Spojenci českých zemí

Spojenci českých zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422354/bmid_spojenci-ceskych-zemi-ycU-422354.jpg 5 111 21

V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Poslední dva roky vede Česko-slovenské království válku s carským Ruskem. Nyní se oči obou velmocí upínají k americkému kontinentu. Boje mezi Brazílií a Jihoamerickou lidovou federací přilákaly zájem obou mocností, zatímco Panamské království i Kalifornská republika se snaží udržet neutralitu. Do Amerik míří české i ruské loďstvo. Válka už zasahuje do celého světa a České země budou potřebovat spojence.... celý text

Přidat komentář

Pampalini
15.10.2023 5 z 5

Výborná alternativní historie pokračuje. Tak promyšlený a funkční svět je hodně zřídkavý. Autor si vše dobře promyslel a použil pro další zajímavý příběh oplývající postavami a událostmi. Děje se toho tady opravdu hodně, mocenské hry, přesuny lodních formací, diplomacie, puče, osobní tragédie. Někdy jsem měl pocit, že všechno letí dokumentárním stylem a osudy i sympatických postav jsou nepodstatné.

biki
07.10.2023 5 z 5

Děj se tentokrát přesouvá na západní polokouli, kde má spojence nejen
Česko-slovenské království ale i carské Rusko. Důsledkem jsou další politické hrátky a nové a nové zákulisní pikle, v nichž hlavní roli hraje již dříve zmíněná odporná osoba z blízkého okolí ruského cara. A bohužel, značná část jejích plánů je pro Rusko úspěšná. Jenže ten lidský faktor ... Opět jsme svědkem napínavých a krutých bojů na mořích, ve vzduchu, ale i na pevnině. Příjemným osvěžením je několik nových svérázných postav, získání nových spojenců, jenže naneštěstí i značné ztráty.
Musím se přiznat, že mi už řada postav hodně přirostla k srdci, takže jsem zvědavá, jak to s nimi v zatím posledním dílu dopadne.


Panpalapax
17.06.2023 5 z 5

Za mě skvělá kniha. Napínavé a vzhledem k současné ruské agresi i příjemné počtení. A navíc, jeden z hlavních kladných hrdinů se jmenuje Melichar. Stejné příjmení měla i moje máma za svobodna.

Fifineek
07.05.2023 5 z 5

Patolízalů bylo ruské námořnictvo plné, ale patolízalové války nevyhrávají.

Námořní a letecké bitvy na odvrácené straně světa. Pře mezi Brazílií a Jihoamerickou lidovou federací. Převrat v Panamském království i plánovaný útok na Kalifornskou republiku. Všeho se zúčastní také Česko-slovenské království, které je již dva roky ve válce s carským Ruskem, které mír nebere jako možné řešení.

Čtvrtý díl série jsem četl s několikaměsíčním odstupem, ale vůbec mi to nevadilo a o to víc jsem se těšil! Jiné prostředí, kde se děj odehrává, další postavy, ze kterých jsem si jich nemálo oblíbil (třeba šáhlý kapitán mariňáků Fajks nebo Brněnský vlastenec afrického původu Zdenda) a hlavně sofistikovanější plány než doposud. V knize je úplně vše, co z předchozích dílů známe a co máme tak rádi - námořní a letecké bitvy, akce na zemi, (ne)čekané zvraty a intriky. Před sebou mám finální díl série a už teď se těším, až se do něj pustím!

Jiruka Kareru
25.04.2023 5 z 5

Tento díl jsem četl téměř bez dechu. Skvěle napsaná. Velice zajímavý, napínavý a dynamický děj. Velice oceňuji dodatky. Nemůžu se dočkat, až vezmu do ruky pokračování.

Hadati
26.01.2023 5 z 5

Válka Česko-slovenského království se tentokrát přenáší na americká pobřeží. Přestože čechoslováci bojují po boku Brazílie proti Jihoamerické federaci, za nitky ve skutečnosti tahají ruští pohlaváři. A tak se postupně z obyčejné výpomoci svému spojenci postupně stává boj o přežití vyslané československé flotily.

Vojenským střetům a politice se nedá nic vytknout. Opět mám trochu potíže ztotožnit se s hlavními postavami. Po předchozích třech knihách jsem si ale přece jen už vybudoval vztah k těm hlavním – Bergovi, Melicharovi, Greckovi a Taťáně Greckové. Událostí je ale tolik, že i u těchto hlavních postav budete mít pocit, že se v knížce sotva ohřáli.

Body navíc pak kniha získává i za podrobnou historii tohoto alternativního světa v dodatku. Při jeho čtení jsem měl opravdu pocit, že čtu historii nějakého skutečného světa.

