Cesta Harcem

Cesta Harcem https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435532/bmid_cesta-harcem-661fa2307a225.jpg 4 5 2

Na podzim 1824 se student práv Heinrich Heine vymanil z nezáživného univerzitního provozu v Göttingenu a podnikl pěší putování po středoněmeckém pohoří Harz. Z něj později vzešla první Heinova publikovaná próza a jeden z nejslavnějších cestopisných textů německé literatury, Cesta Harcem. Nadšení z pěší cesty divokou přírodou, společenská kritika a objevování radosti ze „skutečného“ života z ní čiší dodnes. Nevelké dílo mladého básníka v mnoha rysech předznamenává jeho pozdější tvorbu, vyznačuje se takřka impresionistickou bezprostředností a subjektivitou, je moderní v propojení polohy osobní a politické, romantické i realistické, ironické i poetické. Text, v němž se snoubí styl novinářský se svrchovaně literárním, významně ovlivnil podobu moderního fejetonu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Academia
Originální název:

Die Harzreise , 1826


více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
10.03.2021 4 z 5

Zajímavý text. Vtipná společenská satira, krásné popisy přírody i situací (setkání s lidmi), pěkné myšlenky. Má to v sobě něco magicky opojného. Místy dobové kulturní odkazy, jež průměrně vzdělaný člověk naší doby nepochopí, ani na internetu nenajde, o co jde.

los
18.07.2020 5 z 5

Heineho cestopis je opravdu vtipné, zábavné čtení, jen vyžaduje poučeného čtenáře, znalého dobových reálií a kontextu

co se ovšem týče posledního vydání v Academii v edici Europa (2020), to by zasloužilo strčit pod kupku hnoje a rychle na něj zapomenout, škoda papíru!
1) kniha nemá editora? evidentně jde o text převzatý z vydání KK 1952, ale jakákoli zmínka chybí
2) chybí vysvětlivkový aparát, pro takové a podobné čtivo dnes nezbytný
3) v této edici měl být vydán celý cestopis - Cesta Harcem je pouze jedna ze čtyř částí Heinových Obrázků z cest = takhle musí 1/3 malé knížečky vyplňovat Zbytovského předmluva
4) KOREKTURA !!! kniha neprošla současnou ediční úpravou a snad ani korekturou (je to vůbec v Academii možné? jo, bohužel je)