Cesta k plnému vědomí

Cesta k plnému vědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142263/cesta-k-plnemu-vedomi-142263.jpg 5 21 4

Tohle je velmi cenná kniha. Může změnit život jednotlivce i celé společnosti.“ – z předmluvy Jeho Svatosti Dalajlamy. Ve shonu moderního života máme sklon ztrácet spojení s mírem a pohodou, které jsou nám dostupné každým okamžikem. Světově proslulý zenový mistr, duchovní vůdce a spisovatel Thich Nhat Hanh nám ukazuje, jak pozitivně využít všech situací, které v nás obvykle vyvolávají tíseň a budí antipatie. Začíná tam, kde to čtenář zná – v kuchyni, za volantem auta, v kanceláři, při procházce parkem – a ukazuje, jak dosažitelná je hluboká meditativní přítomnost. Praktikuje cvičení, která mají zaměřit naši pozornost k našemu tělu i duši cestou vědomého dýchání, jež s okamžitou účinností přináší radost a mír a také ukazuje, jak si uvědomovat vztahy s ostatními lidmi a se světem, který nás obklopuje, s jeho krásou, ale i znečištěním a nespravedlností.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Peace is every step , 1995


více info...

Přidat komentář

Petrush
15.03.2024 4 z 5

Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Autor považuje za nejdůležitější vědomé dýchání a úsměv. Můžeme tak prožívat radost a vnitřní mír. A pokud v sobě má člověk mír, může mír předávat dál, svému okolí.
Autor ukazuje, jak využít běžných situací (mytí nádobí, jízda autem apod.) k praktikování pozornosti a vědomého způsobu života. Věnuje se také emocím, např. tomu, jak je pozorovat.
Na to, jak je kniha útlá, má docela široký záběr, od vnitřního prožívání, přes vztahy, výchovu až po ekologii.

"Zlost a nenávist jsou kameny, z nichž je vybudováno peklo."

"Pochopení a láska nejsou dva pojmy, ale jeden."

bersek
28.01.2022 5 z 5

Perfect


Ashi
02.08.2020 4 z 5

Velice se mi líbí členění na krátké kapitoly, které pojednávají jak řešit běžné situace v životě - hádky s rodiči, nespokojenost, zvládání vzteku. Kniha je inspirativní a ukliňující, pro komplexnější pohled na změnu života je ale lepší sáhnout k jiným pramenům. Autor píše krásným poetickým stylem a jeho klihy mi pomáhájí. Tato by prý měla patřit k jeho nejlepším.

Eldar80
02.09.2014 4 z 5

Kniha popisuje různé přirozené přístupy jak se zpřítomňovat ve vědomí. Je to ten typ knihy, kdy učení je tak prosté a jednoduché, že rozum má problém se něčeho zachytit jak je to přirozeně pochopitelné. V knížce není skoro nic na přemýšlení. Jenom popisuje životní mechaniku a co z ní vyplývá. Je to tedy jedna z knih, která aby skutečně působila na chování člověka musí se číst častěji. K bdělému vědomí je možné se dostat různými náboženskými metodami, ale v této knize uvidíme i zcela obyčejný a normální přístup použitelný pro každého člověka. Myšlenkově vychází z budhismu, ale poznatky jsou zcela univerzální a nezávislé na nějakém náboženství. Pesimistům se kniha bude zdát naivně optimistická, protože kniha popisuje stav vědomí, se kterým nejspíš nemají příliš zkušeností. Kniha se dělí na tři části, první popisuje jak využít běžných okamžiků v životě k bdělému vědomí. Druhá uvádí různé přirozené návody jak bdělé vědomí používat při prožívání emocí a třetí část uvádí souvislosti mezi námi a společností, ve které žijeme. Ukazuje jak tyto souvislosti zcela přirozeně vyplývají na povrch pokud si udržujeme bdělé vědomí. 85%

Štítky knihy

zen meditace životní styl buddhistická meditace

Autorovy další knížky

Thich Nhat Hanh
vietnamská, 1926 - 2022
2019  86%Bez bahna lotos nevykvete
1999  90%Cesta k plnému vědomí
1994  83%Chodím a medituji
2014  80%Nic nekončí, nic neumírá
1996  88%Živý Buddha, živý Kristus

Kniha Cesta k plnému vědomí je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce12x
Chystám se číst29x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x