Český filmový plakát 20. století

Český filmový plakát 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87358/bmid_cesky-filmovy-plakat-stoleti-87358.jpg 4 5 1

Obsáhlá reprezentativní publikace, která nabízí přehled vývoje českého filmového plakátu uplynulého století.Kniha uzavírá stejnojmenný výstavní projekt, který vyvrcholil uvedením v Akademii filmových věd a umění v Los Angeles při udílení prestižních Oscarů. Kniha mapuje vývoj českého filmového plakátu od počátků do roku 2003. Autory odborných textů jsou Dana Bartelt, Jaromír Blažejovský, Ivan Klimeš, Jan Lukeš, Marta Sylvestrová, Petr Štembera, Karel Tabery a Blažena Urgošíková.... celý text

Přidat komentář

sam198
17.11.2011 4 z 5

O něco významnější kniha než by se na první pohled zdálo. Dělí se na tři části. V první najdete historii českého plakátu. Je to zpracováno celkem podrobně, narazíte zde na spoustu jmen které vám nic neřeknou (ale i naopak na velmi známá a pro mě nečekaná jména - až tady jsem se dozvěděl že se vlastně M. Frič dostal k filmu přes plakáty). Zkrátka zajímavá a přehledná historie dnes již mrtvého oboru (krom plakátů k českým filmům, ty u nás pochopitlně vznikají pořád).
Druhá část mě mile překvapila. Autoři se rozhodli napsat různým českým filmovým teoretikům (Klimeš, Blažejovský, Urgošíková a Lukeš) a požádali je, o sepsání historie české kinematografie. Pro mě se jednalo ještě o zajímavější část než byl plakát a navíc jsou všechny části výborně a čtivě napsány. Navíc jsou kapitoly přehledně a logicky rozděleny, i když možná bych ještě rozdělil roky 1968-1989.
Třetí část už je největší lákadlo celé knížky a to jsou filmové plakáty. Jsou rozděleny podle roku a zahraniční zde najdete jen v případě, že byly zhotoveny k českému filmu. Díky plakátům které se dochovali jsem přišel na několik filmů které se zase naopak nedochovali :(.
Zajímavá knížka mapující jedno odvětví kinematografie. Navíc s historií Čs kinematografie kterou jen tak někde nenajdeme.