Cesta kolem světa

Cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46236/bmid_cesta-kolem-sveta-xO1-46236.jpg 5 29 4

V r. 1839 vydal Ch. Darwin Cestu kolem světa, která je součástí oficiální zprávy P. Kinga a R. Fitz Roye, kapitánů výzkumných lodí Adventure a Beagle (Narrative of the surveying voyages of His Majesty’s ships Adventure and Beagle, between the years 1826 and 1836, describing their examination of the southern shores of South America, and the Beagle’s circumnavigation of the Globe, London 1839). Do češtiny nebylo kupodivu jako první přeloženo Darwinovo hlavní dílo, ale právě Cesta kolem světa, a to v r. 1912. Přečíst si Cestu kolem světa znamená pochopit, jak se vyvíjel Darwinův pohled na svět, jak byly nalézány příčinné souvislosti mezi pozorováními a jejich interpretací. Zde jsou popsány začátky pozdějšího darwinistického pojetí vývoje živých forem. Mladý Darwin si však všímá i věcí, kterým by jiný přírodovědec stěží věnoval pozornost, natož aby je v souhrnu své zprávy uvedl.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A naturalist's Voyage round the World - Journal of Researches into the Natural History and Geology of the Countries visi , 1845


více info...

Přidat komentář

Kozel
10.03.2022 3 z 5

Předně musím přiznat, že ačkoliv jsem tenhle cestopis otevíral s obavou, že to bude náročná četba, přece jsem se s čtením trápil nad očekávání nezvykle dlouho. Cestopisy bývají pro mne vždycky náročné. Jestliže je napsán přírodovědcem, a ještě takovým, který nekompromisně změnil vnímání světa, pak je to tvrdý oříšek. Na druhou stranu celkový obsah této knihy přesahuje jakékoli hvězdičkové hodnocení.

Jak se svět z přírodovědeckého hlediska občas dělí na dobu předdarwinskou a postdarwinskou, pak osobnost samotného Darwina lze dělit na "předbeaglovskou" a "postbeaglovskou". Zatímco obecná představa Darwina zobrazuje staršího profesora s mohutným bílým vousem a obočím s mírně zachmuřeným výrazem, v Cestě kolem světa ke čtenáři promlouvá třiadvacetiletý mladík s naprosto ohromující pozorovací schopností, který je plný životní energie, neutuchající zvědavosti, pečlivosti, pružných svalů, lovecké vášně. To vše mu pomáhá oslovit své čtenáře i hledat cesty, kterými díky této plavbě pomohl změnit svět.

Kniha, která je mixem dvou knih pojednávajících o cestování na palubě Beaglu, zahrnuje až čtenářsky zdrcující popisy přírody, ale také spoustu vtipných historek, úvah ze sociologie, politiky, ekonomiky. Darwin se nezdráhá kritizovat i chválit. Jeho kritika otroctví či pracovních podmínek, stejně jako popisy kolonizace Jižní Ameriky nebo zkazky o probíhajících indiánských válkách jsou dnes přidanou hodnotou vyprávění srovnatelné s prameny. Stejně tak lze během těch několika let na Beaglu pozorovat autorův osobnostní rozvoj i změnu vědeckého myšlení a smýšlení. Nehledě na přínos přírodovědě, z něhož je možno dodnes beze studu čerpat a který mě nejvíce oslovil v případě popisu teorie vzniku korálových útvarů. Geniální.

Nezdráhám se tvrdit, že Darwin je jedním z poslední (či posledních dvou) generace, která mohla a také viděla "čistý" svět před tím, než se stal moderním, globalizovaným a z mnoha hledisek poněkud špinavým. Tahle kniha jednoznačně zasluhuje čestné místo mezi svazky o přírodě. Ať už ji člověk čte jakýmkoliv způsobem, po 170 letech má Cesta kolem světa stále silnou výpovědní hodnotu. Taktéž musím pochválit edici z roku 1955, která je plná ilustrací, včetně vložených map, výborného překladu a bohatého poznámkového doprovodu.

eva-lupen
22.12.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila v knihobudce a jsem moc ráda, že jsem ji tam nenechala! Je tak dobrá a pěkně napsaná, že to člověku až bere dech. Stejně tak samotný Darwin. Jeho názory jsou neskutečně moderní, je vtipný, velice pokorný a skromný, a jeho pozorovací schopnosti jsou úžasné. Je jasné, že některé popisné odborné pasáže nejsou až tak čtivé, ale kdo se zajímá o přírodu, ten to rád přejde.
Pobavilo mne třeba: Pozoroval jsem jednu ještěrku tak dlouho, až se zahrabala do půli těla, pak jsem k ní přistoupil a zatahal ji za ocas; velice ji to překvapilo a hned vylezla ven podívat se, co se děje; zadívala se mi udiveně do tváře, jako by říkala: "Proč mne taháš za ocas?"
A ediční poznámka na závěr je trefná: ...Síla této knihy není v jednotlivých faktech, často dávno překonaných, ale ve zcela moderním, pronikavém nazírání a myšlení, které jejího autora dovedlo k epochálnímu objevu vývojové teorie.


Mimir
23.09.2018 4 z 5

Toto je niečo pre fajnšmekrov z oblasti prírodovedy. David Attenborough 19. storočia a kniha Cesta okolo sveta ako evolučný predok Planet Earth. Každé miesto, kde Beagle zastaví obdivuhodne erudovaný Darwin opisuje neuveriteľne detailne a pregnantne. Doporučujem!

TheRaven
29.10.2012 5 z 5

Darwinova Cesta kolem světa není pouze obyčejným cestopisem. Jedná se o naprosto úžasné dílo, které čtenáři krom přiblížení navštívených míst a popisu mnoha dobrodružství podá ucelený obraz o osobnosti Charlese Darwina. S každou přečtenou stránkou je možné pouze žasnout nad zoologickými, geologickými a dalšími znalostmi mladého cestovatele a přírodovědce. Celým textem prostupují Darwinovy názory na obecné zákonitosti živé přírody a čtenář již zde může v mnohých poznámkách rozpoznat náznaky jeho dalšího myšlenkového vývoje ("Původ druhů" a další). Krom toho je kniha protkána společensko-politickými zprávami o navštívených zemích a díky autorovým komentářům je nádhernou ukázkou jeho humanistické povahy i přehledem obecně uznávaných názorů té doby na člověka jako takového: civilizovaný běloch x divoch-domorodec (krvelačný indián, proradný Ohňozemec, tupý Austrálec) x otrok (černoch) // Angličan x ostatní.