S napětím čekám, co si zlá mocnost Rusko ještě vymyslelo ve svém plánu proti Česko-slovenskému království, a jak se s těmito plány naše království vypořádá. V současném politickém dění je o to víc příjemné číst o tom, jak naše malá zemička dává na prdel arogantnímu a bezskrupulóznímu ruskému agresorovi.

dpxcz
20.08.2022 4 z 5

Pokračuji ve čtení série "České země" střídavě v papíru a na Kindlu.

Budu se opakovat, ale je to tak. Je to prostě bizarní čtení v dnešních světových událostech. Každopádně zažívám skvělý pocit při čtení, jak česko-slovenské královské loďstvo válcuje carské Rusko, i když jen v alternativní realitě.

Další díl série už je zakoupen a umístěn do Kindlu a čeká, až se na něj dostane řada.

Franc
27.07.2022 5 z 5

Tento díl shledávám z dosavadní série jako nejzdařilejší.

Autor opět poutavě zkombinoval politiku a boj, sloužící jako prostředek pro ovládání svobodných. Každého se Vám dostane měrou vrchovatou. Autor se umí pohybovat v prostředí zákulisních třenic. Dokazuje, že hřmot děl majestátních lodních kolosů nemusí být vždy prostředkem k dosažení cíle. Intriky a kudla do zad je stejně rozhodující jako letka letedel střemhlavě napadající nepřítele. Toto ostatně dokázal již v knihách minulých.

Jako vlny v oceánu se přelévá převaha z jedné strany na druhou. Je na odvaze a chrabrosti starých známých hrdinů, čí skutky vyvolají tsunami, která smete nepřítele.

Je bezesporu povznášející číst, kterak československé loďstvo drtí nepřítele. To je velké plus knihy, resp. celé série. Pocit sounáležitosti s osudy hrdinů, které ve Vás četba vyvolá.

Navíc v souvislosti s posledními událostmi v reálném světě, jsou některé skutky mocností v knize neplánovaně aktuální. Despotizmus, tyranie, bezohledné prosazování vlastních zájmů na úkor svobody a práv jiných.

Nelze než doporučit k četbě. Věřím, že každý si nalezne svého hrdinu resp. nepřítele, toho, komu bude držet palce a toho, koho bude nenávidět.

midloch
19.01.2022 5 z 5

Skoro po dvou letech od přečtení předcházejícího dílu jsem se dostal k tomuto pokračování. Stejně jako v předchozích případech se kniha pomaleji rozjíždí, ale postupně nabírá na tempu a čtenáře ke konci skoro nepustí. Jsem zvědavý, zda bude další díl. Kniha je na konci stále otevřená s možností navázat na příběh a podle mě by byla škoda nevyužít potenciálu, v podstatě dokonale vytvořeného, alternativního světa. Určitě doporučuji číst postupně v pořadí, jinak mohou některé souvislosti neznalému čtenáři chybět.

asteion73
08.03.2021 4 z 5

Celá série mě naprosto nadchla. Skvěle vymyšlená alternativní historie , kdy je Čs. království světovou velmocí. Odehrávaly se tu souboje ve vzduchu i na moři, byly jsme svědky válečných porad i diplomatických jednání, napínavé špionážní akce a intriky, prostě paráda.
Jediné co mi dělalo trochu problém byla spousta jmen, v nich jsem se občas ztrácel, lae jinak povedené dílo. Jsem zvědav , zda se ještě dočkáme nějakého pokračování.

hanzmb
27.12.2020 5 z 5

Po komornějším předchozím díle už zase hřmí děla. I když hrdinové z něj sehrávají rozhodující úlohu i v tomto. Kdo by v sobě neměl alespoň trochu toho nacionalismu a nehřálo ho u srdce, jak dáváme Rusákům na p... Moji generaci to těší dvojnásob :-). Je bezva vědět, že česká scifi má tak bezva mladé autory, kteří dokáží nahradit ty bývalé hvězdy ztrácející dech. Tím jak šel autor až do roku 1848 a změnil i geografické podmínky, vyhnul se zcela srovnávání s Drnkem. A doufejme, že se brzy zase do tohoto nádherného světa vrátíme.

nero 13
26.12.2020 5 z 5

Jak píší komentující přede mnou, úroveň série jde nahoru a pokud bych mohl, dal bych šest hvězd. Kdybych si dělal žebříčky, tak Spojenci Českých zemí by byly v Top 3. letos přečtených knih, opravdu by mně nikdy nenapadlo že budu jednou číst jak Českoslovenští vojáci válčí v Panamě a Kalifornii a já se u toho budu tak neskutečně bavit, doufám že další díl bude co nejdříve.

rimar
14.09.2020 5 z 5

Opět velmi zajímavý a povedený příběh. Zase jedna rekonstrukce bitvy z tichomoří od Hubáčka. Prostředí jiné a i jiné situace než doposud. Opět bych malinkou výtku k troše nelogičnosti např. proč po prvním útoku na konvoj nákladních lodí je nějak nechránili. Například ponorkami. Fajks od námořní pěchoty je vyloženě sympatický a skvěle ten příběh oživuje a těším se že ještě neřekl svoje poslední slovo. Rozhodně se těším na další pokračování.

