Cesta do bláznovy zahrady

Cesta do bláznovy zahrady https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90648/bmid_cesta-do-blaznovy-zahrady-0SU-90648.jpg 4 28 8

Cesta do bláznovy zahrady (ML fronta 1984), obsahující tři desítky povídek. Část z nich byla klasickou ukázkou českého pojetí anglo-amerického stylu napínavých příběhů s pointou (např. Hra, Volání o pomoc, Růžové brýle, Vzpoura v panoptiku), další výraznou skupinou byly vesmírné grotesky, inspirované Stanisławem Lemem (Deník Mudrogara Jappeho, Ještě jedna cesta, Orgonova hvězda). Pozoruhodnou povídkou byl též Jezdec z neznáma, zdařilá parodie převádějící stejnojmenný klasický western Jacka Schaefera do „robotí“ verze. Cesta do bláznovy zahrady byla ve své době nadprůměrným příspěvkem do české SF a právem přinesla svému autoru čtenářskou oblibu. In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction... celý text

Povídky Literatura slovenská Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Cesta do bláznovej záhrady , 1984


více info...

Přidat komentář

Lele61
16.04.2023 3 z 5

Sbírka 30 kratších povídek slovenského autora s velmi různorodými náměty. Kvalitativně spíše na průměrné úrovni. Podle mě neobsahuje žádnou mimořádnou "pecku", která by čtenáře okamžitě zaujala.

knihyKeMne
13.01.2021 3 z 5

Sbírka začala nadějně, bylo vidět, že autor má mohutnou představivost. Jen to podání mi většinou nesedlo. Buď byly povídky příliš krátké, a tedy jaksi oříznuté, nebo převtipnělé nebo zcela psychedelické. Navíc nebylo jasné, dle jakého kritéria byly rozděleny do tří oddílů. No já rozhodně opakovaně číst nebudu, i když jsem si dle komentářů od knížky hodně slibovala.


Tadeash
12.12.2020 5 z 5

Dobrá lemovina (slovo odvozené od jména Stanisława Lema, velkého středovesmírného spisovatele).

ajasin
01.02.2019 4 z 5

Tohle byla jedna z knih, které si pro sebe nazývám „ Knihy k recyklaci“. Knihy, které jsem před mnoha lety už četla a zasloužily by si repete. Pamatuji si, že se mi tenkrát tyto sci-fi povídky vcelku líbily. V paměti mi uvízla hlavně povídka Hane ( sci-fi variace Jezdce z neznáma). Nejsem žádný velký fanoušek tohoto žánru, ale tyto povídky mají něco do sebe.
Když jsem zjistila, že má kniha pouze 4 komentáře byla má volba díky tématu č. 9 ČV 2019 jasná.

gad
17.02.2018 5 z 5

Skvěle jsem se bavil. Autor ve svých sci-fi povídkách používá humor i nadsázku a jeho fantazie je bezbřehá. Určitě si zakoupím další jeho sbírky povídek, kterých vyšlo již několik.

mora.nocna
10.10.2016

cast poviedok - tie, co sa mi pacili - znacna inspiracia star trekom
cast poviedok - akoze to co bolo??? tu orgonovu hviezdu som ani nedokazala docitat, znoska nezmyslov.. jezdec z neznama tiez
akurat pviedka hra sa mi naozaj pacila, zeby inspiracia pre hunger games? :)

danieluv1894
02.02.2016 5 z 5

Také tuhle knihu mám léta doma a je jedinou,kterou jsem četl víc než 5x :-).Pro fanoušky sci-fi doporučuji.Povídky jsou bomba.

Cibak
11.08.2013 5 z 5

Super sci-fi, takhle to můžu. Co povídka to perla. Jdu pořídit něco dalšího od pana Szalaie.