Cesta ctnosti

Cesta ctnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144927/bmid_cesta-ctnosti-YHM-144927.jpg 4 30 10

Milostný příběh císaře Vespasiána, který po letech nesvárů nastolil v Římě mír, a jeho milenky, propuštěné otrokyně Antonie Caenidy, evokuje nejbouřlivější časy starého Říma – panování císařů Tiberia, Caliguly, Claudia a Nerona i Vespasiánův vzestup k moci. Zatímco oba prožívají svůj společensky neúnosný vztah, Caenis se zaplete do různých politických intrik, kdežto její milenec se vydává na oslnivou politickou dráhu. Léta plynou, ale Vespasián pak ve vrcholícím politickém boji vsadí vše na jednu kartu, čímž přinese naději Římu, ale zároveň vážně ohrozí vztah, který trval tak dlouho. Román Cesta ctnosti považuje Lindsey Davisová, autorka známé řady příběhů ze starého Říma, za svou nejlepší knihu. Předcházela falconovskému cyklu a podnětem k jejímu napsání se stala jediná věta z knihy historika Suetonia Životopisy dvanácti císařů: „Po smrti své choti pozval zase ke společnému bydlení svou někdejší milenku Caenidu, propuštěnku a tajemnici Antoniinu; zůstala u něho, i když se stal císařem, téměř v postavení řádné manželky.“ Milostný příběh propuštěné otrokyně Antonie Caenidy, která sloužila jako sekretářka matce císaře Claudia, se v různých peripetiích prolíná se životními osudy neznámého venkovského patricije Vespasiána, který teprve po vytrvalém a naléhavém přemlouvání vlastní matkou přišel do Říma zahájit svou úřednickou kariéru, aby se po nekonečných politických zápasech a intrikách nakonec stal císařem. Román líčí období od konce Tiberiovy vlády přes panování Caliguly, Claudia a Nerona až po provolání Vespasiána za císaře a odehrává se v prostředí podaném historicky věrně a bez tradičních mužských předsudků. Sama spisovatelka považuje knihu za variaci na téma „Kterak schopná sekretářka kariéru udělala“ a věnuje ji všem mladým ženám, které dovedou čekat na svou příležitost a zároveň prokážou stejně pevný charakter a vnitřní ironický odstup od událostí, které samy napomáhají uskutečňovat, jaký projevila její hrdinka.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Course of Honour , 1997


více info...

Přidat komentář

AltaMari
11.08.2023

Odkládám po 100 stránkách.... Těšila jsem se, že se pomocí zajímavého příběhu ponořím do doby římských císařů, leč četba byla utrpením. Autorka má určitě sestudované reálie starověkého Říma a kulisy nebyly vůbec špatné, jenže styl byl takový kostrbatý (překlad?) a milostný příběh Vespasiana a Kainidy až moc připomínal červenou knihovnu. Škoda...

Paulika419
26.02.2023 4 z 5

Kniha se dobře četla.Nejen milostný román,ale celoživotní přátelství dvou lidí .Spisovatelka nás věruhodně zavádí do doby vlády julsko-klaudijské dynastie ve starém Římě.Caenis a Vespasián hlavní postavy románu přežili krutou dobu , války a rozdílné postavení ve společnosti.


petr_
02.01.2020 4 z 5

Kniha popisuje vliv Antonie v tehdejší římské společnosti a to se mi líbí. A Vespasián je také moje oblíbená historická postava.

lampernaqui
15.01.2019 3 z 5

Knihu prý autorka napsala ještě před svou slavnou Falconovskou sérií, ale už i zde se dá její styl psaní dobře poznat. Já stejné nadšení jako samotná autorka z knihy nesdílím, ale určitě to není špatné - jen jsem asi příliš namlsán detektivkami se slavným římským informátorem. Ale zase jsme zde poznali Vespasiana z jiného pohledu než z jakého ho známe později.

Bára...
10.04.2017 5 z 5

Miluji Řím a příběhy které se v něm odehrávali. Knihu jsem si zamilovala určitě budu vybírat z dalších autorčiných románů.

trudoš
05.10.2015 2 z 5

Přestože mám rád autorčiny detektivní romány, tak mě její čistě historický román moc nezaujal. Romance jak v duchu Gejši Arthura Goldena, kdy dva lidé z různých společenských vrstev kolem sebe krouží spoustu let, než se konečně dají dohromady. A jak se Lindsey Davisová snaží co nejvíce vycházet z historických faktů, oběma hlavním postavám v průběhu děje málokdy hrozí nějaké reálné nebezpečí, přestože nás provede obdobím vlády takových vykuků, jako byli Caligula či Nero. Román díky tomu pro mě ztratil spád a stal se pouhou milostnou vyprávěnkou, zasazenou do období Říma pár desetiletí po Kristu. Trochu nepříznivě mě zaskočilo, jak se změnil styl vyprávění - nejen že zmizela tolik příznačná ich forma a nadsázka, ale přibylo množství vykřičníků, jež příběhu dodávají zdání divadelní hry s afektovanými herci. Naopak zajímavé pro mě bylo nahlížet z nového pohledu na průběh vojenského tažení generála Vespasiána v Británii, které znám s románů Simona Scarrowa.

Pet007
17.11.2014 5 z 5

Skvělý milostný román. Naštěstí nebyl jen o lásce. Zajímám se trochu i o politiku, tak jsem uvítala, že kniha zabrousila i do této oblasti, dříve se holt používaly jiné metody, ale podstata zůstává stále stejná. Jinak nezbývá než tiše závidět bývalé otrokyni Vespasiánovu lásku, kterou nezastavil ani běh času a změna poměrů.

oxanka
12.07.2014 4 z 5

Myslím, že tato kniha trochu utrpěla díky překladu. Do češtiny ji nepřeložila paní Jindrová-Špilarová, která bravurně zvládla většinu knih Lindsey Davisové. Kdybych se nezajímala o období římských císařů, měla bych v hlavě docela zmatek. Jinak vše od zmíněné autorky zasluhuje pochvalu.

lenkaknel
06.01.2014 3 z 5

Je fakt, že oproti jiným autorčiným knihám mě Cesta ctnosti příliš nebavila. Že je na vině překlad, mě opravdu nenapadlo.

Venezia
26.05.2013 3 z 5

Mám veľmi rada sériu s Falconom, ale táto kniha ma sklamala. Myslím, že v slovenčine vyšla pod názvom Veniec slávy.