Luke249cz
01.09.2020 5 z 5

Doporučuji udělat jednu věc, já u každé v bitvy v knihách jsem si pustil Two step to hell-Victory. Mě to vždycky úplně nahypovalo, že jsem hltal každé slovo. No a závěrečná bitva s touto hudební kulisou...wow!

Boby17
03.06.2020 5 z 5

Já říkám ano, ano a ještě jednou ano. Další příběh našeho alternativního mocnářství se mi moc líbil a doufám, že se ještě dočkám pokračování. Lstiví Rusáci sice dostali nakopáno, ale autor nešetřil ani naše hrdiny a některým ukončil jejich životní pouť. Každopádně se v příběhu objevily další výrazné postavy (např. velitel námořní pěchoty Fajks) a také některé hlášky byly docela výživné. Zvláště pak debata o městě Brně. Plnou spokojenost mých pět hvězd značí.
A ještě musím pochválit povedené obálky všech čtyř dílů od Tomáše Flaka.

kokrokr
23.05.2020 4 z 5

Velmi dobré pokračování alternativního světa. Kdo čte sci-fi a historii bude mít tuhle ságu rád.

Tazz1
17.04.2020 5 z 5

Četl jsem dlouho, hodně dlouho. Ale za to samozřejmě nemůže autor, ale tahle šílená koronavirová doba, kdy jsem na nic neměl čas.
První polovina (nebo nějaká poměrná část) knihy se docela táhla, ale pak to chytlo spád a už to jelo. Zajímavá byla linka námořníků, bránících se v panamské pevnosti. A trošku mě zklamalo, že závěrečnou bitvu autor "odbyl" na pár stranách, kdy třeba pocity jednoho z hrdinů a jeho bulení v koutě řeší zbytečně často. Je vidět snaha o psychologii postav, ale do žánru military bych to až tak nepřeháněl. Nicméně to jsou jen takové poznámky, které samozřejmě nijak neberou skvělý čtenářský zážitek. Bude zajímavé sledovat, kam až autor tuto sérii povede. U Hirana to bylo (pro mě bude, ještě mi některé díly zbývají) až ke konci agresora (odhaduji dle názvu poslední knihy). Bude to tady také tak a povede to až ke konci carského Ruska? Uvidíme a necháme se překvapit.

jarmuk
14.04.2020 4 z 5

Ze začátku moc jmen ve kterých jsem se troch ztrácel. Bohužel jsem nečetl předchozí díl a tak ho nyní musím sehnat. Druhá půlka knihy nutí číst a číst a nepřstávat.

tomas5037
10.04.2020 4 z 5

Jedna velká jízda, která čtenáře jen tak nepustí. Je vidět, že s každou knihou se propracovanost zvedá. Radost mi udělaly mapy, které předtím absentovaly. Stejně tak jako politické pozadí, které nyní děj přivádí do globálních rozměrů.

Vytkl bych akorát místy opravdu plytké dialogy, či dialogy kdy postavy z ničeho nic mají potřebu odvykládat svůj celý život resp. děj minulých knih. Naopak bych (opět) uvítal repliky i v jiných jazycích než je čeština. Tím samozřejmě myslím z řad občanů Česko-slovenského království. Je tam spoustu Němců, Maďarů, Poláků a hlavně Slováků, nicméně repliky jsou čistě česky. :(

Doufám že v příštím díle budou Čechoslováci (i se spojenci) trochu proaktivnější. Teď se jim to moc nepodařilo a (spoiler alert) Tajfun C je za dveřmi. Rovněž mě napadá, co dělá třeba taková Austrálie?

dan-sam
04.03.2020 4 z 5

Je vidět, že série urazila od prvního dílu značnou část cesty a čtivost se zvyšuje. Pravda, studený Island z druhého dílu je mi geograficky milejší, avšak i na rozhraní obou Amerik lze nalézt zajímavé příběhy a možnosti pro realizaci drobných žertů (ano, mluvím o tobě, Václave II.). Na FB již proběhl náznak návratu k látce, rovněž obsah knih napovídá, že se ještě dalších knih dočkáme. Otázkou tedy zůstává zda další díl bude "velký" nebo komornější jako "V tajné službě". Na každý pád budu vyhlížet datum vydání.