Česko v kostce

Česko v kostce https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345918/bmid_cesko-v-kostce-aK5-345918.jpg 3 5 2

Přehledná příručka představuje Českou republiku a její jednotlivé regiony bez ohledu na dnešní územněsprávní členění. Důraz je kladen typické rysy a tradiční přírodní, krajinné a historické vazby daných oblastí. Kromě zevrubných profilů jednotlivých regionů obsahuje i obecné kapitoly věnované České republice z hlediska geologické stavby, horopisu i vodopisu či demografického, správního a územního vývoje. Užitečná kniha pro každého, kdo se chce o naší vlasti dozvědět víc a trochu jinak, než se to učil naposledy na prvním stupni základní školy.... celý text

Přidat komentář

mira.l
31.12.2017 3 z 5

Já jsem od téhle knihy asi čekal něco trochu jiného a popravdě řečeno, čím dál jsem při čtení postupoval, tím víc jsem z ní byl rozčarovaný. To, že se autor občas trochu ztrácí v územním členění a u některých oblastí řeší nerudovskou otázku "Kam s ním?", no budiž, jeho boj, i když výsledek je poněkud nepřehledný a i z toho důvodu by neškodily nějaké orientační mapky.
Přísně vzato, v textu se neobjevuje mnoho informací, které by člověk buď nevěděl anebo si je během pár vteřin někde nenašel. Stejně tak jsem během čtení nenabyl dojmu, že by se tam vyskytlo něco, o čem bych si řekl :"Jo, tam bych se chtěl zajet podívat", jako se mi to pravidelně stává při čtení Toulavé kamery. Co mě z textu zaujalo asi nejvíc, byly některé informace převážně z okruhu toho, jaké nerostné suroviny se kde vyskytují a těží a informace o stavu průmyslu jednotlivých regionů. A potom snad pár informací v závěrečných přehledech. Nějak ale nemůžu říct, že by mě četba téhle knihy nějak výrazně "chytla".
Co mě ovšem na knize vadilo, a to postupně čím dál víc, byl autorův styl psaní. Jeho slova "zhusta", "arciže" a podobné mě začaly v průběhu knihy nadzdvihávat čím dál víc, formulace některých familiérně a rádoby "vtipně" napsaných vět byly více než podivné a napsat, že "na konci 18. století přišla komodita, která dala Vysočině ksicht - brambory" mi přijde jak od dementa. Stejně tak věta, že "...přístup ke hradu je krapet ,vopřesdržku´".Pardon, ale něco takového by se v seriózně pojaté knize objevit nemělo.
S tím, jakým způsobem je to napsané, mě čtení bavilo postupně čím dál míň a jsem docela rád, že jsem se dobelhal až na konec. Znova bych po ní určitě nesáhnul a dost pochybuju i o tom, že bych z ní někdy čerpal nějakou inspiraci pro výlet.
Pro mě celkově docela zklamání. Když se při čtení knihy dostanu do stádia "čtu, abych to měl konečně už za sebou", je asi něco špatně.
Celkové hodnocení? Takové poměrně dost belhavé tři *.

Iki1
03.12.2017 3 z 5

V knize najdeme údaje k různým oblastem Česka. Zmatek vnáší autor do členění - zde i sám přiznává, že některá místa nevěděl, kam zařadit. Logičtější by bylo členění podle krajů a zde rozčlenit podrobněji. Informace zde obsažené běžně najdeme na webu včetně fotografií.