Český špion Erwin van Haarlem

Český špion Erwin van Haarlem https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94404/bmid_cesky-spion-erwin-van-haarlem-tg6-94404.jpeg 4 117 19

Tato kniha popisuje skutečný život jednoho z nejtajnějších špionů, kterého jsme tu měli. Ve skutečnosti se jmenoval Václav Jelínek a pocházel z pražských Kunratic. Rozvědka ho připravovala na vycestování na Západ. A vybrala si pro to legendu opravdového kluka, který se narodil za války v Holandsku, ale kterého jeho matka odložila a odvezla do dětského domova poblíž Teplic. Tady si skutečného Erwina van Haarlema po pěti letech adoptoval bezdětný pár manželů z pomezí Čech a Moravy a dali mu úplně jiné jméno i příjmení. Jméno Erwin van Haarlem tak bylo úředně volné a tajná služba toho využila a tuto identitu dala svému špionovi Jelínkovi. A vymyslela mu k tomu věrohodnou legendu, jak se protloukal životem a jak se nakonec rozhodl emigrovat. Špion si pak v klidu špionoval v Londýně… Ale kdo by čekal, že se po třiceti letech objeví ve skutečné matce Erwina van Haarlema v Holandsku mateřský cit a začne své dítě po letech hledat…... celý text

Přidat komentář

Auto999
09.03.2024 2 z 5

Kniha je velmi čtivá. Ale protože si Kmenta moc věcí neověřoval tak je vše založené na vyprávění hlavního hrdiny. A ten má velkou představivost. Jako vymyšlený román by kniha měla 5 hvězd. Ale kvůli tomu, že spoustu věcí v knize není pravda dávám 2,5 hvězd. Karel Pacner to ve svých knihách popisuje. Že Jelínek byl jen druhořadý špion, který rozhodně nezničil žádnou tajnou síť buněk Mosadu v SSSR. Ve skutečnosti moc tajných informací v Anglii nezískal.

karel3391
06.04.2023 5 z 5

Teď jsem dočetl, takže hodnocení... no chytlo mě to jako dlouho nic. I když řekněme z rodinných důvodů nefandím předlistipadové "elitě", lidi já mu držel pěsti. Hustý... Je vidět že pan Kmenta pár písmenek napsal a hodnotím nadmíru pozitivně, že minimálně nikoliv zjevně "nepředžvýkával" informace a nechal čtenáře ať si udělá obrázek...
Děkuji za moc pěknou knihu. Uvažuji že jak vrátím půjčenou, tak si koupím svoji :-)


mgeisselreiter
01.02.2023 4 z 5

Čtivé i zajímavé, ale dost informací mi tam chybělo, což není chyba autora, prostě jsou tajné a nedostupné. Zdá se, že Kmenta převedl vyprávění špiona, který se mu sám nabídl, do knižní podoby, což není úplně pravda, protože musel vynaložit své pátrací schopnosti též sám. Přesto mám pocit, že to chtělo pohled z více směrů. 75%, 1. 2. 2023.

Jerry H
27.01.2023 5 z 5

Neskutečný příběh. Hlavní hrdina Jelínek měl určitě zajímavý život i když to neslo hodně psychického vypětí. Stihl toho opravdu hodně, ať už s pomocí svého talentu, přístupu, vyškolení, náhody i štěstí atd. Kniha má spád a čte se sama. Třeba na motivy tohoto příběhu natočil Hollywood Jamese Bonda, kdo ví ? :-)

Swissman
04.01.2023 5 z 5

Kniha s tak dobře napsaným příběhem, že děj vám před očima plyne jako film.
Těžko říct, co všechno byla úplná pravda a kde si hlavní postava přilepšila v obrazu sebe sama. Jsou věci, který už se dnes dokázat ani vyvrátit nedaj. Nicméně stojí za přečtení!

kokrokr
24.10.2021 3 z 5

Rozhodně zajímavé, ale je otázka co vše Jelínek zamlčel a co do příběhu přidal. Také Kmenta mohl podlehnout sympatiím k určitě charismatickému člověku a jeho charakter mohl trochu vyšperkovat. Pokud byl Jelínek opravdu tak dobrý špion ,tak měl přímo v popisu práce navazovat vztahy, přetvařovat se a lhát.

jan7760
11.06.2021 5 z 5

Vyborna kniha o nie velmi znamom, o to vsak uspesnom spionovi. Musel byt velky profesional, ked taku dlhu dobu dokazal zvladat stres, ktory plynul z jeho prace spiona. Na zaver knihy sa dozvedame, aki diletanti ho viedli a ako s nim chceli vybabrat a obrat ho o jeho zarobene peniaze. Kniha je doplnena fotografiami, co velmi ocenujem. Odporucam.

