Český Honza

Český Honza https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102590/cesky-honza-102590.jpg 5 149 36

Humorné pohádky o chytrém Honzovi sebral a upravil Jiří Horák, obrázky k nim nakreslil oblíbený ilustrátor Josef Lada. V knize najdeme rozverné vyprávění o tom, jak se stal Honza čarodějníkem, jak šel pro lék, jak se vyučil nebo jak rozesmál princeznu a mnoho dalších pohádek. Jsou každá jiná, ale jedno mají společné: Honza v nich vtipem a chytrostí vítězí nad svými protivníky, ať už to jsou chamtiví sedláci, lstiví čarodějové nebo čerti. Pro čtenáře od 6 let. (10. vydání, v SNDK 4. vydání)... celý text

Přidat komentář

MarciLiška
01.02.2024 5 z 5

Knihu jsem dlouho chtěla pořídit svým dětem....v dětství jsem se k ní ráda vracela. Měla jsem pohádky z ní velmi ráda. Nyní ji mají rády i mé děti. Doporučujeme pořídit.

Nemo78
28.10.2023 4 z 5

Milá kniha klasických pohádek. Pro současného čtenáře náročná jazykově, od maximálního počtu hvězd ji dělí jen to, že některé pohádky jsou de facto stejné s mírnými odchylkami.


ZÓNA
30.09.2023 5 z 5

Postava Honzy mi byla v dětství tak blízká.
Každá kniha ve Vás vytváří "podosobnost". Bylo velice lákavé být v představách Honzou, který vše dokáže vyřešit, navíc je hodný, chápavý a schopný. Kdo by takový nechtěl být a když jste malý chlapec, jde i trochu o dobrodružství. Objevoval jsem charakter člověka, který mi byl blízký. V pohádkách navíc máme možnost nalézat se v trochu jiném světě podobném našemu, ačkoliv ne zcela podobném. Dotváří v nás fantazii, kterou v životě tolik potřebujeme.
V každém člověku zůstane nálada, jíž dovede kniha navodit. Pohádkové knihy by neměly strašit, měly by vychovávat k dobru a lidskosti.
A Český Honza takovou knihou rozhodně je. Zažijete s ní příběhy, které vás budou ovlivňovat po celý zbytek života.

los
08.09.2023 4 z 5

tuhle sbírku pohádek jsme někdy na prvním stupni ZŠ četli "povinně nahlas", na Ladovy kresby a tradiční vyprávěnky se nedá zapomenout (jenom teda: nebyla modrá...?)

Janizoun
05.09.2023 5 z 5

Pohádky Český Honza se mi vždycky moc líbily, mým už nyní dospělým dětem také a nyní se líbily i mým ještě malým dětem. Tato pohádková knížka nestárne a bude dál sloužit dalším generacím ke čtení, jako úžasné počtení. Krásné ilustrace od Josefa Lady, to už je jen pověstná třešínka na dortu v této knize.

mazlak
20.05.2023 5 z 5

Tuto knihu znám už od dětství. Když jsem se do ní začetl nečekal jsem nic nového. Vždyť všechny ty příběhy jsem znal takřka na z paměť . Ba naopak. Lačnil jsem po návratu do doby, kdy mi pohádku četli rodiče před spaním a my se sestrou tajili dech a poslouchali.
Z počátku jsem byl smutný z toho, že mi dali rodiče jméno Jan a k tomu jménu se pojí přívlastek hloupý. Později jsem ale pochopil, že na venek mohl být pro spoustu lidí hloupý, ale jinak byl velice rozvážný a kreativní. Jinak by nemohl zachránit tolik holek. :)

Vendula897
04.05.2023 5 z 5

Dnes jsem se u rodičů pustila do úklidu knihovny...no, pravda, jakmile jsem vzala do ruky tuto knihu, už jsem seděla na zemi a začetla se...do dětství, do krásy, do něžných pohádek, kde dobro zvítězí a zlo dostane na frak. Český Honza není žádný hlupák a každá princezna by ho hned vyměnila za prince na bílém koni. Četla jsem dětem na spaní, vnučkám, když u nás přespávaly a teď je na řadě vnouček, který zatím jen se zaujetím prohlíží nádherné ilustrace pana Lady. A věřte, nevěřte své kouzlo mají tyto pohádky i pro dospělé. Ocitnete se ve světě, kde spravedlnost zvítězí a nespravedlnost nikdy nezůstane nepotrestána.

