutí člověka oprášit atlas světa a oživit znalosti ze zeměpisu.


laubrino
06.02.2020 3 z 5

Vypraveni pekne. Bohuzel v knizce tohoto typu mi chybela jedna zcela zasadni vec - mapa.

Tozbee
29.07.2015 4 z 5

Chytré, věcné a s potenciálem předat čtenáři silný "cestovatelský" zážitek i po několika staletích.

"Vzbuzujeme v nich chtíče a vozíme jim možná i nemoci, jež dříve nepoznali a jež jsou dobré toliko k tomu, aby rušili šťastný klid, kterému se oni a jejich předci těšili. Pakliže někdo popírá pravdu tohoto tvrzení, nechť mi řekne, co získali domorodci v Americe obchodem s Evropany."