Československý rok 1938

Československý rok 1938 https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97207/bmid_ceskoslovensky-rok-1938-Bn0-97207.png 4 17 4

Události roku 1938, které vyvrcholily Mnichovskou dohodou a záborem pohraničí, představují v naší historii nejhorší trauma mladého československého státu. Vnitropolitické i zahraničně politické okolnosti, otázky nevyhnutelnosti přijetí diktátu Benešem a naší vládou jsou a stále budou předmětem diskuzí politiků i historiků. Léta byly tyto úvahy ovlivňovány různými ideologickými tlaky. Dnes můžeme tragický rok 1938 analyzovat svobodně a bez předsudků. Práce jednoho z našich vážených a nejrespektovanějších historiků docenta PhDr. Roberta Kvačka, DrSc. patří v tomto směru k těm nejzasvěcenějším. Kniha Československý rok 1938 je doplněnou a rozšířenou verzí titulu, který poprvé oslovil naše čtenáře v roce 1988. Tato nejnovější a poslední verze je dílem, kde byli autoři ovlivněni už jen a jen svými poznatky, včetně faktů z archívů, které před rokem 1989 ještě nebyly k dispozici... celý text

Přidat komentář

Ivan53
27.08.2022 4 z 5

Výborná voľba, ak sa o toto obdobie teprv začínate zaujímať. Asi nikde som sa nestretol s jednoduchším a zrozumiteľnejším vysvetlením nemeckého tlaku na ČSR. Počas príprav konferencie v Mníchove sa Hitler zveril Mussolinimu: „Súčasné Československo treba zlikvidovať, pretože disponuje štyridsiatimi divíziami a zväzuje mi ruky voči Francúzsku.“ Ak by si niekto pomyslel, že ide o nedôveryhodný údaj (keďže nie je všeobecne známy), doplním, že v rovnakom duchu sa Hitler vyjadril už 5. novembra 1937 (kedy okrem ČSR zmienil i vtedy ešte samostatné Rakúsko), počas tzv. Hoßbachovej porady (GÖRLITZ, Walter: The German General Staff. Its History and Structure 1657 – 1945. Londýn: Hollis & Carter, 1953. strany 308 – 309).

AlbionFoxyFox
29.09.2021 5 z 5

Velmi podrobně popsáno pozadí tragického roku 1938, perfektní pro získání širších souvislostí.


martina2704
17.07.2018 3 z 5

Není to jednoduché čtení, co věta, to nějaká nová informace, datum či jméno. Ale je fakt, že to je asi nejdetailnější popis předmnichovských událostí, na který jsem zatím narazila a že pan Kvaček vlastně tímto stylem píše všechny své knihy, takže to zas takové překvapení nebylo :).

Daydreamer
29.07.2015 5 z 5

Výborná kniha skvělého autora, historika pana Kvačka, věnující se tragickému, přesto nanejvýš pozoruhodnému, období našich dějin. Přehlednou a čtivou formou se zde čtenář dozvídá o událostech roku 1938, o narůstající německé agresivitě, sledující jediný cíl, o jednoznačné zradě Francie, o zaslepenosti zkostnatělých, většinou přestárlých, britských politiků (a jejich hrubému nátlaku na Francii,aby Československu pomoc neposkytla), o jejich úporné snaze zabránit válce ať to stojí, co to stojí(nebudou se přece angažovat v záležitosti jakéhosi státečku, o němž nic neví...atd.
Jakže to řekl Churchill(škoda, že už tehdy nebyl premiér!) :
"Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku." (Churchill k Chamberlainovi v House of Commons po podpisu Mnichovské dohody, 1938).
Ono se tehdy vůbec nerozhodovalo jen o Československu. Tehdy ještě byla šance Hitlera rozhodným odporem zastavit a zabránit tím hrůzám, které měly následovat. Bezbřehou naivitou, strkáním hlavy do písku a zradou přátel se ovšem dosáhlo pravého opaku.
Knihu jednoznačně doporučuji.