Hakate
06.09.2022 5 z 5

Další krásná dětská kniha, kterou jsem ráda četla. Doplněna krásnými ilustracemi pana Lady.

vvikingg
29.01.2022 5 z 5

v knihovně máme od dětství, ted z ní čtu vnoučatům , když u nás spí o víkendu

Kontryhelka
22.01.2022 5 z 5

Krásná pohádková klasika a nezapomenutelné kresby Josefa Lady.

jankor
02.01.2022 5 z 5

Tak zrovna teď čteme Honzu s vnukem před spaním.....rozhodnutí padlo poté, co jsem konstatovala, že čteme všechno možné (od dinosaurů po roboty), jen ne klasické pohádky o princeznách a vzpoměla jsem si, že právě z téhle knížky jsem byla jako dítě naprosto unešená. A zajímavost : děda Jenda, manžel a syn Honzové a navíc moje mamka, tchyně, švagrová a já jsme Jany :) - vnuka už nechtěli, je to Adam .... Český Honza ode mne 5*.

Meda77
15.12.2021 5 z 5

Opět krásná typicky česká pohádková kniha, skvěle psaná a pan Lada je opět malířský bourák, jak jinak. Na starých pohádkách se mi líbí jak se do nich neprolínají žádné cizokrajnosti, jsou prostě krásně české a naše.

petraj30
11.04.2021 5 z 5

Honza tisíckrát jinak, ale pořád je to Honza. I když se v knize sem tam mihne nějaký ten Janek, Janko nebo Jan.
Když jsem byla malá tak jsem se divila, proč má Honza tolik manželek, vždyť to byl pořád jeden a ten samý člověk, ne? I když to byl jednou princ a podruhé syn mlynáře. Já mu záviděla ta jeho úžasná dobrodružství a vlastně I všechny jeho manželky:-).
Ale pohádky byly krásné a vtipné a k tomu ještě krásné obrázky od Lady. Nádhera

Len2očka
13.02.2021 5 z 5

Krásná vzpomínka na moje dětství,tuto macatou knihu jsem tak ráda četla,leč marně po ní prahla ji vlastnit.

m_martina
30.08.2020 5 z 5

Jak jen jsem na tuto knihu mohla zapomenout? Koluje u nás v rodině už od mého dětství a teprve nedávno jsem ji předčítala už i vnučkám.

ArwenAragorn
28.08.2020 5 z 5

Moc pěkné pohádky, čtené hodně často.

Worbitka89
29.05.2020 5 z 5

Úžasná kniha o Honzíkách. Krátké i dlouhé příběhy, vynikající před spaním pro děti, kdy si rodiče mohou vybrat jak dlouho budou číst. Ilutrace od Lady (které jsme si vybarvili) , co více si přát.

Radka1911
24.04.2020 5 z 5

Oblíbená knížka mého dětství s mým oblíbeným hrdinou. Čtu vnučkám a nadšeně zjišťuji, že Honza nezestárl a pobaví i dnešní děti.

lenyleny
21.04.2020 5 z 5

Tak dnes jsme s vnučkou dočetly tuto nádhernou knihu. No vlastně dočetla jsem já , vnučka poslouchala každý večer před spaním a i když je v jiném městě tak WhatsApp umožňuje mnohé třeba i prohlížení krásných ilustrací, které děti tak milují.
Pohádky se moc líbily a my se nyní rozhodujeme co budeme číst dál. No máme na to několik dní protože nyní čte druhá babička. Ale určitě se nějaká knížka najde.

knihyKeMne
22.02.2020 5 z 5

Kniha mého otce, z r. 1940 v salátovém vydání, jako dítě jsem ji milovala a velmi jsem oceňovala, že v ní jsou všechny "honzyády", nebo jak tyhle příběhy nazvat, pěkně pohromadě.