Cesta beze jména

Cesta beze jména https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319872/bmid_cesta-beze-jmena-4aQ-319872.jpg 3 42 15

Na severovýchodě Anglie, v hrabství Durham, někdo unáší a vraždí mladé dívky. Detektiv konstábl Ian Bradshaw, který upadl v nemilost u svých nadřízených a který se vyrovnává i s psychickými problémy, se ze všech sil snaží nalézt nějakou stopu a ukázat, že je schopným policistou. Novinář Tom Carney je nováček v redakci významného londýnského bulvárního deníku. Jeho senzační odhalení nemravného počínání jednoho vysoce postaveného politika mu však úspěch nepřinese. Je poslán na nucenou dovolenou a vrací se do své rodné vsi v Durhamu. Tam je společně s mladou reportérkou Helen Nortonovou vtažen do případu, který navždy změní jejich životy… Zatímco současný vrah mladých dívek se i nadále vyhýbá spravedlnosti, na policii i oba novináře čeká odhalení letité vraždy a důkladně skrytých tajemství…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Brána
Originální název:

No Name Lane , 2015


více info...

Přidat komentář

Veronika33
11.04.2023 4 z 5

Tak táto kniha ma veľmi prekvapila, až na trošku ťažkopádny začiatok bol príbeh neuveriteľne pútavý. Viaceré dejové linky, krátke kapitolky, zaujímavé postavy - všetko čo zbožňujem v knihách. Rozuzlenie príbehov tiež prekvapilo, odporúčam. Ďalšej knihe od autora by som vôbec nebránila.

Gweny
15.01.2021 5 z 5

"Většina lidí má v sobě v mládí světlo, které ale brzy pohasne." (s. 238)

Kdyby v tomhle příběhu nebyla krev a pár vražd, řekla bych, že jsem vlastně četla román s relativně šťastným koncem... I když šťastným... No, jak pro koho.

Knize se v žádném případě nedá upřít čtivost, i když je pravda, že první polovina tak záživná nebyla. To až ve druhé polovině stoupalo tempo vyprávění a já se zase přistihla být naprosto ponořená do děje.
V příběhu se objevilo i pár momentů, které by se daly označit jako filosofování o životě, rady starší generace té mladší. Jednou z nich je i úvodní citát, který započal zajímavé odstavce o tom, jak v mládí sníme a kolik našich snů opravdu dojde k naplnění...
V některých takto hlubších chvílích jsem spatřovala jakousi paralelu se svým současným životem, a vlastně nejen svým.

Tím vším chci říci, že ač jsem se v první polovině stavěla ke čtení spíše odtažitě, ta druhá polovina vše vyvážila a misky vah naklonila k naprosto jiným pocitům a dojmům.


Lumír23
08.11.2020 5 z 5

Kniha je zde podhodnocená, ve skutečnosti je to příjemné čtení, takové Kinder vajíčko - čokoláda, mléko a hračka v jednom. Co je na této knize nejpříjemnější je to, že autor vám dává indicie a můžete a asi dokážete, určit co se stalo u všech tří případů a ještě u vztahu, který tam je navíc. Děsné je množství překlepů v překladu, jedno z nejhorších co jsem četl. Ale kniha je opravdu k přečtení.

bigben
07.07.2020 3 z 5

Trochu moc propletenců najednou, ale rozuzlení bylo povedené...

Laf
16.02.2020 5 z 5

Zajímavá kniha a ještě zajímavější rozuzlení dvou záhad.

SilvieSisinka
25.08.2019 3 z 5

Kniha mě moc nedostala. Chtělo by to více koření. Průměr.

petra2559
14.08.2018 5 z 5

Napínavá a zajímavá kniha s několika dějovými liniemi a překvapivým rozuzlením. Bavila mě a vřele doporučuji.

J.x
06.08.2018 2 z 5

Knížka mě moc neoslovila. Míchání postav a dějů mi nevyhovovalo. Bavil mě vlastně až konec.