J.P.S.
09.11.2020 4 z 5

Příběh sám o sobě neuvěřitelný a úžasná látka na zfilmování. Pro matku skutečného Erwina van Harleema musel být šok, když zjistila, s kým celá ta léta měla tu čest :)))

Nicméně jde o jednu z prvních knih pana Kmenty a je vidět, že není ještě tak "vypsaný" jako u později vydaných Kmotrů Mrázků, Padrinů Krejčířů, Bossů Babišů a Rudých Zemanů.

jprst
09.10.2019 5 z 5

Názorný příklad toho, že když p. Kmenta chce, tak i umí. Poutavé až neuvěřitelně napínavé čtení, které rozhodně stojí za přečtení.

michaela2371
24.09.2019 5 z 5

Velmi čtivá kniha, která popisuje osud jednoho z nejvýznamnějších československých špionů... zajímavá byla židovská otázka, která celou knihu prostupuje, vztahy Západu a Východu, politické machinace a celkově popis fungování systému.. Na rozdíl od ostatních knih pana Kmenty je tato psána méně fakticky a jedná se více o příběh, avšak postavený na skutečných událostech. Z toho důvodu se kniha četla velmi dobře a za sebe ji budu určitě doporučovat k přečtení.

Reacher
25.08.2019 5 z 5

Dle mého nejlepší kniha Jaroslava Kmenty. Neuvěřitelný příběh jednoho českého špiona je napsán velmi čtivě, kniha má neskutečný drive a nedá se odložit dokud nedočtete poslední stránku.
Jednoznačně doporučuji.

Greenfingers
28.03.2019 5 z 5

Možná si někteří z vás ještě pamatujete s jakou slávou česká média prezentovala příběh a odhalení, která učinil agent Minařík. Po roce 1989 jsme tady měli dalšího špióna, který ovšem nedopadl příliš slavně - Angličané ho chytili "při činu" a odsoudili.
Kniha je nesmírně zajímavá. Pravdivě popisuje přípravu V. Jelínka na práci v zahraničí, jeho vysazení o odhalení. Na rozdíl od "pohádkového" agenta 007 tady se jedná o agenta " z masa a kostí", reálnÿ příběh, který v ničem nepřehání a jde do hloubky. Vřele doporučuji!

AlenaD
03.08.2018 5 z 5

Knihou jsem byla nadšena! Myslela jsem, že ji jen prolistuji, ale potom jsem ji téměř neodložila a zhltla celou. Je tam strašně moc zajímavých věcí, například jak pan Jelínek alias Erwin časem zjišťoval, jací diletanti ho vedou, od koho přijímá rozkazy, občas i nesmyslné nebo hlavně nebezpečné. Pánové z centrály neznali jak to chodí v zahraničí, protože se tam za komunismu nedostali. Chtěl s tím vícekrát seknout, měl tu staré rodiče, kteří ho vídali většinou až po více letech a nevěděli proč. (A neměli nikoho jiného). Ale naši ho odmítli propustit ze služeb a kdyby to udělal bez povolení, tak by ho tu čekal kriminál. A sám pan Jelínek je úžasný, tolik toho umí a navíc z různorodých oblastí!
Knížka je velmi čtivá, zajímavá, i napínavá.

Trosman
25.05.2018 5 z 5

Zajímavá kniha, která je i dobře rozložená a rozhodně jsem se u ní nikdy nenudil. Posledních asi 200 stránek bylo naprosto super.

maman
09.01.2016 5 z 5

Konečně zajmavá knížka. Styl i námět, velmi čtivá. Divím se, že pan Kmenta není více vyhledávaným autorem. Jeho žurnalistický jazyk není nudný, děj má spád a je hlavně pro českého čtenáře plný zajímavých poznatků. Podle mého názoru fantastické čtení. Rozhodně to není poslední, co si od autora přečtu.

vosatkaj
24.03.2015

Celkem dobrá kniha,ale ne každého osloví.

Schary
13.02.2015 5 z 5

Super kniha, čtivá, napínavá a navíc dle skutečnosti. Přečetla jsem ji jedním dechem.

pobijecmuch
05.06.2014 5 z 5

Rozhodně dobré čtení, zejména závěr byl velice zajímavý, takový typicky český.

jindulka
30.08.2012

Tuto knihu jsem přečetla jak se říká "jedním dechem".Žádná plytkost a i když je knížka poněkud "tlusťoučká" žádná nuda.Naopak.Kolikrát jsem znovu vracela už k přečteným stránkám, prostě jsem si je chtěla ještě jednou vychutnat.