Cesta do hor

Cesta do hor https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245689/bmid_cesta-do-hor-245689.jpg 5 14 4

"Lezení pro mě nikdy nebylo, není a nebude jen ve smyslu nahoru a dolů. To, čemu říkám horolezectví nebo lezení, je o pocitech. Takže kdo chce hodnotit výkon, nemusí číst dál." A o tom je vlastně celá jeho kniha. Totiž o radosti ze života za všech okolností.

Žánr:
Literatura naučná , Sport

Vydáno: , Montana
více info...

Přidat komentář

LukasB.453
14.04.2023 4 z 5

většinou sebrané články vycházející v časopise Montana (ještě existuje a vychází!) byl to dobrej chlap a je neuvěřitelné, že tady není už přes dvacet let. a měl našlápnuto, nejen lezecky, ale novinářsky, v posledních letech života spolupracoval s mirkem štětinou... marné je mudrovat co by kdyby...

Marosfish
23.11.2021 5 z 5

Skoda ho.kluka usateho. Jinac jak Filip psal. Lezeni je o pratelstvi,zkusenostech,pocitech, vzpominkach. Z techto veci se zije a vzpomina hodne dlouho.


Simona99
13.02.2021 5 z 5

Velmi kvalitní knížka z prostředí lezení ve skalách...
Moc doporučuji těm, kdo se pohybují v tomto světě a mají rádi i nějaké to zamyšlení...

Jizi
27.04.2020 5 z 5

"Je to tak jiné a zvláštní, rozdílné pocity v rozdílných podmínkách (výsledek mé rozpolcené povahy, mé nebo naší, proboha, přece nemůžu mluvit za všechny, co chtějí nahoru!). Euforie, nadšení a jistota (oho, tolikrát ztracená, prokletá a opětovně vzývaná jistota) v rozloženém spektru slunečního svitu, který se odráží od zrcadlových brýlí, ta pohoda krásných (a třeba těžkých) výstupů bez komplikací a bez problémů... A na druhé straně beznaděj, nenávist (ano, i nenávist!), zaklínání "již nikdy více", škrábání vlastního dna plechového kastrůlku s připálenými vajíčky na dně - pátrání po vlastních limitách (sic!), podávání důkazů o vlastních schopnostech." (s. 55)

Filek Šilhan žil a lezl. A tohle je kniha jeho sebraných textů, nad jejíž podobou neměl žádnou moc, protože jednoho slunečného dne krátce po začátku roku 2001 skončil jeho život v průrvě alpského ledovce. Je to kniha, kterou čtete s vědomím nevyhnutelného konce - a čtení je to kvůli tomu místy o to smutnější, oč energičtější a zábavnější Filip na vás ze stránek pomrkává.
Cesta do hor je necenzurovanou, autentickou výpovědí o obrovské lásce a vášni, kterou (horo)lezci ke skalám chovají. Nemusíte (tak jako já) rozumět všem římsám a frendům a osmám, aby vás popisy výprav strhly a nenechaly vás na pochybách, že tenhle kluk do toho šel naplno.
V záplavě mizerných a ještě mizernějších sportovních knih, které plní pulty, je tohle jako nebroušený diamant.
(Jak smutné, že patetické existence se tu plácají desítky let a kluci jako on dostanou tak zoufale málo času.)

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy knížky

Filip Šilhan
česká, 1969 - 2001
2001  97%Cesta do hor

Kniha Cesta do hor je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Knihotéce4x
Chystám se číst10x
Chci si koupit7x