šipek
21.05.2018 3 z 5

Souhlasím se slabším hodnocení této knihy zde na databázi knih. Ani mě tato kniha moc neoslovila. V knize je dost pravopisných chyb a překlepů. Je to tak knihu přečíst a nic více od ní neočekávat, za pár dní nebudu vědět, že jsem jí četl.

soukroma
30.12.2017 3 z 5

To je tak, když si na obálce přečtete, že máte v ruce knihu od "jednoho z nejlepších autorů současnosti" - a tvrdí to někdo, jehož jméno vidíte (aspoň já vidím) prvně - Mark Billingham. (To je také vysvětlení mého dlouhého komentáře, k němuž mě vlastně tahle upoutávka nevyhnutelně dovedla.) Ne že by se to nedalo číst, ale do superkvality, zejména detektivního žánru, natož thrilleru (jak byla kniha označena) to prostě má míle daleko. Napětí bylo totiž větší kolem rvaček protagonisty, než při pátrání po vrahovi a honičce.
Rozvláčné a příliš rozkošatělé (slušelo by knize tak z 80. let minulého století, tahle byla ale napsaná předloni a popisovala dva týdny z roku 1993): přes 400 stran autor vyplnil nakonec celkem 4 případy.
Nejpodstatnější část je věnována případu nejstaršímu, o němž se nejhůře shání informace - a tenhle zapeklitý případ by docela stačil, i když ke konci šetření už bylo skoro jedno, kdo byl vlastně vrah.
Aktuální a hlavní případ, na němž pracovalo od počátku 25 policistů, se nikam neposunoval a jeho vyústění a zejména objasnění bylo nedostatečné, skoro žádné.
Pak tam byla ještě jedna vskutku "pikantní" aférka vpletená do hlavního případu, která byla k neuvěření i hlavnímu hrdinovi, natož čtenáři.
A nesměl chybět politik, který porušoval mravní kredit až zákon a stahoval gatě až příliš veřejně - nakonec to vedlo k (jeho!) rezignaci a zatčení, ale to je Británie, ne naše končiny. (Nemyslím, že jsem tímto odhalením prozradila cokoli podstatného. Jinými slovy aspoň jedna "věc" se podařila.)
Autor se až moc věnoval novinářské profesi, na úkor všem zakomponovaným zápletkám - méně by rozhodně bylo více.
A k tomu ještě těch ne překlepů, ale hrubek v českém vydání...

konicekbily
09.07.2017 4 z 5

Autor zapojil do vyšetřování místní novinářku a špičkového novináře, který se vrací na rodná místa. A že to tandemu funguje - dokáže vyřešit dva případy na jeden zátah,a to i když jsou od sebe časově desítky let vzdáleny!

bookcase
05.06.2017 4 z 5

Čtivý a napínavý thriller, líbily se mi dvě dějové linky. Akorát jsem měla pocit, že tam jsou samí neschopní trotlové

čef
09.03.2017 5 z 5

Velmi dobrá kniha s několika zašmodrchanými příběhy. Hlavní hrdinové to nemají vůbec lehké, zvláště se svými nadřízenými, ale i s dalšími okolnostmi svého života. Stále je co řešit a hledat, čtenář si neodpočine a je stále více vtahován do děje až do napínavého konce. Trochu mne mrzí docela dost překlepů (chtělo by to možná větší odpovědnost dámy redaktorky!) text vyžaduje docela značnou pozornost a tak ty chybičky docela negativně vyčnívají. Celkově jsem rád za dalšího velmi kvalitního spisovatele a těším se na jeho další romány.

Jana77
01.03.2017 5 z 5

Překvapivě dobrý thriller hned se dvěma případy. Ale oba jsem sledovala se zatajeným dechem. Jo, já jsem spokojená!

Hella
12.02.2017 3 z 5

Příběh se souběžným vyšetřováním několika různých zločinů se četl poměrně dobře, ačkoliv tedy do nadprůměrnosti má ještě daleko. Dojem z knihy navíc kazilo několik pravopisných chyb a překlepů.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány anglická literatura thrillery

Autorovy knížky

2016  68%Cesta beze jména

Kniha Cesta beze jména je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce15x
Chystám se číst22x
Chci si koupit2x