Česko-čínské objímání

Česko-čínské objímání https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478580/bmid_cesko-cinske-objimani-a8G-478580.jpg 4 7 2

Od obhajoby lidských práv k vidině velkého byznysu. Jak Česko hledalo svůj vztah k Číně. Česko bylo v posledních třiceti letech v pohledu na Čínu rozdělené na dva tábory. První vidí tuto zemi zjednodušeně jako totalitní mocnost, druhý jako ohromnou příležitost pro český byznys. Čína však představuje mnohem víc než to; je klíčovým politickým hráčem, se kterým je třeba počítat. Česko-čínské objímání mapuje, jak se česká zahraniční politika vůči Pekingu utvářela, a přináší svědectví státníků, kteří ve své době sehráli rozhodující roli.... celý text

Přidat komentář

m_pastorka
23.07.2023 4 z 5

Je to skvěle shrnutí průřezu naši cesty s Čínou. Co mi ale vadilo je to, ze se kniha vlastně neustále s ohledem na zasahování do kontextu a rozhovory, které prokládají text, neustále opakuje. Chápu, ze bez toho by ale neslo napsat srozumitelný text bez toho, aniž by člověk neustale listoval. Proto jedna hvězda dolu. Díky za připomenutí poměrně nedávných dějin.

Rilian
26.12.2021 3 z 5

Pokud jste pravidelným čtenářem Deníku N, pak vám tento sborník neposkytne žádný nový text. Nicméně se jedná o pěkné shrnutí zásadního vývoje česko-čínských vztahů, jak o něm referovala česká média. Zpětně si pak čtenář uvědomí, že Zeman se svým podlézáním Číně byl jenom pokračováním trendu, který nastolil Jiří Paroubek. Ostatně, do jaké míry můžete brát vážně člověka, který s ekonomickým vzděláním prohlásí, že vlastně nezáleží, jestli stát vlastní svoji infrastrukturu jako například přístav. Stejně tak lze vypozorovat i neustále opakované argumenty zastánců českého dobrodružství v Číně (= je jedno, odkud technologie je, hlavně, že nám pomůže; všechny země s Čínou obchodují; každá asijská země má problémy s menšinami). Všechny tyto pseudoargumenty mají jedno společné, nijak neomlouvají totalitní Čínu. Myslím, že po eskapádě Zemana a nikdy nenaplněných čínských slibů o masivních investicích jsme se všichni poučili, že čínští komunisté nejsou našimi spojenci, partneři ani přátelé, jsou to nepřátelé, pod jejichž diktaturou spěje Čína a s ní i celý svět do veliké propasti.


Štítky knihy

Čína Česko, Česká republika zahraniční politika

Autorovy knížky

2021  74%Česko-čínské objímání

Kniha Česko-čínské objímání je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce7x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x